Interjú

Karácsony Gergely: Én komolyan miniszterelnöknek készülök 

Én azt látom az ellenfeleimen, hogy ők valójában soha nem lépik át azt a lelki, a fejünkben meglévő határt, hogy mi van, ha esetleg tényleg megnyerjük a választást. A többieken azt érzem, hogy ők ezzel nem számolnak komolyan. Arra készülök, hogy miniszterelnök leszek, és pontosan tudom, hogy ettől másnap még nem fog Polt Péter börtönbe menni, de törvénytelenséget nem lehet törvénytelenséggel orvosolni – nyilatkozza  lapunknak Karácsony Gergely, az MSZP-P és az LMP kormányfőjelöltje.

Simon Andrással a miniszterelnök-jelölti vitáról

„A stílus maga az ember” – fogalmazta meg Georges-Louis Leclerc de Buffon francia természettudós az 1753-as akadémiai székfoglalóján. Simon András, az ATV műsorvezetője szerint nincs ez másképp egy előválasztási ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita esetén sem. A vitavezetővel néhány nappal a vasárnapi esemény előtt beszélgettünk közérthetőségről, mélyütésekről és a skandallumok elévüléséről.

A sírva nevetős darab

Az életközepi válságot dolgozza föl a Láthatáron Csoport hamarosan bemutatandó Mit ér, ha? című produkciója, amelynek során az alkotók az életük középkorát elérő nők küzdési stratégiákat dolgozzák föl. Feuer Yvette-tel, a társulat alapítójával és vezetőjével beszélgettünk.

Egyenrangú felek lehetnénk a teremtettségben – Ferenc pápa globális üzenetei

Ferenc pápa globális jelenség, akinek óriási szerepe van abban, hogy ráirányította a figyelmet a szegénységre, az egyenlőtlenségekre, a menekültekre és más elesettekre, a méltányosságra és empátiára szorulókra. Gesztusai nagy szerepet játszanak a keresztény felekezetek és más vallások közötti megértés erősítésében. Laborczi Dóra evangélikus teológus, újságíró és Tarcsay Tibor katolikus középkorász, közösségszervező azonban azt is állítják, a katolikus egyház álláspontja a nőkkel kapcsolatban továbbra sem mozdult el erőteljesen, s bár Ferenc pápa tett bizonyos lépéseket, az egyházon belüli abúzusok széles körű feltárása jócskán várat magára.