Reisz Gábor: most, itt és rólunk akarok filmet csinálni

Haragudtunk, dühösek voltunk

Szentgyörgyi Rita | 2022.05.20. 15:07

Olvasási idő kb. 10 perc

Írta, rendezte, gitározza is a Komolyan röhejes vagyok belvárosi romkocsmai játékot a pesti éjszakában kallódó, szerencsétlenkedő figurákról. Miután a Filmintézet partvonalon kívül helyezett számos alkotót a magyar filmes szakmából, Reisz Gábor jelenleg egy low budget film előkészületeinél tart, „innen-onnan összegereblyézett” pénzből. Letett két, többszörösen fesztivál-díjas nagyjátékfilmet a hazai mozgóképművészet asztalára (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek), finom iróniával megmutatva azt is, hogyan élünk errefelé, vadkeleten. „Ha ez nem lenne, anyagilag hatalmas bajban volnék” – jegyzi meg arról, hogy jelenleg filmeseket tanít Kolozsváron, a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen.

A Proton Színház ügyvezetőjének, Büki Dórának az ötlete volt, hogy egyes novelláidat színházra adaptáld és megrendezd. Magadtól nem mentél volna el a színház irányába?

Már korábban is szándékomban állt egy színpadi művet írni, de aztán abból nem lett semmi. Dórához is eljutott a híre, javasolta, hogy a már megjelent és a még készülő novelláimból szülessen valamilyen színházi feldolgozás. Felolvasóestnek indult, de aztán ahogy duzzadt az anyag, jöttek az ötletek, a színészek, s zenés, vetítős, belső-külső helyszínes játékká bővült korábban a Trafóban, most a Tranzit Art Caféban.

Életük egy bizonyos pontján megrekedt, monomániás alakok a Komolyan röhejes vagyok szereplői, a középpontban egy bizonyos Horváth úrral, aki addig nem mozdul leláncolt, régen ellopott biciklije mellől, amíg fel nem bukkan az új tulajdonos.

A biciklis történetet még 2014-ben írtam, hol kisfilmnek, hol nagyjátékfilmnek, hol novellának szántam, végül színház lett belőle. ­Horváth úrban bekattan valami a bicikli hatására, talán az elveszett gyerekkor vagy az elszalasztott lehetőségek emlékei jönnek elő. Mellette ott van egy nővadász meg annak az ellentétpárja, egy önsajnálattal megáldott, szenvedő figura.

A múlton való rágódás, a bekattanások bizonyos tárgyak, emlékek hatására, szerzői sajátosság?

Előfordul nálam is, bár leginkább a tárgyfetisizmus jellemez, a tárgyak különálló élete, energiája hosszú távon tud befolyásolni. Kisfilmekben párszor feldolgoztam az örökség kapcsán, hogy van, aki fontosnak tartja, hogy továbbvigye, amit örököl, és van, aki gyakorlatilag azonnal eladja, nem feltétlenül anyagi okokból. Nem látja az értékét. Én meg úgy vagyok vele, hogy a tárgyak folyamatosan megszemélyesítenek valamit, emiatt rengeteg dolgot görgetek magammal. Néha persze ráébredek, hogy „csak” tárgyak.

A színház hosszabb távon menekülési útvonal számodra, ezekben a szerzői filmekre nézve ínséges időkben?

Furcsa, vegyes a viszonyom a színházhoz. A klasszikus formája, hogy beülünk az x-edik sorba, felmegy a függöny, hidegen hagy. Menekülőút helyett inkább kalandnak, egy mindig is létező érdeklődésnek indult. Most, hogy a Proton Színház segítségével volt alkalmam kipróbálni, rájöttem, sok lehetőség rejlik abban a formában, hogy egy embercsoportnak élményt adunk történetelemek, zene, érzelmek, vetítés által. Amikor elkezdtem a Komolyan röhejes vagyokkal foglalkozni, még fejlesztés alatt állt a Jakab Julival közös filmtervünk. Műfaját tekintve társadalmi szatíra egy tömegpszichózisról, amit a járvány kitörése előtti évben kezdtünk írni. Európa bármely városában játszódhatna. Akkor még korántsem tűnt olyan borúsnak a film sorsa, mint amilyen végül lett.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés