Láng Zsuzsa A főváros meg tudja lepni a magyarokat is

Árának hétszeresét érő kártya a Budapest Brand kampányában

A hőgutában fuldokló betonrengeteg, az útfelújítások és a vele járó dugók még a foci Eb ellenére sem tették vonzó turisztikai célponttá a fővárost. A szakemberek szerint a külföldieknél a magyarok sokkal kevésbé ismerik a sokszínű Budapestet. Ezen próbál változtatni a Budapest Brand kampánya. Faix Csaba vezérigazgatóval a kihasználatlan lehetőségekről beszélgettünk

Miért nem özönlenek a belföldi turisták ide, hogy ha a külföldiek imádják – bár az igazság az, hogy mostanában inkább csak imádnák – ezt a várost?

Pontosan ez a lényeg, hogy a bevezetőben felsorolt információk azokhoz jutnak el, akik nem ismerik a várost. Ha valaki bármelyik rádió reggeli műsorát hallgatja, akkor megtudja, hogy le van zárva a Hungária körút, baleset történt az Astoriánál, lassú az előrejutás a Hegyalja úton – és ezen túlmenően a híradóban csupa-csupa öltönyös embereket látni, akik betonépületből betonépületbe menetelnek az aszfalttengerben. Az a tény, hogy a belföldi vendégek egyelőre nem fedezték fel Budapestet, és ez nemcsak a mostani időkre jellemző, hanem az elmúlt harminc évre is, abból a szempontból nem meglepő, hogy senki nem tett semmilyen erőfeszítést azért, hogy megmutassa, hogy valójában ez a város nem pusztán ennyi. Hiszen telis-tele van izgalmas attrakciókkal, tele van strandokkal, élővízzel, legyen az a Római-part vagy a Kopaszi-gát a Dunán, legyen az az Omszki tó, és ha már a hőségről beszélünk, van olyan helyünk is, mint például a Szemlőhegyi barlang, ahol mindig 12 fok van. Vagyis elképesztően sok izgalmas dolog létezik Budapesten, amit nem használtunk ki eddig.

Kétségtelen, hogy vannak olyan turisztikai látványosságok, jellegzetességek, amiket még nem tett magáévá a vidékről idelátogató turista. Ezen próbál – egyebek közt – segíteni a Restart Budapest Kártya, a sok lehetőséget tartogató újdonság. A kérdés, hogyan?

Azt láttuk a kutatásokból, hogy a belföldi vendégek igazság szerint három okból nem jönnek Budapestre. És még csak nem is a drágaság van az első helyen, hanem a közlekedés, ami, ha belegondolunk, nem is olyan meglepő. Ha valaki nem ismeri a fővárost, akkor azért itt tényleg sokkal nagyobb a forgalom tempója, sokkal nehezebb parkolni, kacskaringósabb, szövevényesebb a közlekedés, hiszen egyik egyirányú utca a másikat követi. Ezt próbáljuk orvosolni azzal például, hogy a Restart kártya tartalmaz egy ingyenes tömegközlekedési lehetőséget: bátran le lehet tehát tenni a kocsit. A másik visszatartó erő a drágaság volt, ami, persze, nem meglepő, hiszen a fővárosban valóban magasabbak az albérletárak, valóban sokkal magasabb a lakhatási- és megélhetési költség Budapesten, mint például Zalaegerszegen, viszont – egyrészt a Balatonnal összevetve – a szállodai árak semmivel sem magasabbak itt. Másrészt, a Restart kártyába beleraktunk egy olyan akciót, hogy ha valaki két éjszakát fizet ki egy szállodában, akkor a harmadikat már ingyen kapja. Így viszont már egészen biztosan versenyképesebbek azok az árak, amelyeket a budapesti szállodák kínálnak. Ami pedig az éttermi kínálatot illeti, itt valóban minden van. Természetesen vannak nagyon drága Michelin-csillagos éttermek, amelyekbe amúgy a pestiek közül is csak kevesen járnak, de közben lehet elképesztően jó minőségű ételt venni elérhető áron, mert ez a város a napi működésében folyamatosan biztosítja az itt élőknek, hogy jókat ehessenek, akár barátságosabb áron is. A harmadik fenntartás Budapesttel kapcsolatban az, hogy tulajdonképpen nem igazán érzik azt az emberek azt, hogy érdemes volna idejönni. Pedig tavalyelőtt, 2019-ben ötmillió ember jött el ide a nagyvilágból, és nyilván azért, mert azt gondolják, hogy ez egy jó város. Nem valószínű, hogy a belföldről érkezők ne ezt gondolnák, ha jönnének, így nekünk az a dolgunk, hogy feltegyük a lehetséges úticélok közé Budapestet, hogy amikor egy család arról gondolkodik, hogy hová menjen egy hosszú hétvégén, legalább ott legyen a fejében ott a lehetőség – ide.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!