“Itt a nemzeti vagyont valaki hazaviszi, és dőzsöl belőle”

Ujhelyi István: Megoldásként a kormányváltás marad

| 2022.02.11. 07:56

Olvasási idő kb. 6 perc

Hét éves ügy végére kerülhet pont azzal, hogy az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) végül kiadta az Orbán Viktor vejét érintő Elios-ügy nyomozati anyagát. Civil érdekvédőké az érdem, hogy idáig eljutottunk, de az a nyomásgyakorlás is hozzájárult az iratok végső nyilvánosságához, amelyet az MSZP politikusai, többek között Tóth Bertalan pártelnök és Ujhelyi István EP-képviselő gyakoroltak az OLAF-ra. Utóbbit kérdeztük.

Akció

Közösségi oldalán jelentette be az OLAF brüsszeli irodája előtt, hogy az uniós hivatal végre kiadja az ­Elios-ügy nyomozati anyagát. Hogy érték ezt el?

Az alapvető érdem nem a miénk, hanem azoké a civil jogvédőké, akik eredendően kiperelték ezt a dokumentumcsomagot. Az Eleven Gyál és a TASZ közösen perelték be annak idején az OLAF-ot felügyelő Európai Bizottságot a teljes jelentés kiadásáért. A pert meg is nyerték, de az OLAF húzta az időt. Ezt elégeltük meg az MSZP-ben: előbb Tóth Bertalan, a párt társelnöke szólította fel először az OLAF-ot a bírósági ítélet végrehajtására, majd miután nem kapott érdemi választ, pert indított az Európai Bizottság ellen. Azért ez elég szokatlan és erős lépés volt.

Az Európai Parlament magyar tagjaként én is addig jártam az OLAF vezetőjének nyakára, amíg végül a legutóbbi személyes találkozónkon közölte: kiadják az iratokat. Ha úgy tetszik, addig csapkodtam az OLAF igazgatójának asztalát, amíg szükség volt rá. Egy rendkívül korrekt és felkészült embert ismertem meg benne egyébként, akivel még szülővárosa, Turku és Szeged testvérvárosi viszonyát is átbeszéltük. Nyilvánvalóan közrejátszott a mi nyomásgyakorlásunk az ügyben, de az érdem elsősorban a civileké.

Mennyire szokatlan, hogy egy EP-képviselő úgymond „csapkodja” egy hivatalnok asztalát?

Nem épp szokványos a brüsszeli intézményekben, de ha kell, elég határozott tudok lenni. Én amolyan kijáróemberként tekintek magamra, az EP-képviselői munkám része, hogy mindent megtegyek a magyar emberek érdekeiért és ügyeinek képviseletéért. Ennek köszönhető az is, hogy a keleti vakcinával oltottak ügyében érdemi eredményt tudtam elérni. Hónapokon keresztül nyomakodtam az Európai Bizottság legkülönbözőbb szintjein, hogy valaki érdemben foglalkozzon végre a kínai és az orosz vakcinával oltott magyarok ügyével. Addig mentem előre, amíg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy válaszlevelében közölte: napirendre veszik a kérdést az illetékes szakbizottságban, ha a magyar kormány delegáltja javasolja azt. A jegyzőkönyvekből tudjuk, hogy nem tették.

Így mentem tovább, és addig lobbiztam, amíg végre a jogérvényesülésért felelős biztostól kaptam egy hivatalos jogértelmezést, miszerint azt, akit keletivel oltottak, de felvesz egy uniós oltást is, nem érheti hátrány az uniós belső határok átlépésénél. Ez nagy dolog. Persze vannak még tagállamok, amelyek ezt nem akarják végrehajtani, de innentől már a magyar kormány feladata lenne, hogy az országok közötti diplomáciai csatornákon érvényesítse a jogainkat. Sajnos a Fidesz-kormány előbb rendel be nagyköveteket egy focimeccs miatt, mintsem, hogy bármit tegyen a keleti vakcinával oltottak ügyében.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés