Interjú

Wagner Péter: Közel-Kelet a saját lábán

A Közel-Kelet hagyományosan az amerikai elnökök nagy próbatétele. Donald Trump négy évének bizonyítványát Wagner Péterrel, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatójával tekintettük át. A koronavírus-járvány mintha a Közel-Keletet is megfogta volna kicsit, s bár történnek azért izgalmas dolgok Bejrúttól Szanaa-ig, visszafogottabbnak tűnik a helyzet.

Schruff Milán határai

Határátlépések címmel mutatták be az Orlai Produkció legújabb darabját, amelyben a színészek különböző élethelyzeteken keresztül mutatják meg, milyen az, amikor megsértik, megvédik, kitágítják a saját határaikat, vagy épp ők lépnek át egy vonalat valaki más életében. Határátlépésekről, a döntés szabadságáról, az SZFE-ügyről kérdeztük az előadás szereplőjét: Schruff Milánt.

Akinek vallanak a mikrofonbálványok

A Dumaszínház előadásait imádja a közönség. Csak tavaly közel négyszázezren nézték meg a műsorait, de hogy kik is ezek a stand-uposok, honnan jöttek, hogyan kerültek színpadra, mit gondolnak a világról, a rajongókról és egyáltalán, a humorról – ezt a most megjelent Mikrofonbálványok című interjúkötetből tudhatjuk meg.

Kerékgyártó István: A vezérek nem tudnak embereket szeretni

Nálunk és több más kelet-európai országban a rendszerváltás nem az ellenzéki pártok nyomására jött létre. Minden tiszteletem az övék: fantasztikus emberek voltak, a bőrüket vitték a vásárra, de a nagyhatalmak döntöttek a fejük felett – mondja Kerékgyártó István író, akinek a Kalligramnál most jelent meg Szeretett Gazdám, avagy egy vezér ifjúkora című regénye. Történetének főhőse mélyről indul, iskolázatlan közegből végül egy rendszerváltó világban találja magát.

Az alapjövedelem nem csak a nincsteleneknek járna

A feltétel nélküli alapjövedelem gondolatát ma már a társadalom jelentős része támogatja, s ez nyilvánvalóan összefügg a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válsággal. A Párbeszéd szeretné, ha bevezetnének egy, csak a válság ideje alatt alkalmazott alapjövedelem-kiegészítést, de hosszú távon a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését tartaná kívánatosnak. Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét kérdeztük.

Lénárd Rita: Harcolni fogunk, elmegyünk a falig

Néhány órán át úgy tűnt, azt a történelmi pillanatot, amikor elindul a hálapénz kivezetése és megtörténik az orvosok béremelése, semmi sem árnyékolhatja be. Aztán jött a másnap, az egyeztetés nélkül, sebtében elfogadott törvény. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint addig kell menni, amíg a jogszabályból kiveszik az elfogadhatatlan feltételeket. A kiegyezés élet-halál kérdése.

Lassú ébredés

A magyar kormány eleinte úgy volt a koronavírus okozta gazdasági nehézségekkel, hogy kivárja, amíg gyorsan elmúlnak. Aztán be kellett látnia, hogy nem egy kéthónapos, átmeneti megtorpanásról van szó. Csaba László szerint a kormány lassan és csöndben de végrehajtott egy gazdaságpolitikai félfordulatot, de úgy látszik, a haverok, a sport és a soha meg nem térülő beruházások finanszírozása még mindig a kabinet gyengéje.

5 perc szünet Földvári András világutazóval

A világ összes országában járt, száztizenháromszor kerülte meg a Földet, tizenegyszer juthatott volna el a Holdra. Van, aki bélyeget gyűjt, ő repülőtereket – telefonján az „ahol már jártam" applikáció úgy néz ki, mint egy világatlasz alakú sündisznó. Kalandjairól könyvet írt Elmentem világgá! címmel, amelyben páratlan humorral osztja meg 80 sztoriját a Föld körül.

Meseország mindenkié lett

A Meseország mindenkié című mesekönyv bombaként robbant. Nem volt szép a történet eleje: a könyvet az „LMBTQ-ideológia” propagálásával vádolták, sőt, egy videón le is darálta Dúró Dóra. A támadások elleni tiltakozás és érdeklődés következtében a kötet azonnal elfogyott a boltokból. Mint a mesékben: győzedelmeskedett a jó. A könyv szerkesztőjével, Nagy Boldizsárral beszélgettünk.

A létrehozás öröme

Családi kereskedői és vendéglátó hagyományokat visz tovább Kálmán András, aki tavaly hozta létre a budapesti Madách téren a Fiáker nevű borbárt. Kizárólag az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről származó borokat kínálnak a vendégeknek, akik a bulinegyed kapujában az ott megszokottól egészen eltérő atmoszférával találkozhatnak. A tulajdonos meggyőződése, hogy egy befektetés sikerét nem rövid idő alatt kell learatni, és a válság ellenére is hosszútávra tervez.