Szabó Brigitta Simor András: A kormány elmúlt négyéves teljesítménye gyalázatos volt

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke is elment szavazatszámlálónak, hogy segítse a választások lebonyolításának tisztaságát. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban azonban elég gyorsan átlátta, hogy a helyieket nem annyira a nagypolitika érdekli, ők egyszerűen csak azt szeretnék, hogy az a kevés, amijük van, ne legyen veszélyben. És ha ezt a védelmet Orbán Viktor kínálja, akkor rá szavaznak. Arról, hogy miként látja a jövőt, azt mondta, nem omlik össze a gazdaság, a költségvetési kiigazítást megoldja a magas infláció és az állami beruházások visszafogása. Igazán kritikus helyzetbe az Európai Unió és Oroszország viszonylatában került Magyarország.

Miért ment el szavazatszámlálónak?

Hallottam, hogy nincs elég, az ellenzék által delegált szavazatszámláló. Azt gondoltam, ha elmegyek, talán egy kicsivel hozzá tudok járulni ahhoz, hogy legalább ott a helyszínen tiszta legyen a választás. Tudni szerettem volna azt is, hogy mit gondolnak a politikáról az ország azon régióiban, amelyekben soha nem jártam. Tanulni mentem.

Az én szemszögemből ugyanis a kormány elmúlt négyéves teljesítménye gyalázatos volt. Kezdve a járványkezeléssel, amelynek következményeként lakosságarányosan, európai viszonylatban, kimagaslóan sokan haltak meg, ráadásul úgy, hogy a szükséges eszközök beszerzése során megint Fidesz-közeli emberek gazdagodtak. Romokban hever az egészségügy és az oktatás, holott ezek nélkül egy országnak jelene ugyan van, de jövője biztos nincs. A külgazdaság-politika vállalhatatlan, a keleti nyitás azt tudta elérni nyolc év alatt, hogy az Oroszországba menő exportunk negyven százalékkal csökkent. A gazdaság húzóágazata, az autógyártás, egy kifutó ­technológiára épül, nem segíti a felzárkózást. Külpolitikai szempontból Magyarország az EU-ban és a NATO-ban is a sarokban ül, mint egy rossz rokon, akit ugyan megtűrnek a többiek, de nemigen akarnak vele közelebbi kapcsolatba kerülni. Hogy lehetne támogatni egy ilyen kormánypolitikát?

Ehhez képest mi fogadta a Szamos-menti faluban?

Egy nem túl jó fizikai és egészségi állapotban lévő, elöregedő lakosság. A fiatalok jelentős része elvándorolt. Nagyon sok a közmunkás, ugyanakkor munkaerőhiány van. A vállalkozók nem tudnak megfelelően képzett embert találni, aki vezetné a mezőgazdasági gépeket. Láttam a szegénységet. Láttam, hogy a népszavazási kérdéseket sokan nem értették, mert értelmezni sem tudták a leírtakat. Viszont, ahogy mondták, mivel ők azt akarják, hogy senki se bántsa a pulyákat, behúzzák a nemeket. Hogy ki bántaná őket? Miért? Ezek a kérdések föl sem merültek. A Fidesz ebben a környezetben 70 százalékos többséget kapott.

A beszélgetései alapján ön ezt minek tulajdonítja?

Eltalálta az ottaniakat és reális volt számukra az a kormányzati üzenet, hogy „mi megvédünk benneteket, gondoskodunk rólatok”. Ők ugyanis leginkább azt szeretnék, hogy az a kevés, amijük van, ne legyen veszélyben. Amikor kitört a háború, akkor is azt hallották meg az üzenetekből, hogy a kormány békepárti. A Szamos mentén élő emberek többsége, azt hiszem, nem foglal állást a tekintetben, hogy ki kezdte a háborút, jogos-e, ki az agresszor, ki az, aki védi a sajátját. Számukra az a legfontosabb, hogy Magyarországon béke és biztonság legyen. Orbán Viktor ezt ígérte nekik. De valójában kiket is kell folyamatosan és minden ellen megvédeni?

A gyengéket és a rászorultakat?

Igen, aki elesett, aki nem képes magát megvédeni, aki nem képes magának egzisztenciát teremteni, aki nehezen foglalkoztatható, aki rossz egészségi állapotban van, aki idős, aki önbizalom-hiányos, aki fél, aki nem ismeri ki magát a világban. Egy Fidesz-szavazó ezen biztosan rendkívül felháborodna, és azt mondaná, hogy ő nem gyenge, neki nincsenek egzisztenciális félelmei, én őt ne sértegessem. Csak az a baj, hogy nem én teszem ezt, hanem a kormány. Miről szólnak ugyanis az utóbbi évtized programjai? Volt itt gazdaságvédelmi program, gazdaságvédelmi akcióterv, mentőcsomag a Covid hatásai ellen, munkahelyvédelmi program, családvédelmi program, digitális gyermekvédelmi program, állatvédelmi program, védelmi program a migránsok ellen és most ez a gyermekvédelmi népszavazás.

A kormány megvédi az embereket a bankoktól, a multiktól, a migránsoktól, Sorostól, Brüsszeltől, a homoszexuálisoktól és általában mindenkitől. ­Mindenütt ott a védelem szó. A Fidesz felépítette a gondoskodó, védelmező állam koncepcióját, és ez lett a kommunikáció fősodra. Pedig egy államnak a védelmen kívül még nagyon sok más, legalább ilyen fontos feladata van, de azok a kormány kommunikációjában sokkal kisebb szerepet kaptak. Nem tudom, mindezt felismerte-e az ellenzék, de hogy nem találta meg az ellenszerét, az biztos.

Pedig azt gondolhatnánk, hogy választások előtt, pláne egy egyesült ellenzéknek, sikerül felállítania egy szakmai holdudvart, amelyből legalább néhányan rálátnak arra, mi történik a társadalomban Budapesten és Mátészalkán. Ehhez képest úgy néz ki, mintha a tudományos, a kulturális és a politikai elit is csak most ébredt volna fel.

Számomra rejtély, hogy a politikusok, akiknek az lenne a feladatuk, hogy ismerjék a választóikat, miért nem látták át jobban a helyzetet. Vagy ha átlátták, akkor miért nem a megfelelő üzeneteket helyezték a kampányuk fókuszába? Tudom, persze, hogy tudom, hogy lejtett a pálya, de sajnos ez egy adottság. Abban a környezetben, ahol én szavazatot számláltam, az olyan elvont fogalmaknak a fontossága, mint a demokrácia, a jogállam, a sajtószabadság, eltörpül ahhoz képest, hogy az alapvető élelmiszerek ára ne menjen fel vagy hogy megmaradjon a rezsicsökkentés.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!