Láng Zsuzsa Amikor az egész világ elszégyellte magát

Tíz éve Klubrádióznak, szerda délelőttönként hallhatók az Ötösben. Falusi Mariann és Lang Györgyi (ejtsd: Padödö) a műsorvezetés lehetőségeiről, buktatóiról és arról, hogy ez nem egy szakma.

Hogyan kezdődött?

Falusi Mariann: Úgy, hogy én valami városszéli rádióban beszéltem marhaságokat, és odajött egy ember, bizonyos Vicsek Feri, akit én egyáltalán nem ismertem, és azt mondta, hogy nem lenne-e kedvünk ezt a műsorvezetősdit kipróbálni, pontosabban ők próbálnának ki minket Györgyivel műsorvezetőként. Szabad volt a pálya meg a témaválasztás, ránk volt bízva, kiket hívunk be. Elkezdtük behívogatni a színészeket, a zenészeket, ugyan kiket másokat, és bár volt más, hasonló műsor már akkor is a Klubrádióban, de ez nemigen zavart minket. Egyrészt azért, mert mi egészen más stílust képviseltünk, másrészt azért, mert fütyültünk a műfaji tradíciókra. Az is más, amikor egy újságíró riporterként kezd el kérdezgetni és az is más, mint amikor mi. Nyilván azért is, mert az elején olyan embereket hívtunk be, akiket szeretünk, akikkel amúgy is jóban vagyunk, pont olyan volt, mintha nem is stúdióban ülnénk, hanem mondjuk itt, Györgyi lakásában vagy nálam. Más volt a hangnem, más volt a légkör.

A beszélgetős műsorokat (is) általában újságírók vezetik, nem véletlenül, hanem azért, mert ez szakma.

F. M.: Nahát bennünk az az üdítő, hogy pont nem. A rádiózás előtt tévéztünk, és még azelőtt, a Danubius-ban rádióztunk. Oda Boros Lajos hívott minket műsort vezetni, jegyzem meg, ingyen. Este nyolctól éjfélig nyomtuk. Akkor még nem ilyen volt a stúdiók zenetechnikája, mint most, úgyhogy a Danubiusban azt ígérték, olyan zenét adnak, amilyet mi akarunk. Vagyis, vittük magunkkal a kis cédéinket, mígnem egyszer azt mondták, hogy ennek itt a vége, és onnantól kezdve már közünk sem volt az egészhez, el lehet képzelni, milyen hatást váltott ki, amikor a Rajk Lászlóval való beszélgetés után felcsendült a “napfény járja át a szívem újra, egyszál bikinit vittem el az útra” – úgyhogy dögunalmassá vált az egész, szerencsére gyorsan ki is rúgtak minket.

Aztán jött a tévé.

Lang Györgyi: Bizonyos Kun Zsuzsa (Isten nyugosztalja!) nevű rendező, akit én még Szegedről, gyerekkoromtól fogva ismertem, létrehozta (sokadmagával) az RTL klub reggeli műsorát, és a második körben már mi vezettük a Reggelit. (Elsőben Alföldi Robi, Katona Klári és Novák Péter). Abban a szituációban az volt a nehéz, ahogy erről már az előbb is szó volt, hogy mi nem vagyunk újságírók. Három, legfeljebb öt percben kellett nyomatni a komplett sztorit, ami többnyire valami reklámszerűség volt.

F. M.: Az én kedvencem ezekből az időkből az volt, amikor valami tejgyáriak jöttek, vásároltak reklámidőt, és azt mondták, hogy komoly műsorvezetőket szeretnének, nem holmi Padödőt. Ez volt a kikötés. Meg is kapták azt, akit kértek, de a második beszélgetésre sajnos megbetegedett a választottjuk, úgyhogy be kellett érniük velünk. Ugye nem kell mondanom, hogy attól kezdve ragaszkodtak hozzánk… Ugyanis mi tényleg elmeháborodottak vagyunk, így kénytelenek vagyunk megtartani ma sem múló gyermeki kiváncsiságunkat, muszáj megkérdeznünk, hogy ugyan mitől nem savanyodik meg a tej, lévén ez ‘a nép hangja’, vagyis olyasmi, amit a hallgató is megkérdezne.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!