Tóth Ákos Ennyi embert nem lehet elárulni – Fekete-Győr András az elszámoltatásról, az előválasztásról és a kormányzásról

Nemcsak az elszámoltatással, illetve a korrupció elleni harccal kampányolunk – mondja a Jelennek Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, aki esélyesnek tartja magát, hogy bekerüljön a miniszterelnök-jelöltek versengésének második fordulójába, és nem gondolkozik azon, kinek a támogatására kérje a szavazóikat.

A Momentum elnökeként ön az egyetlen a miniszterelnök-jelöltek között, aki hitelesen mondhatja magáról azt, hogy nincs köze sem az elmúlt tíz, sem az azt megelőző húsz évhez. Ehhez képest hogyan lehetséges, hogy a felmérések szerint az utolsó helyen áll?

Az általam ismert legutóbbi felmérés szerint, amelyet a Závecz Research készített az Ideával közösen, hatból a negyedik helyen állok a jelöltek közül, 12 százalékon.

Számos más mérés nem ezt mutatja.

Ez a legutolsó kutatás nekem azt üzeni, hogy érdemi esélyem van. Nyilvánvaló, hogy egy versenyzőnek lépésről lépésre kell menetelnie, és már látszik, hogy fölzárkóztam, így a következő részcélom az, hogy bekerüljek a második fordulóba. Ennyi embert, amennyi a politikai generációváltásban hisz, nem lehet elárulni.

Egyáltalán nem gondolkodik a visszalépésen?

12 százalékon állok. 17 éves fiatalok szólítanak meg, mert folyamatosan járom az országot, és minden egyes alkalommal elmondom nekik, hogy srácok, gyertek, ti már szavazhattok az előválasztáson, mert mi, Momentumosok ezt kiharcoltuk nektek. Aztán online fognak tudni szavazni a külföldre vándorolt vállalkozószellemű magyarok százezrei is, köztük rengeteg momentumossal. Miért dobnám hát be a törülközőt?

Az igaz, hogy a politikus lépésről lépésre halad, de az is igaz, hogy eközben már érdemes több lépéssel előrébb is gondolkodnia. Ezt stratégiának hívják.

Ez így van, de mi veszíteni valóm lenne egy előválasztáson? Nekem az a feladatom, hogy megmutassam a magyaroknak, hogy van itt egy ember és van itt egy párt, amely meg tudja újítani az ellenzéket. Ez az előválasztás valódi tétje. Minél több momentumos kerül be az új magyar parlamentbe és kormányba, annál nagyobb lesz a garancia arra, hogy lesz valódi felelősségre vonás, lesz megújuló, finn típusú iskolarendszer, lesz euró és hogy a Hadházy Ákosokhoz hasonló karakterű emberek kapják meg korrupció elleni harc kormányzati feladatait. Én ezért dolgozom, és ebbéli törekvésemben nem szeretnék elárulni senkit sem a velünk szimpatizálók közül.

Ha mégsem jutna be a második fordulóba, kinek a támogatására kérné ezt a sok embert?

Az egy új döntési helyzet lenne.

Amikor stratégiáról beszéltem, erre kérdeztem rá: tudja-e már, hogy kit támogatna?

Szerintem ilyen helyzetben jó döntést csak akkor tud hozni egy politikus, ha lezárult az első forduló. Hiszen több miniszterelnök-jelölti vita is lesz, és nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a többiek mit és hogyan képviselnek. A legtöbb választó számára vagy akár az én számomra sem mindig világos ez.

Nem következik-e abból, hogy a legtöbb helyen az MSZP-P-vel kötöttek megállapodást, hogy az ő jelöltjüket támogatják?

Minden párttal kötöttünk előválasztási megállapodást, ebből a legtöbb helyen a Párbeszéddel és az MSZP-vel. A második legtöbbet pedig a Jobbikkal. Ebből nem következik az, hogy automatikusan Karácsony Gergelyt vagy Jakab Pétert támogatnánk. Én vagyok a Momentum miniszterelnök-jelöltje, engem támogat a politikai közösség.

Elég sok helyen állítanak jelöltet…

…56 helyen, ami a 106-hoz képest viszonylag sok, ám a maradék 50-ért is vérzik a szívünk, de nem lehet mindig mindenhol ott lenni. Van bennem csalódottság a tekintetben is, hogy nem kétfordulós a képviselő-jelöltek előválasztása. Ez most már így alakult, ebből kell kihozni a legtöbbet.

De nem érzi úgy, hogy az előválasztás a pártok közti kiszorítósdi terepe lett, s a DK-Jobbik megállapodás a Momentum és az MSZP ellehetetlenítését szolgálta?

Évek óta érzékelem, hogy a pártok félő szemmel pásztázzák a Momentumot. Gondoljon csak Kispest ügyére, ahol a Momentum az ottani MSZP-s vezetés körmére nézett. Vagy Zuglóra. Nekünk érdemben sikerült megváltoztatnunk az ellenzék politikáját. A többiek is elkezdtek a fiatalokra figyelni, néhányan elkezdtek konkrét programokat írni, jó értelemben véve elkezdték megemberelni magukat az önkormányzati munkában, mert tudják, hogy a momentumosok nem szívbajosak. Azt, hogy ebből a helyzetből következik-e kiszorítósdi, nem tudom megmondani, mert én ilyen szándékot nem érzékelek. A Momentum az ellenzék egyik legerősebb pártja.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!