Interjú

És kaptak egy visszautasíthatatlan ajánlatot

Negyedszázada kezdte el működését az újságírók továbbképzését célul tűző Független Médiaközpont (CIJ), amely világítótoronyként jelzi, hogy ezekben a viharos években is ragaszkodnunk kell az etikus, tradicionális szakmai sztenderdek szerinti újságíráshoz. Orbán Sándort, a CIJ igazgatóját és helyettesét, Móricz Ilonát kérdeztük.

Gulyás Márton: Partizán az égő őserdőben

Az elmúlt három évtized azt tanította meg a nyilvánossággal foglalkozók számára, hogy semmi nem biztos. Az, ami ma sikeresnek és elismertnek tűnik, holnapra a politika martalékává vagy a gazdasági érdekek kiszolgáltatottjává válhat – mondja Gulyás Márton, akivel online-csatornája, a Partizán váratlan és elsöprő sikerén túl különféle szerepekről, a sajtó állapotáról, a propagandáról és a médiaháború áldozatairól is szót ejtettünk.

A történelem ismét megtette ajánlatát Magyarország számára

Csakis rajtunk múlik a változás, helyezi az olvasóra a felelősséget Filippov Gábor politológus, történész, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója, arra utalva, hogy a történelmi lehetőségek nem váltják valóra önmagukat. Ám ez a véleménye reményt is ad arra vonatkozóan, hogy Magyarország nincs arra a sikertelen pályára kárhoztatva, amelyen most halad.

Aki segít filmet nézni a látássérülteknek

Hogyan tudja a Testről és lélekről c. film szarvasainak jeleneteit egy látássérült személy is megélni? Honnan tudja, ha a Bánk bán színházi előadása során hallgatózik a főszereplő? Ezeket az információkat az audionarrátorok súgják a látássérültek fülére. Cseh Adrienn már hat éve van jelen ezen a pályán.

Csőzik László: Gúzsba kötve táncolnak az önkormányzatok

Minden kormányzati intézkedés, amely az elmúlt egy évben az önkormányzatokat érintette, a helyhatóságok ellehetetlenítésére irányult. Csőzik László, Érd pártonkívüli, összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere szerint a kiút az ellenzéki városvezetők összefogásában, egységes fellépésében van, akik nem csak helyben, de országos szinten is tényezők lettek.

Rogánnal kísértette ki Orbán Pécs ellenzéki polgármesterét az álegyeztetésről

Azt, hogy az önkormányzatoknak le kell mondaniuk 2021-ben a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának feléről, Orbán Viktor december 19-én, a Karmelita kolostorban osztotta meg a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetőivel. A találkozóról és a covidra hivatkozó adóelvonás várható következményeiről Péterffy Attilát, Pécs ellenzéki polgármesterét kérdeztük.

Matcha tea Herendiben

Arra vállalkozott, hogy Magyarországra is elhozza a japán teaművészet, azt az életformát, ami rabul ejtette őt tizenhét évesen a szigetországban. Nem kis feladat ez, ha arra gondolunk, hogy egy teaösszejövetel milyen kötött szabályrendszeren alapszik. Pedig nagyon is kreatív és alkotói tevékenység Rajzó-Kontor Kornélia szerint.

Gazdasági polgárháborút folytat a kormány az ellenzéki választókkal szemben

Ahogyan az ellenzéki önkormányzatokat általában, Józsefvárost is megviselte a járványhelyzeten és a gazdasági válságon kívül a kormányzati elvonások sorozata is. Pikó András, az újságíróból és civil aktivistából lett polgármester a pozíciójából fakadó felelősség részének tartja, hogy ha települését lehetetlen helyzetbe hozzák, akkor felvállalja a politikai konfliktust a kormánnyal.

Kártékony költekezés, milliárdos pénzkivonás

Húsz éven át volt Ferencváros polgármestere – tavaly óta pedig polgármesteri tanácsadó Gegesy Ferenc –, aki ebben a vendégszerzőnk által készített interjúban politikusi pályája indulásáról, városvezetői alapelveiről is beszél, valamint arról, miben látja a mai Magyarország legnagyobb problémáit, és hogyan ítéli meg a kormány legújabb önkormányzat-ellenes intézkedéseit.