Ez a gitár szinte magától szól

5 perc szünet Rostás Mihály ’Mazsival’

Tóth Bea | 2021.10.17. 17:32

Címkék:

5 perc szünet

Olvasási idő kb. 8 perc

A MazsiMó GipsyMó immár az ötödik formációtok.

Lakatos Mónikával, a feleségemmel szeretjük a magyarországi oláh cigány zenén belül a különböző irányzatokat, amelyeket más-más formációban mutatunk be. A Romengo úgy stabil, ahogy van, már 16 éve. Kialakult a zenei irányzata, amit már megszokott a közönség is. A Lakatos Mónika és a Cigány Hangokban pedig arra törekszünk, hogy minél több olyan, akár nem hivatásos énekest mutassunk be, akik az oláh cigány előadókra jellemző torokhang technikával énekelnek, Mónihoz hasonlóan. Ilyen például Móni nagynénje, Lulugy is. Ezt az énektechnikát egyre kevesebben használják, merthogy a könnyű popzene és az internet csodája elviszi a mostani feltörekvő fiatalok érdeklődését. Ami nem baj, előbb-utóbb megtalálják ők is azt az értéket, ami a kultúránkat is emeli. Mi még abban a rendszerben nőttünk fel, amikor otthon, családi körben hallottuk az öregjeinket énekelni. Ebből a szempontból mi még szerencsések vagyunk.

Miért épp a MazsiMó GipsyMó elnevezést kapta a formációtok?

Ez lefordítva annyit jelent, hogy „Mazsi te”, ami a cigány nyelvben korántsem hangzik olyan udvariatlanul, mint a magyar nyelvben, ez sokkal inkább tiszteletteljesebb, barátibb megszólítás. Főleg, ha összejöveteleken az énekes megszólítja azt, akinek szólhat a szöveg. A Romengóból is ismert teknősünk fia, Balogh Brájen – aki eleinte még csak táncolt a fellépéseinken, most már kannázik, énekel és gitározik, jövő márciusban Dubaiba is velünk tart –, amikor még alig négyévesen először lépett föl velünk az Állatkerti estéken, akkor az egyik dalba az én nevemet is beleszőtte, ami úgy szólt, hogy „Mazsi mó”. Innen az ötlet.

Augusztusban született meg a formáció gondolata, de az ötlet még kevés ahhoz, hogy létre is jöjjön.

Már gyerekkorom óta szerettem volna ezt a fajta zenét játszani, de arra gondoltam, hogy először a sajátomat kell ismertté tennem. Hozzáteszem, hogy a flamenco énekben és gitárjátékban már korábban is beszivárgott a Romengo zenéjébe, hiszen olyan vendégművészekkel dolgoztunk együtt, mint Juan De Lerida és Martcho Claveira. Arra gondoltam, hogy mire várok. Most vagyok 40 éves, most van még erőm arra, hogy úgy állítsak össze egy 10-15 tagú zenekart, hogy az tényleg olyan zenészekből álljon, akik a legjobbak, akik érzik és értik ezt a stílust, művelik ezt a gitártechnikát. Mert a katalán rumba lelke az ének és a gitártechnika.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés