Szőke Zoltán, Tiszavasvári polgármestere a magára hagyott nyomortelepről és az „olyan emberekről”

| 2021.03.18. 07:07

Olvasási idő kb. 19 perc

Korábbi riportunk Tiszavasváriból: Amikor párakapura van pénz, de a mélyszegénységben élőknek csak egy befagyott kút jut

Milyen célokkal vette át Tiszavasvárit jobbikos elődjétől 2018-ban?

Arra gondoltam, hogy a várost teljesen újra kell építeni. Azokat a falakat, amelyeket az előző városvezetés Tiszavasvári köré épített, le kell bontani. Politikai értelemben és a környező településekkel való kapcsolattartás vonatkozásában is. Sokan féltek 2018-ban, hogy elindul majd egy tisztogatás, de nem ez volt az elsődleges szempont. Első körben azokat az embereket térképeztem fel, akik a közvetlen munkatársaim lehetnek, jegyzőként, osztályvezetőként, intézményvezetőként. Nem a politikai beállítottságuk érdekelt, hanem az, hogy akarják-e Tiszavasvári szekerét húzni.

Könnyű dolga volt? Régóta részt vesz az önkormányzat munkájában, ismeri a szereplőket.

Az ember azt gondolja, ismer valakit, illetve ismeri az önkormányzat működését. És nem. Amit a képviselők látnak egy önkormányzat működéséből, az a jéghegy csúcsa. A valóság itt van bent. Amikor közvetlenül a munkatársaktól szerzünk információt, amikor adott pillanatban rögtön belelátunk a jogszabályokba, és még inkább személyes kontaktusba kerülünk a lakossággal. Képviselőként nincs akkora rálátásunk a város egészére.

Mit ért azon, hogy le kell bontani a falat, amit az előző városvezetés épített a város köré?

Mindenkivel megszakította a kapcsolatot. Amikor valaki egy választás után egy város működését politikai szintre emeli, és azt mondja, hogy egy települést kinevez a pártja fővárosának (Vona Gábor, a Jobbik egykori elnöke nevezte a Jobbik fővárosának Tiszavasvárit a 2010-es önkormányzati választások után – a szerk.), akkor azzal elhelyezi egy térképen, aminek jelentése van. Úgy nem lehet város vezetni, hogy csak a politikai szimpátiára alapozok és a város működése érdekében sem fordulok olyanokhoz, akik tőlem eltérően gondolkodnak. 2010-ben lett egy fideszes kormány és egy jobbikos városvezetés. Megengedhetetlen, hogy ne tartsam a kapcsolatot a kormánnyal, a helyi képviselővel, vagy a szomszéd település tőlem eltérő politikai szemléletű vezetőjével. Szoros együttműködésre van szükség. Csak egyetlen példa: Tiszavasvári felkerült a turisztikai térképre, miután belátható időn belül egy 50 szobás gyógyszálló épül. Fontos, hogy a környező településekkel, Tiszadobbal, Tiszalökkel és Tiszadadával kiépüljenek olyan kapcsolatot, amelyek ennek kapcsán is erősítik egymást.

Kettőn áll a vásár. Minek erősítette volna együttműködésekkel a Fidesz a Jobbik fővárosát?

2014-ben, amikor a jobbikos városvezetés ismét megerősítést kapott, a térség fideszes országgyűlési képviselője kezdeményezett egy találkozót a testülettel, s felajánlotta a segítségét. E találkozó után a városvezetés soha semmilyen kezdeményezést nem tett felé. A város ugyan nyújtott be pályázatokat, de nem tett meg mindent annak érdekében, hogy azok sikeresek legyenek. Az egyik feladatom az volt 2018-ban, hogy nézzem meg, milyen pályázatokat lehet megmenteni, újra beadni. Célom volt az is, hogy a költségvetés stabil maradjon, racionalizáltam a várost működtető intézményeket. Meghatározó szempont az is, hogy a támogatásokból minden városrész, a szegregátumok is fejlődni tudjanak.

Melyek azok a településrészek, amelyekre így jut majd fejlesztési forrás?

A város két vége. A bűdi városrész, a Széles út-Keskeny úti rész. Én korábban a bűdi résznek voltam a képviselője. Az akkori városvezetés már csak azért sem újította fel az ottani utcákat, nehogy a helyi képviselőnek sikere legyen. Nem az számított, hogy az ottani emberek komfortosan érezzék magukat, hanem az, hogy én kértem.

Két városrészt említett…

…Józsefházát is idesorolhatnám.

Ott mik a fejlesztési célok? Az uniós források felhasználáshoz kötelező fejlesztési tervekben újra és újra előjön, hogy sok mindent kell tenni, például utat építeni és biztosítani a vizet a lakosoknak.

Megértem, hogy az emberek türelmetlenek, hiszen azt hiszik, egyik pillanatról a másikra nyílnak a pénzcsapok. Sajnos nem így van. Sok eredményt értünk el az elmúlt esztendőkben, de a pályázatok megvalósítása hónapokat, van úgy, hogy éveket vesz igénybe, elsősorban a bürokratikus akadályok miatt.

A pályázatokra felállított egy külön stábot?

Igen. 2018-ban volt két munkatársunk volt, aki pályázatokat írt. Azóta kialakult egy stáb, amely csak ezzel foglalkozik. Még nem teljes a csapat, még most is szükségünk lenne pályázatírókra, műszakis kollégákra. Joggal mondják a tiszavasváriak, hogy persze, mindig beszélünk a pályázatokról, de nem történik semmi. Ebben is igazuk van. Most is azt látják, hogy mennyi pályázat érkezett, de még meg sem történt az első kapavágás. Ez amiatt van, mert hosszú a folyamat. Az idei év már a megvalósításé lesz.

Mely pályázatok érintik a szegregátumokat?

Volt egy komplex felzárkóztató pályázatunk, amely tartalmazott egy infrastrukturális részt is. A felzárkóztató program nem kapott támogatást, ezért az infrastrukturális is elbukott. Megtudtuk, hogy menthető ez a pályázat. Úgy döntöttünk, ha nincs is meg az infrastrukturális része, de kezdjük el újragondolni, vegyük fel a kapcsolatot a konzorciumi partnerekkel. Ez is a megvalósítás fázisában van, a Covid-helyzet ellenére is.

Mi van ebben a programban? Ifjúságvédelem, szociális munka, egészségvédelem?

Ezek mind. Benne van az önkormányzat, az Élet Kenyere Alapítvány, a szociális és gyermekjóléti központunk és a Magiszter Alapítvány. Ők azok, akiknek a legnagyobb rálátásuk van erre a területre. Bevontuk a rendőrséget, a védőnőket is a programba.

Mi a cél?

A szemléletformálás. Szeretnénk információkhoz is jutni, ezért vannak a szűrővizsgálatok. Megtudjuk, milyen betegségek vannak jelen és hogyan lehet kezelni ezeket. Kiemelt figyelem jut a várandósokra, folyamatos mentori program is lesz, amelynek keretében a családokat szakemberek kísérik figyelemmel. Lesz rendőrségi fórum, amelybe bevonjuk a nemzetiségi önkormányzatot is. Velük nagyon jó kapcsolat alakult ki.

Mik a tervek az infrastrukturális fejlesztésekkel?

Tiszavasvár Komplex Felzárkózási Programra nyertünk közel kétmilliárd forintot. Ebből felújítjuk a Széles úton a közösségi házat, ahol lesz majd mosási és tisztálkodási lehetőség, valamint közösségi helyiségek, ahol a családsegítők vagy más szervezetek találkozhatnak az itt élőkkel. Megmarad a népkonyha is. Közművesítünk, utat építünk. Bővítjük a közösségi tereket és kap egy új épületet a tanoda is, valamint elindítjuk a Biztos Kezdet Gyerekház programot is. 2019-ben kaptunk 260 millió forint egyedi kormányzati támogatást, ebből már építettünk utat és járdákat a város egész területén. A bűdi részen is.

Csak Józsefházán nem?

Józsefháza kimaradt ebből a körből. De lesz egy belvíz- és csapadékelvezetési programunk, ami a város teljes területét érinti, így ezt a részt is. Tárgyalunk egy víztisztító berendezés telepítéséről. És lesz egy buszunk, amivel biztosítjuk, hogy Józsefházáról eljussanak a gyerekek a tanodába és a Biztos Kezdet Gyerekházba. Józsefháza egyébként azért maradt ki korábban az útfejlesztésből, mert van egy fontossági sorrend. Figyelnünk kell arra, hogy egy útnak mekkora az igénybevétele. Amikor a Külső-Szentmihály szegregátumban utat építettünk, tartottam is attól, hogy támadásokat fogok kapni, miért a Széles utat újítjuk föl, ahol „olyan emberek” laknak. De nem érkeztek ilyen támadások, mert fontos volt, hogy ez a rész aszfaltot kapjon, az itt élők, a rendőr, a mentő, a polgárőr, a tűzoltó és a kukásautó is el tudjon ide. Azt is gondoltuk, hogy legyen közösségi tere mindkét városrésznek. Ezért építettünk egy aszfaltozott focipályát a Széles úton, hogy ne a városba jöjjenek fel és terheljék le egy iskolának a sportpályáját, hanem a saját kis környezetükben tudják rúgni a labdát.

Józsefháza útjaival mi lesz? Ha a rossz, saras úton kell gyalogolniuk a gyerekeknek, mire az iskolába érnek, már koszosak lesznek.

Ilyen konfliktus nincs. A magatartás miatt adódik konfliktus. Van egy-két család, amely, ha például a gyerek tetves, ezt nem hajlandó rendbe tenni.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés