Van valami, amiben lehagytuk Ausztriát, de ennek nem mindenki örül

Az uniós átlag háromszorosával drágultak a lakások Magyarországon 2010 óta. Ez az EU-ban a második legmagasabb érték. Ebben a mutatóban nem csak utolértük, de le is előztük Ausztriát. Ahogy a lakbérek emelkedésében is, ahol a negyedikek vagyunk.

A lakásárak töretlenül emelkednek. Ennek következtében a nettó átlagfizetésből ma kisebb alapterületű lakást lehet vásárolni, mint 10 éve, noha a nettó átlagfizetés tíz év alatt megduplázódott.

Miközben 2010 és 2021 vége között az Unióban 42 százalékkal drágultak a lakások, addig Magyarországon 128 százalékkal. Egyedül Észtországban volt nagyobb az áremelkedés (156 százalék). A 124 százalékos drágulással Luxemburg lett Magyarország mögött a harmadik ezen a listán az Eurostat friss számai szerint.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!