A túrós csusza mellett a paprikás krumplit szeretem a legjobban

5 perc szünet Kalas Györgyivel

Kormos Lili | 2021.06.13. 17:40

Címkék:

5 perc szünet

Olvasási idő kb. 8 perc

Pizza, hot-dog, hamburger, rántott hús, vajaskenyér, sushi…Csak néhány azon ételek közül, amelyek bekerültek a Sandwich grófja és a nápolyi pizza – Kedvenc ételeink története című könyvedbe. Hogy válogattad ki épp ezeket az ételeket? Sokat kellett kihagyni?

Az ötlet az volt, hogy bemutassam azokat az ételeket, amiket nagyon sokszor esznek a gyerekek és nem akartam képmutató lenni, mert nekem is van két lányom, akik esznek pizzát, szeretik a hot-dogot meg a sültkrumplit. Úgy gondoltam, ha már gyakran eszik ezeket, akkor ismerjék meg a történetüket. Plusz, amit ezzel a könyvvel szerettem volna még sugallni, hogy ezeket az ételeket is el lehet készíteni jól. Az iskolában semmilyen kommunikáció nincs a gasztronómiáról, az oktatásnak nem képezi részét, vagy ha mégis, akkor csak úgy, hogy a hamburger rossz, a répa meg jó. Szerettem volna ezt az általánosítást kissé megbontani. Remélem, ha beleássák magukat a könyvbe, az inspirálja őket, és lesz arra igényük, hogy másképp, vagy jobb minőségben készítsék el ezeket az ételeket.

És honnan jött az ötlet?

Igazából az egész a pizzából indult ki, az is maradt az első, sőt a leghosszabb fejezet. Nagyon szeretem a pizzát, és eszembe jutott, mennyi információt is tartalmaz egy ilyen étel. El lehet mondani, hogy miért kerek, hogyan sül, hogyan építették a kemencét, miként fedezte fel Columbus Amerikát és hozta Európába a paradicsomot, miért fehér és puha az egyik sajt és miért sárga meg kemény a másik? Ezzel megvolt az első fejezet, és megkerestem a Pagony kiadót az ötletemmel. Eleinte volt bennem egy olyan vágy, hogy minden legyen benne, de idővel szólt a szerkesztő, hogy most már elég lesz. Nincs hiányérzetem, bár azt többen jelezték, hogy kevés benne az édesség, de én egyáltalán nem vagyok édesszájú, nem szeretem különösebben a süteményeket.

A könyv egyik erőssége, hogy nagyon jók az arányok: értelmesen, felnőtt módon beszél a gyerekekkel, s úgy adagolja az új információkat, hogy nem válnak túl sokká. Nehéz volt megszűrni, mi legyen az, amit még beleírsz egy ételről az adott fejezetbe és mit hagysz ki?

Nagyon nehéz volt. Volt egy olyan ötletem, hogy minden ételhez rendeljünk egy országot, ami végül meg is valósult, de azon elgondolkodtunk, hogy talán túl sok lesz. Végül belekerült Svájc, Belgium, Japán, Olaszország, Kanada, az inkák, de kimaradt például Franciaország és Németország. Arra azért figyeltem, hogy ne legyen túl sok az infó, de az bennem is csak írás közben tudatosult, hogy ezt mennyire jól be lehetne vinni az oktatásba. Földrajzórára, hogy melyik országban, milyen éghajlaton, milyen alapanyag terem meg, vagy azok honnan jutottak el hozzánk, törin a tea kapcsán lehetne beszélni a britekről, a monarchiáról, Kína történetéről, fizikán meg lehetne beszélni arról, hogy mitől pattog a pattogatott kukorica. Ez szerintem jobban megragadja a gyerekek figyelmét és ha egy dolog beakad nekik, akkor érdeklődve továbbmennek.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés