Tóth Bea Érvénytelen kérdésre érvénytelen választ kell adni a népszavazáson

Tizenhétre bővült azon civilszervezetek száma, amelyek érvénytelen szavazásra buzdítanak az országgyűlési választással egyazon napra kiírt népszavazáson. A kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy minél többen tegyenek az igen és a nem mellé is ikszet a szavazólapon. Ezzel a módszerrel úgy lehet tiltakozni a szexuális kisebbségek kiközösítése ellen, hogy közben nem nő az érvényes népszavazás esélye. Az akció részleteiről Dudits Lucát, a Háttér Társaság ügyvivőjét kérdeztük.

Akció

Miért az érvénytelen szavazatot találták a legjobb tiltakozási formának?  

Fontosnak tartjuk, hogy mindenki kifejezze a véleményét. Hiszünk abban, hogy egy demokráciában részt kell vennünk a közös ügyeink alakításában, a népszavazáson is fontos ott lennünk, ezért nem bojkottra buzdítjuk a választópolgárokat. Az igen szavazatok azonban egyrészt növelnék annak az esélyét, hogy érvényes lesz a népszavazás, másrészt ezekre a manipulatív és kiközösítő kérdésekre nem lehet igennel válaszolni, mert ezek nem igazi kérdések. A legjobb választás tehát az, ha érvénytelenül szavazunk. Érvénytelen kérdésre érvénytelen választ kell adni a népszavazáson.

Az érvénytelen szavazás előnye, hogy csökkenti az érvényes népszavazás esélyét, miközben buzdíthatjuk az embereket a részvételre az ugyanakkor tartott választáson, emellett eszközt is adunk a kezükbe ahhoz, hogy a kormány felé ki tudják fejezni a tiltakozásukat az értelmetlen és kirekesztő kérdések kapcsán. A jogszabály szerint az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele azonos választ adott. Tehát aki érvénytelenül szavaz, annak a szavazatát nem számolják az érvényesen leadott szavazatok közé, viszont az érvénytelen szavazatok száma láthatóan is megjelenik, aminek erős üzenete van a kormány felé.

Páran annak adtak hangot, hogy tiltakozásul inkább föl sem veszik a népszavazási ívet vagy széttépik, esetleg hazaviszik az utókornak.

A tiltakozás legbiztosabb formájának az igen és a nem karikák együttes beikszelését látjuk. Ezzel azt üzenjük, hogy érdekel minket az ország sorsa, és el is mondjuk a véleményünket, de ebben a gyerekeinket, ismerőseinket, barátainkat vagy munkatársainkat kiközösítő aljas kampányt a leghatározottabban elutasítjuk.

Az érvénytelen szavazatokra buzdítást kíséri más, tartalmában is különböző kampány, amely például a Jobbikkal szimpatizáló szavazókat is megszólítja?

Dolgozunk egy ilyen kampányon, de erről nyilvános részleteket még nem mondanék.

Az ellenzék vállal egyáltalán, illetve milyen feladatot vállal a népszavazás kapcsán?

Erre a kérdésre a legjobban az ellenzék tudna válaszolni. Mi abban bízunk, hogy az érveink az ellenzéki összefogást is meggyőzik, és ők is érvénytelen szavazásra fognak buzdítani a kiközösítő népszavazáson.

Egy időben kell sok információt eljuttatni a szavazókhoz, például a szavazatszámlálók toborzásáról, a választási visszaélések különböző formáinak felismeréséről és elkerüléséről. Születetett stratégia arra nézvést, hogyan lehetne minél több emberhez eljuttatni az érvénytelen népszavazás üzenetét is?

Mindez nagyon fontos és valamilyen szinten – akár kimondatlanul is – szükség van a feladatmegosztásra. Más civil szervezetek másra fókuszálnak. A Háttér Társaság és az Amnesty International Magyarország az érvénytelen szavazásra buzdítást tekinti a legfontosabb stratégiai céljának az áprilisi időszakig.

Péntek reggel Orbán Viktor arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy középiskolákban transzvesztiták tartottak előadást, és hogy vita tárgyát képezi, hogy a homoszexualitás átmehet pedofíliába. Mit gondol erről?

Ahogy írtuk is a Facebook-posztunkban, ez annyira tudományos vita, mint az, hogy lapos-e a Föld.

Milyen nemzetközi példákból kiindulva próbáljátok prognosztizálni, hogy mi fog történni a kampány során a kormány részéről?

Amerikában volt többször példa LMBTQ-ellenes népszavazásokra. Az ő példájukból igyekszünk tanulni.

Mennyire fogadókész a civil szervezetek üzeneteire a magyar közvélemény?

Nyáron (az LMBTQ-ellenessé átalakított pedofilellenes törvény elleni tiltakozások idején – a szerk.) azt láttuk, hogy a magyarok nem vevők a kormány homofóbiájára és transzfóbiájára. Mi abban reménykedünk, hogy a munkánkkal semlegesíteni tudjuk a kormány kirekesztő, kiközösítő retorikáját. Addig is örülnék annak, ha még szélesebb társadalmi szinten tudnánk beszélni az LMBTQ személyek elfogadásáról, és minél több emberhez jutna el az üzenetünk, hogy érvénytelenül kell szavazni. A biztonság, a szabadság, a család mindenkinek fontos érték. Úgy gondoljuk, a magyarok olyan társadalomban akarnak élni, amelyben nem éri a szeretteiket atrocitás az utcán, az iskolában vagy a munkahelyen az identitásuk vagy a párjuk miatt.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.