Lakner Zoltán Szabó Tímea: Meg fogjuk nyerni ezt a választást

Választási győzelemre készül Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, aki a budapesti 10-es választókerületben négy évvel ezelőtt széles körű ellenzéki együttműködés nélkül is fölényes győzelmet aratott. Habár a közvélemény-kutatások nem kedvezőek, szerinte a választás előtti hetekben olyan hangulatváltozás megy végbe, amit a terepen dolgozó ellenzéki aktivisták előbb érzékelnek, minthogy a számok lekövethetnék.

Akció

A híreket jó ideje a háború határozza meg, de vajon ez foglalkoztatja a választásra készülő állampolgárokat is? Mást kérdeznek öntől egy óbudai utcafórumon, mint négy-öt héttel ezelőtt, a háború előtt?

Inkább úgy mondanám, hogy mást kérdeznek, más miatt aggódnak most, mint három het, vagyis Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának kezdetén. A háború kitörése után komoly szorongás volt az emberekben azzal kapcsolatban, eljuthat-e hozzánk a háború, és ha eljut, akkor ki tudja megvédeni az országot meg hogy jön-e orosz gáz. Most viszont már azt látják, hogy Putyin hazudott arról, milyen erős a hadserege, az ukránok hősiesen ellenállnak, az EU és a NATO pedig keményen összetart.

Azt is egyre többen látják, hogy az energiaellátás nem forog veszélyben, ráadásul Orbán hazudik arról, hogy olcsóbban kapjuk a gázt. Nyilván azért teszi ezt, mert Putyin embere, akit az orosz elnök egy évtizede rángat bábként. Mindannyian tudjuk, hogy a helyzet nagy körültekintést igényel, és Magyarország biztonsága a legfontosabb, de a NATO erre garanciát jelent, az orosz függésen pedig fokozatosan lazítani kell. Nekünk a Nyugathoz kell tartozni, s ehhez kormányt kell váltanunk.

A mostani időszak másik fő témája az áremelkedés, és mintha a megélhetés költségei válnának az ellenzéki kampányhajrá fő üzenetévé.

Ahogy a közvetlen biztonsági szorongás némileg enyhült, úgy erősödik napról napra a megélhetési szorongás. Én is járok bevásárolni, én is látom, amit az emberek úgyszintén látnak, hogy például már 117 forintba kerül egy darab kifli. Ennek az életükre gyakorolt hatásait érzik az emberek. Szombat reggel annyian jöttek oda hozzánk a piacon, amennyien soha korábban, köztük fiatalok, kisgyerekesek, idősek, mindenféle korosztály tagjai. Egyértelmű, hogy Orbán nem tudja megoldani a megélhetési krízist, hiszen ő okozta. Áremelés helyett bér- és nyugdíjemelésre van szükség.

De a kormány választási osztogatása ellensúlyozhatja az inflációs nyomás hatásait.

Én még csak azt sem állítom, hogy a 13. havi nyugdíj és az adóvisszatérítések máris elolvadtak volna, de azt igen, hogy az emberek tudják, hogy ez a pénz hamarosan, egy-két hónap múlva elfogy. Odáig pedig mindenki ellát. Az emberek egyre biztosabbak benne, hogy akkor megszorítás következik, amit Varga Mihály már kilátásba is helyezett.

Csakhogy akkor győzelme esetén az ellenzék is olyan helyzetben venné át a kormányzati pozíciót, hogy megszorítással kell indítania.

Ez nincs így. Tizenkét év „Brüsszel” elleni „háború” után – aminek most Orbán újabb szakaszát nyitja meg – senki sem hiszi azt, hogy ez a kormány könnyen hozzájuthat ezekhez a forrásokhoz. Azt azonban a választók sokkal inkább elhiszik, hogy a mostani ellenzékből alakuló új kormány képes hazahozni az uniós forrásokat. Ha tehát marad a Fidesz, megszorítások lesznek, viszont az ellenzék győzelme esetén az uniós pénzek jelentősen enyhítenek a gondokon. Csak egy új kormány tudja hazahozni a Magyarországnak járó 16 ezer milliárd forintos támogatást. Nekünk most ezt az üzenetet kell minél több emberhez eljuttatnunk.

Mindehhez képest én egyetlen olyan közvélemény-kutatást sem ismerek, amelyben vezetne az ellenzék.

Semmi esetre sem szeretném a kutatókat kritizálni, hiszen fontos munkát végeznek, de egyrészt, amikor ennyire változékony a hangulat, nem mindegy, mikor készült egy kutatás, másrészt a hazai politikai viszonyok között az emberek hangulatát nem mindig tükrözik a felmérések. De hivatkozhatnék a „régi” szakmájából adódóan a kutatásokra mélyebben is átlátó párttársamra, Karácsony Gergelyre, miszerint 2002 óta a felmérések átlaga nagyon jelentősen felülméri a Fidesz támogatottságát. Ugyanígy citálhatnám 2018 példáját, amikor többen szavaztak az akkor még széttagolt ellenzékre, mint a Fideszre.

Nekem természetesen egyéni jelöltként és pártelnökként egyaránt az a feladatom, hogy a győzelem reményét tápláljam, ám ezzel együtt is azt érzékeljük, hogy nem csak a fórumokon, de a folyamatosan végzett kopogtatások alkalmával is barátságosabbak, fogadókészebbek az emberek. Miközben a fideszes kampány soha nem tapasztalt mélységeket jár be, még a Fidesz-szimpatizáns szavazók is udvariasan viselkednek, ami a korábbi választásokon nem így volt. Általában pedig sokkal többen vannak, akik kinyitják nekünk az ajtót, elveszik a szórólapokat, beszélgetnek velünk. Olyanok is odajönnek hozzánk például a piaci kitelepülések alkalmával, akik arról beszélnek, hogy a felnőtt, családos gyermekeik korábban még a Fideszre szavaztak, de most már ide fognak szavazni.

Ez nem csak az eleve ellenzékibb fővárosi hangulatot jellemzi?

Ezt látom a kritikusabbnak ítélt budapesti kerületekben is – szerintem mindenütt nyerni fogunk a fővárosban –, és ezt láttam például Szabó Rebeka Pest megyei körzetében. Neki váratlanul kellett „beugrania”, és eleve nem könnyű választókerület, de ugyanazt a korábbinál nagyobb fogadókészséget tapasztaltam ott is.

Játszhatnak szerepet a kisebb politikai erők vagy a kamupártok?

Annyira erőssé vált a polarizáció, hogy a fő kérdés a Fidesz hatalomban tartásáról vagy leváltásáról szól. A képlet egyszerű: aki április 3-án nem a hatpárti szövetség, az Egységben Magyarországért listájára és jelöltjeire voksol, az a korrupt, embertelen, aljas Orbán-rezsim hatalomban maradását segíti. Minden jelölttársamnak csak azt tudom tanácsolni, hogy ha előnyben érzi is magát, semmiképp se dőljön hátra, ha pedig hátrányban van, akkor annál inkább dolgozzon a hátralévő időben. Sokat jelentenek majd a töredékszavazatok is, ezért tényleg minden megszerzett voks számítani fog.

Sokat beszélt a terepmunkában szerzett tapasztalatokról, de mit lát az utcákon, kopogtatás közben, jelen van ezen a módon a Fidesz is?

Az én körzetem eléggé speciális, hiszen itt a 2019-ben leváltott polgármester, Bús Balázs indul velem szemben képviselőjelöltként. Túl azon, hogy több mint 60 oldalas kiadványban reklámozza saját egykori polgármesteri eredményeit, elképesztő lejárató kampányt folytat ellenem, annyira abszurd állításokkal, hogy mi már szinte csak nevetünk rajta. Ezzel együtt rengeteg a plakát meg a szóróanyag, amit a postaládákba dobnak, ezekkel az anyagi feltételekkel mi nem tudunk versenyre kelni, de egyáltalán nem hiszem, hogy ezzel fölénk tudnának kerekedni. Azt is megfigyeltük egyébként, hogy a mi meghirdetett kitelepülési helyszíneinken rendre megjelennek a közelben a fideszes standok is, csak hogy ők is láthatóak legyenek – meg persze minket is lássanak.

A kormányoldalnak kedvező anyagi és médiafeltételeket mennyire írhatják felül az ellenzék utolsó heti mozgósító akciói?

A képlet itt is világos: továbbra is kőkemény terepmunkát kell végezni, és mindenkinek meggyőzni három embert, hogy az Egységben Magyarországért jelöltjeire és listájára szavazzon. Mindenütt ott leszünk, a bömbiautók és a LED-falak révén a billegő körzetekben is igyekszünk minél több szavazót elérni. A saját körzetemben – és azt hiszem, hogy ezt a legtöbben hasonlóan csinálják majd – egész héten az utcán leszek, kisebb-nagyobb kitelepülésekkel, és rengeteg ellenzéki politikustárssal, ahogy én is próbálom majd mások kampányát segíteni.

Képes lesz az ellenzék ezen az utolsó héten kitartani a megélhetési problémák kommunikálása mellett?

Ha valamit megtanulhatunk a Fidesztől, az az, hogy egyszerűsítsük le az üzeneteket. A felelőtlen politika miatt veszélybe sodort megélhetés és a kelet-nyugat közötti választás mindenki számára érthető. Kelet vagy nyugat, megszorítás vagy megélhetés, ezek közül kell választani, ez a két fő üzenet. Optimista vagyok, szerintem meg fogjuk nyerni ezt a választást.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.