Láng Zsuzsa Deák Kristóf és Nina Kov: Az igazságtalanságot nem hagyhatjuk annyiban

Deák Kristóf és felesége, Nina Kov alkotótársak voltak az Oscar-díjas Mindenkiben éppúgy, mint az azóta készült valamennyi kis- és tévéfilmekben is. Legutóbb Az unoka című – mindkettőjük első – nagyjátékfilmjében dolgoztak együtt, amelyet ősszel mutatnak be a mozik. (Ha lesznek.) A rendezővel és a dramaturggal az új filmről és a közelgő Oscar-díj-átadás sajátosságairól beszélgettünk.

Az unoka című film részben önéletrajzi ihletésű, nem nehéz felismerni a jól nevelt, illedelmes fiatalemberben a rendezőt, aki egyszercsak nagyon berág attól, hogy csalók átverik a nagypapáját.

Deák Kristóf: Igen, valószínűleg tényleg van valami köze a főszereplőnek a rendezőhöz, de ez inkább csak a kezdő lökést adta a filmhez.

Ugyanazzal a csapattal készült Az unoka, mint az előző mozik?

D. K.: Nagyjából igen, de Nina minden eddiginél jobban részt vett a dramaturgiai munkálatokban. Nekem is ez volt az első nagyjátékfilmem, amit én írtam és rendeztem is, és bár nem voltam egymagam, hiszen végig Ninával közösen dolgoztunk, és mellette a Filmalap közreműködésével Jakab Julit is megkaptuk segítő társnak, de végül mégiscsak én voltam az, aki formába öntötte a végső változatot. Erős élmény volt. Szembesültem azzal, hogy egy ilyen forgatókönyv megírása és megvalósítása nagyobb feladat, mint azt valaha is gondoltam. Végig próbáltam megtartani azt a kis magot, amiből az egész gyökerezik – vagyis, hogy az igazságtalanságot nem hagyhatjuk annyiban. Erre próbáltunk valami drámai, kicsit talán meseszerű, izgalmas és még az is lehet, hogy naiv, de nagyon optimista módon választ adni.

Nina Kov: Én jobban szeretem a naiv helyett az “idealista” jelzőt használni. A naivnak van egy lekicsinylő árnyalata, viszont az idealizmus tudatos választást fejez ki.

Nina a korábbi filmekben elsősorban koreográfusként vett részt, bár az is egy speciális dramaturgia.

N. K.: Annyira nem új terep, dramaturgként mindig is dolgoztunk együtt Kristóffal. A nagy, drámai ívek, a karakterek fejlődésének dinamikája, a ritmus, az egymásra hatás, az, hogy mi hogyan működik az előadóművészetben, ezek örök törvények. Amúgy a tanulmányaimat tekintve sem újdonság a dramaturgia, hiszen két évig hallgattam a Sorbonne-on modern irodalmat.

A világért sem spoilereznék, de annyit azért elárulhatunk a filmről, hogy krimibe fordul, amikor a fiatalember elhatározza, hogy igazságot tesz.

D. K.: Igen, elérkezik az a pillanat, amikor az ember szeretteit bántják, hogy képes felhorgadni az erős ősi ösztön: most oda kell csapni. Az én életemben nagyon ritkán jutott el idáig az indulat, lévén köztudottan szelíd ember vagyok, de képzeletben mindent lehet.

N. K.: Végül is Kristófnak ez a film a kreatív, erőszakmentes válasza az igazságtalanságokra.

D. K.: Az foglalkoztatott, hogy mit lehet tenni egy ilyen méltánytalan megaláztatás esetében, ami a nagyapámmal is történt. Egy ilyen piti bűncselekmény, amire a rendőrök is csak vállat vonnak, hogyan törheti össze egy ember egész életét, a lelkét is. És pont azért érintett meg ennyire, mert a legkiszolgáltatottabbakkal történik, és mert senki nem csinál semmit, miközben összefogással nagyon egyszerű volna tenni ellene. Közben óhatatlanul leképeződik benne egy társadalomnak a hozzáállása az elesettjeihez.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!