Újabb tantestületek csatlakoztak a pedagógusok engedetlenségi mozgalmához

Jelen információ | 2022.02.24. 16:17

Címkék:

oktatás sztrájk

Olvasási idő kb. 2 perc

A mai napon az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium tanárai csatlakoztak a sztrájk meghirdetését ellehetetlenítő kormányhatározat elleni tiltakozáshoz.

A sztrájk alapjog – szögezi le a tiltakozásban résztvevő tanárok által kiadott közlemény amely felidézi, hogy a kormány a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva meghatározta, milyen oktatási-nevelési tevékenységekben köteles részt venni egy pedagógus az esetleges sztrájk esetén.

Ezzel a kormány „a sztrájkot érdekérvényesítésre alkalmatlanná teszi, végképp kiüresíti a munkavállalói jogérvényesítés ezen formáját, így alaptörvénybe foglalt jogunktól foszt meg. Ez számunkra elfogadhatatlan.” – fogalmaz a szöveg, amit 24 oktató írt alá és további 9 fejezte ki egyetértését vele.

A demonstrálók a közleményben kiemelik, hogy a figyelemfelhívó akcióban való részvételről mindannyian önállóan, jogtudatos állampolgárként döntöttek, saját erkölcsi meggyőződésük alapján. „Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.” – jelentik ki, hozzátéve, hogy

„akciónk nem irányul kollégáink ellen, nem irányul az iskolánk vezetősége ellen, nem irányul az iskola fenntartója ellen. És főleg nem irányul tanítványaink ellen, sőt: az ő érdekeiket szem előtt tartva cselekszünk.”

Közben az Oktatói Hálózat is a tiltakozók mellé állt. Mai nyilatkozatában a szervezet azt hangsúlyozza, hogy teljes mértékben szolidáris azokkal a tantestületekkel, tanári közösségekkel, kollégákkal, akik polgári engedetlenségi akciókkal tiltakoznak a pedagógusok sztrájkhoz való jogát alkotmányellenesen korlátozó kormányrendelet ellen.

Akció

Még több olvasnivaló a témában.

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés