Interjú

A túrós csusza mellett a paprikás krumplit szeretem a legjobban

Tudták, hogy a klasszikus, nápolyi margarita pizza színeit (piros paradicsomszósz, fehér mozzarella sajt, zöld bazsalikomlevél) az olasz zászló ihlette? És azt, hogy a sokak által kedvelt müzlit egy svájci orvosnak köszönhetjük? Tudják, hány sziget tartozik Japánhoz és milyen halakból készül a legfinomabb sushi? Kalas Györgyi legújabb könyvében a kedvenc ételek örökranglistáján szereplő fogások történetének járt utána, az eredmény pedig kicsiknek, kicsit nagyobbaknak és felnőtteknek is egyaránt szórakoztató és látványos lett.

Az orvos nem mindentudó és nem élet-halál ura

Az komoly veszély, ha az orvos élet-halál uraként esetleg azt gondolja, hogy ha ő kompetens az ember testével, egészségével kapcsolatos kérdésekben, akkor ugyanúgy kompetens mondjuk az őstörténet vagy a matematika, esetleg a szociológia kérdéseiben, elég csak Kásler Miklósra vagy Papp Lajos szívsebészre gondolni – nyilatkozza lapunknak Hadas Miklós szociológus, akit a női kiszolgáltatottságról, orvos-beteg viszonyról is kérdeztünk.

Nem nagyon csinálnék semmit másként – Pálinkás József tud tükörbe nézni

Nem érzi úgy az Új Világ Néppárt elnöke, hogy a Fidesz jövőre kétharmaddal legyűrhető lenne, ezért szerinte arra kell készülni, hogy egyszerű többséggel is sikeresen lehessen kormányozni. Ennek érdekében szerinte Fideszesekkel is meg lehet alkudni, ugyan is a vereség után „előjön a normális eszük”. Pálinkás Józseffel a múltról is beszéltünk, s egyebek mellett felemlegettük a „filozófuspert” is, amit ma már másként kezelne.

Szorongások, félelmek, fortyogó feszültségek

Bíró-Nagy András politológus, a Policy Solutions igazgatója azt mondja, a járvány és a gazdasági válság idején tapasztalható legfontosabb változás, hogy a hazai aggodalomlista élére ugrottak a megélhetés nehézségével kapcsolatos félelmek.

A lakótelepnek is van történelme

Gimnazistaként verseket írt, majd a kötetek lassan fölkerültek a polcokra, mert a tervrajzoktól már nem fértek el az asztalon. A költészet és az irodalom hatása mégsem múlt el, sőt ötvözte az építészettel, amivel egy mítoszt igyekszik lerombolni: „Az építésznek igenis tudnia kell írni és beszélni, hogy a nyelvközpontú társadalomhoz közelebb vigye az építészetet, az identitásukat és az otthonukat” – vallja.

Majtényi László: Ajánlatosabb a legalitás talaján maradni

Minden demokrácia válságról válságra bukdácsol, de fennmarad, az autoriter rendszerekben nincs válság, csak összeomlanak. Orbán azért terjeszti ki az abszurditásig hatalma határait, mert jól tudja, mennyire törékeny az, amit létrehozott – nyilatkozza lapunknak Majtényi László jogtudós, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke.

Százból egy gyermekbántalmazási esetben indul eljárás

Már a parlament előtt van a Fidesz által benyújtott pedofilellenes törvény. A szigorúbb büntetésekkel egyetért Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, azonban hiányolja a törvényből a megelőzést és az áldozatok segítését.