Tóth Ákos Etikus lépés volt a karantén elrendelése

Zala Miklós: A háztartásokat kell megerősíteni

Nagy ívű tanulmányt tett közzé Koronavírus és etika címmel az Ellensúly című periodikában Zala Miklós politikai filozófus. Legfőbb megállapításai: az információhiány következtében és a veszteségek minimalizálása érdekében etikus volt a gazdaságok leállítása, s hamis keretet ad a történteknek a gazdaság és a megmentett életek szembeállítása, mert az nem zéróösszegű játszma. Ugyanakkor szerinte a járvány reflektorként mutat rá a társadalom működésének számos bajára, és a megfelelő következtetések levonásával megelőzhető, hogy a jövőben hasonló sokk érje a válság legnagyobb áldozatait, a családokat.

Ön abból indul ki, hogy a vírusról való kevés tudásunk, vagyis az információk hiánya, illetve az áldozatok számának a lehető legkevesebbre szorítása érdekében indokolt és erkölcsös is volt a gazdaság lassításáról dönteniük az érintett kormányoknak. Az áldozatok számának csökkentésére vonatkozó érvet értem, de az információhiány nem feltétlenül állja meg a helyét.

Tisztelt Olvasónk!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!