Ónody-Molnár Dóra A választás után rögtön jön a felcsúti per – Fekete-Győr András az Új Rendszerváltás programjáról

„Felcsúti per” elindítása az Orbán-rendszer felépítőinek fő politikai és gazdasági aktorai ellen, magángépek felszállási tilalma a kormányváltást követő hetekben, jachtadó, a gyanús közbeszerzési akták újra nyitása – ez csak néhány elem a Momentum múlt héten bemutatott Új Rendszerváltás programjából, amellyel a párt a 2022-es kormányváltásra készül. A párt miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András azt mondja, szó sincs közjogi puccsról, a tervezett intézkedések összhangban vannak a jogállamiság alapelvével.

Vasárnap mutatta be a Momentum az Új Rendszerváltás programját. Eközben a tavasz folyamán elkészül a közös listán induló hat ellenzéki párt közös programja is, amelyhez született egy megállapodás, miszerint együtt dolgoznak és nincs különutas programhirdetés. Nem vádolták meg a másik öt ellenzéki pártból, hogy a Momentum trollkodik?

A Momentum dolgozik, nem trollkodik.

Nem rúgták föl a megállapodást?

Minden megállapodáshoz tartjuk magunkat. Az előválasztások legfőbb tétje nem az, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója, hanem az, hogy milyen Magyarországot építünk Orbánék 2022-es bukását követően. Tehát egyfelől azt várják tőlünk a választópolgárok, hogy mondjuk meg, mihez kezdünk a korrupt fideszes elittel 2022 után. Erről szól az Új Rendszerváltás Tervünk. Másfelől azt is elvárják, hogy elmondjuk, milyen lesz az újMagyarország. Ha engem kérdeznek: nyugati. Erről szól az Új Magyarország Tervünk.

Igen, de a megállapodás az, hogy ezeket közösen mondja el a hat párt.

Az ellenzéki szereplők előválasztásokon mérik össze elképzeléseiket és rátermettségüket a következő fél évben. Ennek a vége október 23-án lesz. Ezt követően lesz végleges a szövetség közös kormányprogramja, ami a közös miniszterelnök-jelölt, illetve a pártok közötti kompromisszum alapján készül majd el. Tehát az előválasztások utolsó pillanatáig minden párt és minden miniszterelnök-jelölt olyan programot tár a nyilvánosság elé, amilyet a Korszakváltás alapelveinek keretein belül szeretne.

Akkor a most bejelentett programmal a Momentum az előválasztási kampányra fókuszál.

Én a Momentum miniszterelnök-jelöltje vagyok az előválasztásokon, és azért dolgozunk, hogy az Új Magyarország Tervét, például a négy napos munkahetet vagy a finn típusú oktatást, csapatkapitányként én képviselhessem Orbán Viktor rendszerével szemben.

Jól érzékelem, hogy a programalkotással a Momentum kicsit előre szaladt? Igaz, a kormányfő-jelöltséggel a Jobbik beelőzte.

A miniszterelnök-jelöltség bejelentésével kapcsolatban nem vagyunk elsők, de ami a programhirdetést illeti, egyelőre mi mutattunk be egyedül kézzelfogható jövőképet. Örülök, hogy a társaimmal együtt az elmúlt hónapokban megfeszítetten dolgoztunk, így a program- és a jelöltbemutatások már országszerte zajlanak. Most vasárnap lesz a választási programunk részletes bemutatása olyan új és tetterős szakpolitikusokkal, akikkel már régóta készülünk a kormányzati munkára.

Akkor részletezném én is. Az elszámoltatós programja inkább egyfajta gesztusnak tűnik, amely azt üzeni, hogy „értjük, mi fáj nektek”, mintsem megvalósítható dolognak. Ha az ember elolvassa, bizonyos pontokon azt érzi, puccsszerűen írja felül a hatályos jogszabályokat. Hogy lehet nyomást gyakorolni a kétharmados felhatalmazással bíró legfőbb ügyészre? Vagy hogyan lehet a vagyonszerzéseket felülvizsgálni? Nem a kommunikációs elemei fontosak ennek a programnak?

Semmiképp sem. Mi az első 3, az első 30 és az első 300 napra egyszerű kormánytöbbség mellett is megvalósítható intézkedéseket és politikai célokat tűztünk ki magunk elé. Ilyet az ellenzék még nem csinált. Tartozunk azzal a nyilvánosságnak, hogy bevonunk mindenkit ebbe a cselekvési tervbe, mert az új rendszerváltás során mindannyiunkra szükség lesz. Én ezzel az interjúval is arra kérem azokat a köztisztviselőket, kormánytisztviselőket, akik látják, mi zajlik a háttérben, milyen korrupciós ügyek történnek, hogy dokumentáljanak. Készüljenek, mert szükségünk lesz rájuk a felelősségre vonáshoz! El fog jönni az a momentum, amikor elő tudnak majd lépni a terhelő bizonyítékokkal. Készülni fogunk az összellenzéki jogász csapattal arra, hogy a választások után rögtön meg tudjuk indítani a „felcsúti pert”.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!