A közmunkaprogramot konkrétan szavazatvásárlásra használják

Benyó Rita | 2022.02.04. 08:57

Olvasási idő kb. 6 perc

A kormány a közmunkaprogramot kifejezetten arra használja, hogy a saját politikai erejét növelje általa – egyebek mellett ezt nyilatkozta a JelenValó legutóbbi adásában Reizer Balázs közgazdász, aki szerint ki lehet mutatni, hogy a közmunka miként növeli a kormány és a helyi polgármester szavazati arányait.

Akció

Emlékszünk még a Jobbik elnökének, Jakab Péternek a híres fölszólalására, amelyben egy zsák krumpli hatásával példálódzott. De valóban elegendő-e egy zsák krumpli a szavazatvásárláshoz?

Valószínűleg igen, máskülönben miért csinálnák. Nagyon sok olyan ember van, több százezernyi, akinek a közvetlen megélhetése függ a helyi önkormányzattól. És igen, a közmunkaprogramot konkrétan szavazatvásárlásra használják.

Mit hozott a Fidesznek a közmunka?

A szociális rendszert 2011-ben nagyon átalakították. A munkanélküli segély ma a legalacsonyabb az Európai Unióban, miközben az emberek a jövedelmük fél százalékát fizetik be munkavállalói járulék címén, ami a munkaerőpiaci alapba kerül, és az állam végül azt finanszíroz belőle, amit akar.

A kormány intézkedései nyomán 2011-ben kiderült, hogy sokaknak semmilyen jövedelmük nem maradt, egyesek éhséglázadásokat vizionáltak, s ekkor vezették be a közmunkaprogramot azzal, hogy aki állami támogatást akar kapni, annak kell is csinálnia érte valamit. Ezt fel is futtatták úgy 300-400 ezer főre. Ugyanakkor az önkormányzatok mozgásterét is csökkentették, s érdekeltté tették őket a közmunkáshelyek számának növelésében, mert ahhoz kötődően kapnak támogatásokat. Így aztán körülbelül további tizenötezer embert kirúgtak az önkormányzati állásából, de visszafoglalkoztatták őket közmunkásként.

Ezzel a jogaikat is elveszítették.

A közmunkát bármikor meg lehet szüntetni, nem vonatkozik rá még az amúgy is rettentő csekély védelmet nyújtó Munka Törvénykönyve sem. Ezeknek az embereknek a helyzete tehát lényegesen rosszabb lett, miközben a települések így tudtak maguknak munkaerőt biztosítani. Vannak nyilván olyan települések, amelyek okosan, hasznosan élnek ezzel a lehetőséggel, miközben vannak olyanok, amelyek rosszul és kifejezetten arra használják, hogy a saját politikai erejüket növeljék.

Ez kimutatható?

Kollégáimmal összegyűjtöttük minden településen hónapokra lebontva a közmunkások számát, s összevetettük a választási eredményekkel. Így konkrétan ki lehet mutatni, hogy oda allokálják nagyobb arányban a közmunkás helyeket, ahol az a Fidesz politikai érdekeit jobban szolgálja. Igen, ki lehet mutatni azt is, hogy a közmunka miként növeli a kormány és a helyi polgármester szavazati arányait is.

Egy korábbi, a szavazatvásárlást fölmérő kutatás is kimutatta, hogy lényegében hűbérrendszer alakult ki, nem is feltétlenül kell konkrétan pénzt, krumplit vagy munkát biztosítani, elég a szavazathoz már az attól való félelem is, hogy nem lesz pénz, krumpli és munka.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés