A túrós csusza mellett a paprikás krumplit szeretem a legjobban

5 perc szünet Kalas Györgyivel

Kormos Lili | 2021.06.13. 17:40

Címkék:

5 perc szünet

Olvasási idő kb. 8 perc

Pizza, hot-dog, hamburger, rántott hús, vajaskenyér, sushi…Csak néhány azon ételek közül, amelyek bekerültek a Sandwich grófja és a nápolyi pizza – Kedvenc ételeink története című könyvedbe. Hogy válogattad ki épp ezeket az ételeket? Sokat kellett kihagyni?

Az ötlet az volt, hogy bemutassam azokat az ételeket, amiket nagyon sokszor esznek a gyerekek és nem akartam képmutató lenni, mert nekem is van két lányom, akik esznek pizzát, szeretik a hot-dogot meg a sültkrumplit. Úgy gondoltam, ha már gyakran eszik ezeket, akkor ismerjék meg a történetüket. Plusz, amit ezzel a könyvvel szerettem volna még sugallni, hogy ezeket az ételeket is el lehet készíteni jól. Az iskolában semmilyen kommunikáció nincs a gasztronómiáról, az oktatásnak nem képezi részét, vagy ha mégis, akkor csak úgy, hogy a hamburger rossz, a répa meg jó. Szerettem volna ezt az általánosítást kissé megbontani. Remélem, ha beleássák magukat a könyvbe, az inspirálja őket, és lesz arra igényük, hogy másképp, vagy jobb minőségben készítsék el ezeket az ételeket.

És honnan jött az ötlet?

Igazából az egész a pizzából indult ki, az is maradt az első, sőt a leghosszabb fejezet. Nagyon szeretem a pizzát, és eszembe jutott, mennyi információt is tartalmaz egy ilyen étel. El lehet mondani, hogy miért kerek, hogyan sül, hogyan építették a kemencét, miként fedezte fel Columbus Amerikát és hozta Európába a paradicsomot, miért fehér és puha az egyik sajt és miért sárga meg kemény a másik? Ezzel megvolt az első fejezet, és megkerestem a Pagony kiadót az ötletemmel. Eleinte volt bennem egy olyan vágy, hogy minden legyen benne, de idővel szólt a szerkesztő, hogy most már elég lesz. Nincs hiányérzetem, bár azt többen jelezték, hogy kevés benne az édesség, de én egyáltalán nem vagyok édesszájú, nem szeretem különösebben a süteményeket.

A könyv egyik erőssége, hogy nagyon jók az arányok: értelmesen, felnőtt módon beszél a gyerekekkel, s úgy adagolja az új információkat, hogy nem válnak túl sokká. Nehéz volt megszűrni, mi legyen az, amit még beleírsz egy ételről az adott fejezetbe és mit hagysz ki?

Nagyon nehéz volt. Volt egy olyan ötletem, hogy minden ételhez rendeljünk egy országot, ami végül meg is valósult, de azon elgondolkodtunk, hogy talán túl sok lesz. Végül belekerült Svájc, Belgium, Japán, Olaszország, Kanada, az inkák, de kimaradt például Franciaország és Németország. Arra azért figyeltem, hogy ne legyen túl sok az infó, de az bennem is csak írás közben tudatosult, hogy ezt mennyire jól be lehetne vinni az oktatásba. Földrajzórára, hogy melyik országban, milyen éghajlaton, milyen alapanyag terem meg, vagy azok honnan jutottak el hozzánk, törin a tea kapcsán lehetne beszélni a britekről, a monarchiáról, Kína történetéről, fizikán meg lehetne beszélni arról, hogy mitől pattog a pattogatott kukorica. Ez szerintem jobban megragadja a gyerekek figyelmét és ha egy dolog beakad nekik, akkor érdeklődve továbbmennek.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Krajczár Gyula

Szabó Barnabás

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés