Láng Zsuzsa Akkor is, ha a világ agresszívebb lett

Dénes Viktor: Van kiút

Az Exit Generáció egy fiatal, lendületes, frissen szerveződő csapat, amelynek a harmadik produkciója lesz a Moliére Scapin furfangjai című vígjáték. A társulat egyik alapítójával, a darab rendezőjével, Dénes Viktorral beszélgettünk.

Miért is Exit Generáció a társulat neve?

A görög mitológiában Aporia a kiúttalanság neve. Annak a helyzetnek a definíciója, amikor lehetetlen valamely probléma feloldásához eljutni. Farkas Ádám barátommal már régen dolgozunk együtt, hozunk létre előadásokat. Egyszer, amikor leültünk beszélgetni, megfogalmazódott bennünk az igény, hogy már a nevünkből érződjön ki egy erős üzenet, az, hogy kik vagyunk, milyen előadásokat szeretnénk csinálni, milyen színházi nyelven, milyen közönséghez szeretnénk beszélni. Mindketten untuk, hogy a generációnk bele van bújva a telefonjába és a digitális világba, de ezen kívül rengeteg a konfliktus, a feszültség, a kibeszéletlenség, és próbáltunk üzenni mindenkinek, aki ebből velünk együtt szeretne kilépni. Az, hogy „Kilépő Társulat” nem túl jó, mondhatni, hülyeség, de az Exit Generáció vállalható. És mivel feladatunknak tekintjük a kiútkeresést, bevonjuk ebbe a nézőket is.

Mindegy is a téma?

A témák nyilván azok, amelyek minket is foglalkoztatnak, hiszen mi készítjük az előadásokat. De természetesen nem csak téma érdekel, hanem stílus is.

Most éppen egy Moliére vígjáték.

Éppen a Scapin kapcsán beszélhetnénk arról, hogy ez milyen fantasztikusan könnyed vígjáték, és el lehet mondani, hogy milyen nagyszerűen játszanak a művészek, és jól érzik magukat, ami szerintem a színház alapja. De azért ott van ebben a darabban a hazugságra épülő ember életének teljes összeomlása. Ez nekem sajnos nagyon tetszik. Mert olyan szépen ábrázolja azt, hogy ha hazugságra építi valaki az őt körülvevő világot, akkor ő maga teljesen elmagányosodik a végére.

Kicsit előreszaladtunk, mert a Scapin a harmadik produkciója az Exit Generációnak. Mi volt az előző kettő?

Tavaly megcsináltuk Szophoklész Philoktétész című művét, Hárs Anna átdolgozásában, Seb címmel. Ott az idősebb generáció két nagy alakja, Odüsszeusz és Philoktétész a fiatal generációt akarja felhasználni ahhoz, hogy megoldják a sértettségükből eredő konfliktusaikat – ahelyett, hogy ők maguk jutnának egyezségre.

Valóban még egy felhőtlenül szórakoztató est, a szigetre száműzött, kígyó marta hadvezér…

Egyetlen szóval sem állítottam, hogy minden könnyed lesz és optimista. De azt sem akartuk mondani, hogy mi itt csakis az Ibsen-i kisrealizmust keressük. Hogy a harmadik előadásunk is szóba kerüljön, az pedig Dosztojevszikij műve nyomán egy Mikó Csaba által írt dráma, a Feljegyzések az egérlyukból.

Az tényleg dráma, hogy ezek közül egyik sem juthatott a közönség elé.

Igen, ez igaz, de biztos vagyok benne, hogy már nem kell sokat várni.

És most honnan jött a Moliére?

Ez az én személyes, nagy vonzalmam. Még a commedia dell’arte-t is szeretem, csak Moliére-nél van egy finomabb, duplafenekűbb közlendő. Mindig. Még ezekben a könnyebb, színészi bravúrra épülő darabjaiban is. Gondoltam, kiélem.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!