Závecz: 4 százalékkal vezet az ellenzéki lista, Novák Katalin azonnal emelte a tétet

ÓGT | 2021.11.17. 18:00

Olvasási idő kb. 2 perc

Bár az előválasztás eseményei sem cáfolták azt a régi bölcsességet, hogy érdemes óvatosan bánni a közvélemény-kutatási eredményekkel, a HVG által publikált legújabb kutatás azt állítja, hogy az ellenzék listájára 4 százalékkal többen szavaznának mint a kormánypártéra.

Számokban: az egyesült ellenzékre 41 százalék, a Fidesz–KDNP-re 37 százalék szavazna, ha most vasárnap lenne a választás. A részvétel 72 százalékos lenne.

Ez tehát vagy így van, vagy nem így van.

A Závecz Research felmérése szerint mindenesetre az ellenzék és a kormánypárt egyaránt 2 százalékkal erősödött az elmúlt hónap alatt. 

Pártbontásban:

  • Fidesz–KDNP: 37 %,
  • Demokratikus Koalíció: 18 %,
  • Jobbik 6: %
  • Momentum: 5 %
  • MSZP: 4 %
  • MKKP: 4 %
  • Mi Hazánk 4 %
  • LMP 3 %
  • Párbeszéd 2 %

Érdekesség, hogy a radaron feltűnt a Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom is. A nem pártként működő szervezet jelenleg 3 százalékon áll.

A választási szakértők már korábban kiszámolták, hogy a 4 százalékos ellenzéki előny még nem jelentene kormányváltást. Azért nem, mert a választási rendszer úgy lett megbuherálva, hogy a narancssárga mezes csapat eleve 5 gólos előnnyel futhat ki a pályára. Ez a körülmény azonban nem jelenti azt, hogy az általában magabiztos szakvezetés teljesen lefutottnak tartja a mérkőzést. Ennek bizonyítéka egy másik mai hír:

Novák Katalin váratlanul bejelentette, hogy egy évvel előre hozzák a 13. havi nyugdíj teljes összegének kifizetését.
Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés