Interjú

Deák Kristóf és Nina Kov: Az igazságtalanságot nem hagyhatjuk annyiban

Deák Kristóf és felesége, Nina Kov alkotótársak voltak az Oscar-díjas Mindenkiben éppúgy, mint az azóta készült valamennyi kis- és tévéfilmekben is. Legutóbb Az unoka című – mindkettőjük első – nagyjátékfilmjében dolgoztak együtt, amelyet ősszel mutatnak be a mozik. (Ha lesznek.) A rendezővel és a dramaturggal az új filmről és a közelgő Oscar-díj-átadás sajátosságairól beszélgettünk.

Tóth Bertalan: Újjáépül a baloldal szellemi hátországa

A Fidesz biztos, hogy mindent megtesz majd a vélt vagy valós ellentétek fölerősítése érdekében, de én az MSZP és személy szerint a magam felelősségének tartom, hogy egyben tartsuk a hatpárti együttműködést – nyilatkozza lapunknak Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-társelnöke, akit nemcsak a párt programjáról, hanem arról is kérdeztünk, hogy miként bontható le a NER.

A Pop Art örök – 5 perc szünet Gyuricza Gergellyel

Kevés olyan művészi irányzat van, amelynek a nyelvét, vaskos társadalomkritikáját a fogyasztói társadalom tagjai világszerte kivétel nélkül értenek. Gyuricza Gergely részéről nem volt tudatos döntés, hogy pop art képeket fessen, de már korábban is rajongott a képregényekért és a videojátékokért. Jelenleg Budapesten alkot, és amíg száradnak az olajfestményei, Somlószőlősre utazik a családjához.

Az Európa elárult bennünket toposza középkori körülmények közt értelmezhetetlen

A veszteség nem is csak az emberek számában jelenik meg, hanem abban, hogy a városias központok nagy része elpusztult, ami azt jelenti, hogy az ország számos területe kereskedők, mesteremberek, egyházi személyek nélkül maradt, vagyis a középkori állam infrastruktúrája szenvedett komoly veszteséget – mondja lapunknak B. Szabó János történész, akivel a 780 évvel ezelőtti tatárjárásról beszélgettünk, s annak kapcsán arról, hogyan illeszkedtek a magyarországi események a világpolitika folyamataiba, valamint mennyire téves számos történelmi toposzunk.

Nem ördögtől való a liszt

Aligha lehet találni még egy főzőembert, aki ennyit játszik a zöldségekkel: fűszerezi, megfőzi, színezi, pürésíti, visszaforgatja, megírja, bemutatja, fotózza. Főzelékes Feriként ismertük meg, és még mindig ontja magából a recepteket.

Lovas Rozi: Sosem a komfortzónám inspirált

Egy megrázó erejű rövidfilm, amely sokkal kevésbé tűnik scifinek, mint inkább fenyegető disztópiának – sötét jövőt vetít a gyermeket vállaló fiatal párok elé. A Második kör mozi egyik főszereplőjével, Lovas Rozival beszélgettünk a tudatosan alakított múltról, a fókuszált jelenről és a mentsvárt körvonalazó jövőről.

A karantén-generációt is kúrálni kell

Egy éve tart a pandémia, iskolai osztályok hosszú hónapok óta nem találkoztak egymással, a fiatal korosztálynak nincsenek közösségi élményei, sőt közösségeik sem. Milyen hatással lesz ez a mostani generációra? Mit gondol a helyzetről az ifjúságkutató? Dr. Nagy Ádámmal, a Kodolányi János Egyetem docensével beszélgettünk.

A főispán úr nem veszi fel a telefont

Ha a Fidesz fő kampánytémája Gyurcsány, akkor veszít – nyilatkozza lapunknak Szombathely MSZP-s polgármestere, Nemény András, aki szerint az önkormányzatok példát mutathatnak arra, hogy az ellenzék képes lesz kormányozni.

Pardi Norbert: Muszáj bízni a szakemberekben

Az, hogy létezhet oltás a koronavírus ellen, két magyar tudósnak is köszönhető. Az amerikai Pennsylvaniai Egyetemen, a technológiai alapot kutató laborban Karikó Katalin mellett egy fiatal tudós, a biokémikus Pardi Norbert is átdolgozta a hétvégéket. Lapunknak mondta, a pandémia miatt a vakcinafejlesztők az optimálistól eltérő lépésekre kényszerültek, de nem igaz, hogy emberkísérlet folyna.