Érvénytelen kérdésre érvénytelen választ kell adni a népszavazáson

Tóth Bea | 2022.01.19. 13:25

Címkék:

népszavazás

Olvasási idő kb. 5 perc

Tizenhétre bővült azon civilszervezetek száma, amelyek érvénytelen szavazásra buzdítanak az országgyűlési választással egyazon napra kiírt népszavazáson. A kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy minél többen tegyenek az igen és a nem mellé is ikszet a szavazólapon. Ezzel a módszerrel úgy lehet tiltakozni a szexuális kisebbségek kiközösítése ellen, hogy közben nem nő az érvényes népszavazás esélye. Az akció részleteiről Dudits Lucát, a Háttér Társaság ügyvivőjét kérdeztük.

Akció

Miért az érvénytelen szavazatot találták a legjobb tiltakozási formának?  

Fontosnak tartjuk, hogy mindenki kifejezze a véleményét. Hiszünk abban, hogy egy demokráciában részt kell vennünk a közös ügyeink alakításában, a népszavazáson is fontos ott lennünk, ezért nem bojkottra buzdítjuk a választópolgárokat. Az igen szavazatok azonban egyrészt növelnék annak az esélyét, hogy érvényes lesz a népszavazás, másrészt ezekre a manipulatív és kiközösítő kérdésekre nem lehet igennel válaszolni, mert ezek nem igazi kérdések. A legjobb választás tehát az, ha érvénytelenül szavazunk. Érvénytelen kérdésre érvénytelen választ kell adni a népszavazáson.

Az érvénytelen szavazás előnye, hogy csökkenti az érvényes népszavazás esélyét, miközben buzdíthatjuk az embereket a részvételre az ugyanakkor tartott választáson, emellett eszközt is adunk a kezükbe ahhoz, hogy a kormány felé ki tudják fejezni a tiltakozásukat az értelmetlen és kirekesztő kérdések kapcsán. A jogszabály szerint az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és akkor eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele azonos választ adott. Tehát aki érvénytelenül szavaz, annak a szavazatát nem számolják az érvényesen leadott szavazatok közé, viszont az érvénytelen szavazatok száma láthatóan is megjelenik, aminek erős üzenete van a kormány felé.

Páran annak adtak hangot, hogy tiltakozásul inkább föl sem veszik a népszavazási ívet vagy széttépik, esetleg hazaviszik az utókornak.

A tiltakozás legbiztosabb formájának az igen és a nem karikák együttes beikszelését látjuk. Ezzel azt üzenjük, hogy érdekel minket az ország sorsa, és el is mondjuk a véleményünket, de ebben a gyerekeinket, ismerőseinket, barátainkat vagy munkatársainkat kiközösítő aljas kampányt a leghatározottabban elutasítjuk.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés