Ónody-Molnár Dóra A főispán úr nem veszi fel a telefont

Nemény András: Velünk érdemes próbát tenni

Ha a Fidesz fő kampánytémája Gyurcsány, akkor veszít – nyilatkozza lapunknak Szombathely MSZP-s polgármestere, Nemény András, aki szerint az önkormányzatok példát mutathatnak arra, hogy az ellenzék képes lesz kormányozni.

Szombathelyen az önkormányzat elkezdte szervezni az oltópontokat, de a kormányhivatal nem engedélyezte a megnyitásukat. A kormányhivatal vezetője fel sem veszi a telefont a polgármesternek. Már a tervezés során is tapasztalta, hogy a kormány keresztbe tesz?

Nekünk jó kapcsolatunk van a háziorvosokkal. Az első hullám idején kaptunk tőlük egy kézzel készített maszkot, „köszönjük” felirattal, amivel arra utaltak, hogy biztonságban érezték magukat a helyzetkezelésünk következtében. Már akkor felszereltük őket védőfelszereléssel, amikor ez még senkinek eszébe sem jutott. Pár hónapja, a második hullám elején a háziorvosok azt kérték, hogy szerezzünk be véroxigén-mérőket, mert azok segítségével meg lehet előzni, hogy fölöslegesen küldjenek kórházba embereket. Azonnal vettünk ilyen eszközöket. A harmadik hullám alatt is kapcsolatban voltunk. Pontosan tudtuk, hogy a háziorvosok a kormányhivatalhoz fordultak, mert azt gondolták, hogy a jogosultság a problémájuk megoldására ott van, hiszen sok olyan háziorvosi rendelő van Szombathelyen, amely nem alkalmas arra, hogy az oltásra várókat és a rendelésre érkező betegeket egyszerre, egy légtérben kezeljék. Azt szerették volna elérni, hogy szervezzék meg az oltásokat a rendelőn kívül. A kormányhivatal azt mondta nekik, hogy forduljanak az önkormányzathoz. Így tettek. Hivatalos kérelmet írtam erről, de nem csak a kormánymegbízottnak, hanem György Istvánnak, a Miniszterelnökség államtitkárának, az oltási munkacsoport vezetőjének is. A kormányhivatal vezetőjének válaszából kiderült, hogy a polgármesternek veszélyhelyzet idején joga van az élet és az egészség védelméhez szükséges intézkedéseket meghoznia, az oltóhelyek létrehozása pedig ezek közé tartozik. Tehát volt jogalapom az oltópontok létrehozására. Az előkészületi munkákat is együtt csináltuk, hiszen a kormányhivatal vezetője utasította az érintett szakembereket, hogy menjenek ki a helyszíneket megnézni. Bejártak négy helyszínt, háromra azt mondták, alkalmas, és tájékoztattak a megnyitásuk személyi és tárgyi feltételeiről. Beszereztünk tehát 17 hűtőt, hogy azokban tároljuk a vakcinát. Részletesen megbeszéltük a további feltételeket. Ezt kellett volna megnézniük két nappal később. De hiába beszéltem a kormányhivatal vezetővel előző nap…

… akkor még felvette a telefont?

Igen. Azt kértem tőle, hogy legyenek beoltva a segítőink. Kétszáz embert vontunk volna be ugyanis, 80 önkormányzati dolgozót, akik a kiértesítésben segítettek volna, 60 kulturális intézményi dolgozót a helyszíni adminisztrációs munkára, valamint közterület-felügyelőket és védőnőket. Azt válaszolta, hogy az összes embert egyszerre nem tudja, de ahogy sorra nyílnak az oltási helyek, mindig lesz annyi oltás, ahányra szükség van az adott oltóponton. Annyit kértem még, hogy a tisztifőorvos már délelőtt jöjjön ki, hogy délután már telefonálhassunk, és megszervezhessük a lakosok oltását. Azt mondta, hogy „ma nincs ennél fontosabb dolog”. Ez volt az utolsó mondata, aztán másnaptól eltűnt.

Mire tippel, miért?

