Tóth Ákos Bulinegyed, parkolás: Fölborult egyensúly Erzsébetvárosban

Ha a bulinegyed vendéglátóhelyeinek legalább hetven-nyolcvan százaléka nem lesz képes újraindulni, akkor a belső kerület megállíthatatlanul elszlömösödik, amit minden erővel meg kell akadályoznunk – nyilatkozza lapunknak Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere, akit arról kérdeztünk, hogy a válsághelyzet ellenére sikerülhet-e igazságosabb lakbérrendszert, preventív szociálpolitikát kialakítani, átalakul-e a bulinegyed kulturális negyeddé. A beszélgetést meghatározta az is, hogy az egyik helyi DK-s képviselő áramot lopott az önkormányzat épületéből, s az ennek következményeként megüresedő helyére januárra időközi választást írtak ki.

Az ellenzéki együttműködés, amely komoly sikert hozott tavaly ősszel, mára nem egy helyen fölbomlott. Erzsébetvárosban működik?

Igen. A VII. kerületben most a DK és a Momentum a legerősebb párt, és ez az alapja az együttműködésnek. Viszonylag biztos többségünk van, ami azt jelenti, hogy megpróbálhatunk valódi változásokat elindítani a kerületben és a hivatal működésében egyaránt.

Tehát itt nincsenek a például Gödöt jellemző konfliktusok.

Köztünk inkább szakmai jellegűek a viták. Ilyen vitapont például a forgalomcsillapítási pilot projekt, amelynek keretében tényleg sokat őrlődtünk azon, hogyan viszonyuljunk ahhoz a helyzethez, hogy több mint kilencezer autónak van engedélye, miközben a parkolóhelyeink száma mindössze hétezer. Komoly szakmai vita bontakozott ki arról is, hogy mit kezdjünk a rendkívül sok, leromlott állapotú önkormányzati lakással. Amikor tavaly, a választás után ide kerültünk, nem volt olyan ember a hivatalban, aki meg tudta volna mondani, hány önkormányzati lakás van.

Hunvald Györgyöt kellett volna megkérdezni, ő fejből sorolta volna.

Értem a célzást. Azóta kiderült, hogy van 466, igencsak lerobbant állapotban lévő, de üresen álló önkormányzati lakás, a költségvetésünkbe be is építettünk egymilliárd forintot a felújításukra, de hát ez is komoly dilemma, hiszen az ingatlanok egy jelentős része 14-17 négyzetméteres luk, amelyben lehetetlen élni. Ugyanakkor a szakmai vitákon túl nagyon erős politikai elkötelezettség van bennünk a teljes átláthatóság iránt, továbbá semmiféle mutyizást vagy korrupciót nem vagyunk hajlandók elviselni. És abban is mélyen egyetértünk, hogy nem maszatolni akarunk, hanem megmutatni, hogy ez a koalíció képes perspektivikusan dolgozni.

Ha már mutyizás: a DK-s képviselő áramlopási ügye nem csak korrupció, hanem több is annál, maga a pitlákság.

Igen, de ebben az esetben sem az számít, hogy mennyi áramot lopott, hanem az, hogy ilyet nem csinálunk és kész, és azonnal léptünk.

Ez idilli kép, de az a tény, hogy a tolvaj DK-s képviselő pótlására időközi választásokat írtak ki, akár módosíthat is e szeretetteljes légkörön.

Sajnos ez igaz, de remélem nem fog gondot okozni. Elvileg január 24-én lenne az időköz választás abban a körzetben, amit egyébként a DK tavaly meggyőző fölénnyel hozott, de ez a járvány miatt valószínűleg módosul. A választásra a Fidesz minden erejével rámozdul, ami nem is csoda. Most úgy látom, a koalícióban formálódik egy olyan, közös álláspont, hogy a DK állítson újra jelöltet. De persze nem vagyok vak, hiszen nyilvánvalóan erre is vonatkozott a kérdése: bizonyos, hogy 2022-ben lesz vetélkedés a DK és a Momentum között. Ennek árnyékában vannak is finom mozgások, amivel nincs is baj, azzal azonban mégis, hogy ezeknek hatásuk van a költségvetésre, illetve annak tervezhetőségére. Két olyan ügy is hever most előttünk, amelynek érintenie kell a következő költségvetést, de úgy érzem, nem csak szakmai viták nehezítik az elfogadásukat.

Nyilvánvalóan a parkolás ezek egyike.

Ez egy kicsi kerület, óriási átmenő forgalommal. Nem látok más megoldást az itt élők parkolási helyzetének könnyítésére, hogy azokat, akik máshonnan jönnek, áremeléssel, ha kell, drasztikus áremeléssel próbáljuk meg a tömegközlekedés igénybevételére ösztökélni.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!