5 perc szünet Wirth Abigaillel, aki #fashionartist (is)

Láng Zsuzsa | 2021.02.06. 18:59

Címkék:

5 perc szünet

Olvasási idő kb. 7 perc

Ha megkérdezik, mi a foglalkozásod, mit válaszolsz? Festőművész? Iparművész?

Inkább képzőművésznek tartom magam, ha mindenképpen ragaszkodni kell valami definícióhoz. Egyszerűen azért, mert ebbe több minden belefér. Ha azt mondom, festőművész, nagyon leszűkíti a tevékenységet, ha textiltervezőt mondanék, az megint valami egészen más. A diplomámat textil szakon szereztem, ami eleve kicsit eltérített a megszokott képzőművész pályától, de a ruhakészítésre is mindig inkább textil-szobrászatként tekintettem. Az utóbbi években nem volt már igazán jellemző a „fashion“ vonal, tehát tényleg a „képzőművész“ a legpontosabb meghatározás. Ugyanakkor van olyan része ennek, ami megmaradt és továbbra is használom, például sok képemen van hímzés. Szeretek kísérletezni a különböző technikákkal, betonképre is hímeztem már habszivacs alakokat.

Textilről Képzőművészeti Egyetemre, onnan vissza a divatba – nem nevezhető nyílegyenes útnak, bár ezek a határok nyilván átjárhatóak.

A szüleim grafikusok, álmaikban belőlem festőművész vagy grafikus vált volna, és lehetséges, hogy volt bennem némi dafke ellenállás ezzel kapcsolatban. Két év textil után aztán felvételiztem a Képzőművészeti Egyetemre, a festő szakra, és elsőre felvettek. Annak különösen örültem, hogy Radák Eszter osztályába kerültem. Sajnos az egyetem nekem nem volt jó élmény, nem találtam a helyemet a sok száz diák között. Valószínűleg a Waldorfos múltam miatt már eleve ijesztő volt számomra minden bürokratikus rendszer: bejelentkezni a Neptunba, órákat felvenni hivatalosan, merev szabályokhoz igazodni, egyszerűen megrémisztett. Talán akkor még éretlen is voltam hozzá, mindenesetre szorongással telt az idő számomra, és a pánikrohamokkal szegélyezett első év után ott is hagytam az iskolát. Visszamentem a Mode’Art-ra, és be is fejeztem. Persze, lényeges a képzés, jelenleg például a Budapest Art Mentor Program mentoráltja vagyok.

Ehhez képest a festményeidet is számontartja a szakma, nem beszélve a csak kiruccanásnak gondolt kalandozásaid világra szóló sikereiről. 2018-ban két Vogue pályázaton is díjat nyertél…

Bronzérmes lettem a Vogue Italia Szőrme hetén februárban, Milánóban, márciusban pedig az International Talent Support (ITS) döntőjébe kerültem Triestben kiegészítők (accessoires) kategóriában. Kétségtelen, hogy a Képzőművészeti Egyetem jó hatással volt rám, mert a koceptuális gondolkodás része lett az alkotási folyamatnak. Szükséges egyfajta gondolati, elméleti inspiráció, amire felépíthető egy-egy kollekció.

Mit gondolsz az utcaképről? Elcsodálkozol azon, milyen pocsékul öltöznek mifelénk az emberek?

Igazság szerint ez egyre kevésbé érdekel, és ennek nyilván az ízlésen túlmutató, társadalmi-gazdasági okai is vannak. Szóval nem feltétlenül ők tehetnek róla. Azok, akik megengedhetik maguknak az igényesebb öltözködést, inkább a meglévő, vagy elképzelt trendekhez igyekeznek igazodni. A cél inkább a beolvadás, nem az, hogy kilógjanak a sorból, Persze, a viselettőrténet minden időszakára jellemző, hogy a társadalmi státusz jelzésére használják az emberek az öltözködést, és ez itthon mostanában különösen igaz. Hiányzik a merészség és a fantázia, ami máshol feldobja a képet az utcákon és talán az irodákban is.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés