Önkormányzatok

Ami az önkormányzatokkal történik, az ’50-es évekre emlékeztet

Schwartz Béla: Túlélésre átkapcsolva

| 2020.12.16. 07:03

Olvasási idő kb. 9 perc

Tavasszal azt mondta, idén legalább egymilliárd forint fog kiesni a város tízmilliárd forintos költségvetéséből. Hogy áll most Ajka? Mennyire lett nehéz az év?

Ajkán a gazdasági válság már tavaly elkezdődött. A város ipara régebben a szénbányászatra és a nehéziparra épült, amiből mára szinte semmi nem maradt, s a szerepüket az autóipar vette át. Az ágazat már tavaly is nehezebb évet zárt, mint korábban. Számszerűen ez azt jelenti, hogy az Ajkán működő autóipari vállalkozások nagyjából 20 százalékkal kevesebb árbevételt termeltek, mint 2018-ban. Ez amiatt is fontos, mert idén az iparűzési adót a 2019-es bevételek alapján fizették meg a cégek. Több mint egymilliárd forinttal kevesebb folyt be így tőlük, ami Ajka költségvetésének tíz százalékos bevételkiesést jelentett. Erre jönnek az idei év egyéb plusz kiadásai és elvonásai, amelyekkel nagyjából 1,5 milliárd forint mínusznál tartunk.

Miből adódnak a további kiesések?

Vannak cégek, amelyek az építményadót sem tudják kifizetni. A parkolási bevételekből, az ingyenes parkolás miatt, 60 millió forint esett ki, a gépjárműadó átcsoportosításából pedig több mint százmillió. Utóbbinak előbb csak 50 százalékát központosította a kormány, mostanra már az egészet. És jött egy újabb csapás.

Honnan?

A kormányzattól, az iparűzési adóval kapcsolatban. Első körben az a döntés született, hogy a cégeknek nem kell tárgyévben, vagyis adott év december 20-ig feltölteniük az előirányzatokat. Ez, ha abszolút értékben nem is, de időben kiesés, hiszen négy hónappal később folyik be a pénz az önkormányzathoz. Aztán előírták, hogy az iparűzési adót kizárólag a személyi közlekedésre kell fordítani. Ma kaptam meg a legújabb jogszabályt, miszerint adott településen a 181 napnál rövidebb idejű, ideiglenes tevékenységet végzők iparűzési adóját eltörlik.

Kikről van szó?

Mivel az ilyen típusú ideiglenes jelenlét főleg az építőiparra jellemző, gondolom, az ágazat cégeiről.

Mit szól Parragh László kamaraelnök javaslatához, ahhoz, hogy teljesen szűnjön meg az iparűzési adó? Az iparűzési adót a nettó árbevétel kiadásokkal csökkentett része után fizetik a cégek. Vagyis attól a társaságtól várnak el kötelező befizetést, amelynek nyeresége van.

Parragh úr ott téved nagyot, s látszik, hogy egyáltalán nem ért a területhez, hogy azt mondja, az iparűzési adó nem illeszkedik a kormányzat adópolitikájához. Szerintem meg igen. Teljes mértékben. Gondoljunk csak a költségvetés legnagyobb bevételére, az európai szinten is extra magas áfára. Azt is csak az fizeti, aki vásárol, vagyis van mit elköltenie. Az iparűzési adó ugyanezen az elven működik.

Tényleg akkora összeg maradna a cégeknél, ami extra segítség lenne nekik?

Nem. Kifejezetten rosszindulatú, hozzá nem értő fölvetésnek tartom.

Azért az ötezer forintos kamarai tagdíjat behajtja a NAV.

Én még egyetlen vállalati ismerősömtől sem hallottam, hogy nekik bármiben is segített volna a kamara, azon kívül, hogy kérdőíveket küldözget.

Az elvonások mellett mennyi plusz kiadást jelentett eddig a vírus?

Idén már másodszor juttatunk ingyenesen maszkot Ajka 30 ezer lakosának. Plusz a fertőtlenítő szerek, aztán bevásárlásokat végzünk azoknak, akik nem tudják megoldani. Nagyjából 50 millió forintot költünk el idén, pluszban, a covid miatt.

Hogy sikerült mindezekkel együtt talpon maradni?

Beruházásokat halasztottunk el. Főleg kisebbeket. A nagyobbakat amúgy is csak pályázati segítséggel tudnánk megcsinálni.

Jut pályázati pénz Ajkára?

Alig. Az elmúlt 2-3 évben az Ajkával hasonló nagyságú, ám fideszes vezetésű Pápa 20 milliárd forint támogatást kapott, Ajka meg kettőt.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés