Az alapjövedelem nem csak a nincsteleneknek járna

Szabó Tímea: Szociális jogok nélkül nincs szabadság

A feltétel nélküli alapjövedelem gondolatát ma már a társadalom jelentős része támogatja, s ez nyilvánvalóan összefügg a koronavírus-járvány által okozott gazdasági válsággal. A Párbeszéd szeretné, ha bevezetnének egy, csak a válság ideje alatt alkalmazott alapjövedelem-kiegészítést, de hosszú távon a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését tartaná kívánatosnak. Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét kérdeztük.

Hetek óta tart az az aláírásgyűjtés, amely a Párbeszéd kezdeményezésére indult el az országban. A párt csatlakozott ugyanis ahhoz a polgári kezdeményezéshez, amely a feltétel nélküli alapjövedelemnek az egész EU-ra kiterjedő bevezetését célozza. Nem érzi furcsának, hogy a Párbeszéd eredeti jövedelemkoncepciója eltér attól, amiért most az aláírásokat gyűjtik? Hiszen most azoknak a jövedelmét, akiké nem éri el, kiegészítenék százezer forintra.

Tisztelt Olvasónk!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!