Kormos Lili A túrós csusza mellett a paprikás krumplit szeretem a legjobban

5 perc szünet Kalas Györgyivel

Tudták, hogy a klasszikus, nápolyi margarita pizza színeit (piros paradicsomszósz, fehér mozzarella sajt, zöld bazsalikomlevél) az olasz zászló ihlette? És azt, hogy a sokak által kedvelt müzlit egy svájci orvosnak köszönhetjük? Tudják, hány sziget tartozik Japánhoz és milyen halakból készül a legfinomabb sushi? Kalas Györgyi legújabb könyvében a kedvenc ételek örökranglistáján szereplő fogások történetének járt utána, az eredmény pedig kicsiknek, kicsit nagyobbaknak és felnőtteknek is egyaránt szórakoztató és látványos lett.

Pizza, hot-dog, hamburger, rántott hús, vajaskenyér, sushi…Csak néhány azon ételek közül, amelyek bekerültek a Sandwich grófja és a nápolyi pizza – Kedvenc ételeink története című könyvedbe. Hogy válogattad ki épp ezeket az ételeket? Sokat kellett kihagyni?

Az ötlet az volt, hogy bemutassam azokat az ételeket, amiket nagyon sokszor esznek a gyerekek és nem akartam képmutató lenni, mert nekem is van két lányom, akik esznek pizzát, szeretik a hot-dogot meg a sültkrumplit. Úgy gondoltam, ha már gyakran eszik ezeket, akkor ismerjék meg a történetüket. Plusz, amit ezzel a könyvvel szerettem volna még sugallni, hogy ezeket az ételeket is el lehet készíteni jól. Az iskolában semmilyen kommunikáció nincs a gasztronómiáról, az oktatásnak nem képezi részét, vagy ha mégis, akkor csak úgy, hogy a hamburger rossz, a répa meg jó. Szerettem volna ezt az általánosítást kissé megbontani. Remélem, ha beleássák magukat a könyvbe, az inspirálja őket, és lesz arra igényük, hogy másképp, vagy jobb minőségben készítsék el ezeket az ételeket.

És honnan jött az ötlet?

Igazából az egész a pizzából indult ki, az is maradt az első, sőt a leghosszabb fejezet. Nagyon szeretem a pizzát, és eszembe jutott, mennyi információt is tartalmaz egy ilyen étel. El lehet mondani, hogy miért kerek, hogyan sül, hogyan építették a kemencét, miként fedezte fel Columbus Amerikát és hozta Európába a paradicsomot, miért fehér és puha az egyik sajt és miért sárga meg kemény a másik? Ezzel megvolt az első fejezet, és megkerestem a Pagony kiadót az ötletemmel. Eleinte volt bennem egy olyan vágy, hogy minden legyen benne, de idővel szólt a szerkesztő, hogy most már elég lesz. Nincs hiányérzetem, bár azt többen jelezték, hogy kevés benne az édesség, de én egyáltalán nem vagyok édesszájú, nem szeretem különösebben a süteményeket.

A könyv egyik erőssége, hogy nagyon jók az arányok: értelmesen, felnőtt módon beszél a gyerekekkel, s úgy adagolja az új információkat, hogy nem válnak túl sokká. Nehéz volt megszűrni, mi legyen az, amit még beleírsz egy ételről az adott fejezetbe és mit hagysz ki?

Nagyon nehéz volt. Volt egy olyan ötletem, hogy minden ételhez rendeljünk egy országot, ami végül meg is valósult, de azon elgondolkodtunk, hogy talán túl sok lesz. Végül belekerült Svájc, Belgium, Japán, Olaszország, Kanada, az inkák, de kimaradt például Franciaország és Németország. Arra azért figyeltem, hogy ne legyen túl sok az infó, de az bennem is csak írás közben tudatosult, hogy ezt mennyire jól be lehetne vinni az oktatásba. Földrajzórára, hogy melyik országban, milyen éghajlaton, milyen alapanyag terem meg, vagy azok honnan jutottak el hozzánk, törin a tea kapcsán lehetne beszélni a britekről, a monarchiáról, Kína történetéről, fizikán meg lehetne beszélni arról, hogy mitől pattog a pattogatott kukorica. Ez szerintem jobban megragadja a gyerekek figyelmét és ha egy dolog beakad nekik, akkor érdeklődve továbbmennek.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!