Mert túl nagy hírverése volt annak, hogy ellenzéki önkormányzat hoz létre oltópontot. Ez valahol kivágta a biztosítékot. Ami azért is szomorú, mert kiderült, hogy más önkormányzatok is csináltak már ilyet. Szekszárdon egy oltóhelyen belül több oltópont nyílt. Ugyanígy az V. kerületben is. De a polgármester ezeken a helyeken nem ellenzéki. Egyértelmű, hogy a politikai érdek kerekedett felül. És azóta sem kaptunk választ rá, hogy miért nem kaptunk engedélyt.

Azóta a kormánymegbízott felveszi a telefont?

Nem érem el, holott korábban minden héten beszéltünk. Tőle kaptam meg az adatokat, mennyien fertőződtek meg, hányan vannak kórházban. Ráadásul, amikor Szombathelyen az első állami oltópontok megnyitása kudarcos volt, nem csináltunk belőle politikai ügyet, nem kampányoltunk a kormányhivatal ellen.

A zűrzavarból nem csináltak politikai ügyet?

Nem, semmi nem indokolta tehát ezt az eljárást. A kormányhivatal vezetőjének a saját lelkiismeretével is el kell számolnia. Harangozó Bertalan kereszténydemokrata, aki a Fidesz-kDNP színeiben volt képviselő a szombathelyi közgyűlésben. Nem nyert egyéni körzetet, így lett belőle kormánymegbízott.

Nem kellett a választópolgároknak, visszajön tehát kormánymegbízottként. Ez több helyen is így van.

Szereti ispánnak hívatni magát. Az állami oltópont megnyitásának első napján, reggel 8-ra nem sikerült kiküldeni másfél órán keresztül a papírokat, amelyekből az orvosok dolgozni tudtak volna. Fél 10-kor vitte ki a kormányhivatal a listát azokról az oltandókról, akik akkor már rég ott várakoztak. Idős emberek álldogáltak nagy tömegben az épület előtt. Az újságírók letámadták Harangozó Bertalant, aki azt mondta, hogy „ebben a vármegyében”. Azért csúszott ki ez, mert ez a szava járása. Ő a főispán, aki a vármegye-keretrendszerben éli az életét. De ebbe sem kapaszkodtunk bele, fontosabb volt az ügy megoldása.

Tudatosan kerüli a zajos politikai csatározásokat? Az oltópontokkal kapcsolatos konfliktust Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselőn keresztül ismerhette meg a nyilvánosság.

Ez szándékos. Egy ponton túl még zavar is, ha azt érzem, hogy a nyilvánosság az ügynek árt.

Biztos, hogy ez jó stratégia? A helyiek érzik, hogy mi az, ami az ön felelőssége és mi az, ami nem a városvezetésen múlik?

Erős az ismertségem és a népszerűségem. Az enyém 74 százalék, az utánam lévő második politikusé 42. Az a várospolitika, amit kitűztem magunk elé, megtérül. Az oltóhelyek ügye megmutatta a rendszer természetét, s ezt megértik az emberek. Nem kell nekem kimondanom minden szót. Nem kell utalgatnom rá, kin és hol akadt el a helyiségek megnyitása.

Mennyire érinti a várost a kormány önkormányzatokat sújtó megszorítása?

Tavaly a járvány miatt 1,6 milliárd forint esett ki. Az idén sokkal nagyobb lesz a hiány. Nagyjából ötmilliárd lesz a teljes kiesés, amihez nem valószínű, hogy kompenzációt fogunk kapni. Döntés még ugyan nincs, de az eddigi tárgyalások során azt éreztem, hogy azt a működési támogatást sem fogják megadni, amit tavaly karácsonykor 1,4 milliárd forint értékben megkapott az összes, nem ellenzéki városvezetés. Azt mondták, gondolkozzunk abban, hogy milyen fejlesztésekbe szállhatnának be, de ilyenek nem nagyon vannak már. Az uniós programok befejeződtek, a következő költségvetési ciklus pályázatai még nem indultak el. Olyan nagy a hiány, ami normálisan már nem kezelhető.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!