Lakner Zoltán Az Európai Bizottság javaslatának elfogadásához nincs szükség konszenzusra

Régóta húzódik, ám most annál gyorsabban szeretné keresztülvinni az Európai Bizottság az az új migrációs csomagot, amelyre a testület múlt héten tett több száz oldalas javaslatot. Ursula von der Leyen bizottsági elnök minden érdekelt kormánynak igyekezett valamilyen mértékig a kedvében járni, miből adódóan szinte mindenki elégedetlen. A magyar kormány például azért, mert többé nem dobhatna le magáról minden kötelezettséget. A számos, egymással összefüggő elemből álló bonyolult javaslattervezetről Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programjának munkatársa nyilatkozott lapunknak.

Ha az ember átrágja magát a Bizottság migrációs csomagján, a Von der Leyen-éra tipikus dokumentumával szembesül: mindenki kap ugyan valamit, mégis késélen táncol a javaslat támogatottsága.

Az illetékes európai biztos is úgy vezette fel a javaslatot, hogy ettől a csomagtól senki nem lesz boldog. Ez így is van. A kép azonban annyiból árnyaltabb, hogy ebben a csomagban nincs egyetlen olyan javaslat, amely ha megvalósulna, ne javítana a fennálló magyar gyakorlaton.

Sokan úgy értelmezik, a Bizottság jelentős engedményt tett az Orbán-kormánynak azzal, hogy végleg kiiktatta a menekültek áthelyezésére vonatkozó kötelező kvótát.

A csomag szerint az uniós államok közötti szolidaritás nem lesz kiváltható azzal, hogy határőröket küldünk Olaszországba, hanem a folyamat végén mindenképpen emberekkel kell foglalkozniuk a magyar hatóságoknak is. Az új elképzelés szerint minden ország választhat a menekültek befogadása és a befogadásra nem jogosultak hazaküldésében való részvétel között, illetve korlátozottan, de felajánlhat más segítséget is, például szakembereket vagy képzéseket. Ha, mondjuk, Görögország közli, hogy van nála húszezer ember, akiket vissza kellene szállítani, akkor nyilván a problémásabb esetekhez kér segítséget. Ehhez, megint csak a példa kedvéért, Magyarország pénzügyi támogatást nyújthat, ha ő maga nem akar senkit befogadni. Akiket vissza kellene küldeni a hazájukba vagy egy harmadik országba, de ez nyolc hónapon belül nem sikerül, azokat fizikailag át kell vinni abba az uniós országba, amely a hazaküldésben segítséget vállalt. Maradva a példánál, Görögországból Magyarországra hozzák őket. Hogy aztán az egyik uniós ország miért lenne eredményesebb a hazaküldésben, mint a másik, azt nehéz lenne megmondani, de a lényeg, hogy bármilyen feladatot vállalnak is a tagállamok, a végén konkrét emberek konkrét ügyeivel kellene foglalkozniuk.

Olyan értelemben azért van ebben logika, hogy Görögország vagy Olaszország terhei mégiscsak csökkennének, ha létezne egy ilyen megoldás.

Így van, a problémát így valamilyen mértékig szét lehet teríteni az uniós országok között.

Erre mondja Orbán Viktor, hogy a kvótát most csak átnevezik.

A magyar kormány máris érzékeli, hogy ez nem az, amit akart, nevezetesen, hogy ne kelljen semmit se csinálnia. Az világos, hogy a mostaninál erőteljesebb együttműködés és szolidaritás szükséges az uniós országok között, a többség pedig évek óta valamilyen elosztás mellett van.

Tisztelt Olvasónk!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!