Tóth Ákos Gémesi György: Utcára megyünk

„Ne szégyelljük, ez a Kádár-rendszer. Az az időszak tért vissza, amikor a pártbizottságra kellett 'fölmenni' az extrapénzekért, saját bevétel nem volt, amit kellett, azt kiutalták, egyebekben pedig valamiféle településfejlesztési hozzájárulást szedhetett be az önkormányzat” – mondja a Jelennek Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki szerint van remény az önkormányzatiság helyreállítására. Ennek érdekében, első körben, utcára vonulnak.

Pikó András, Józsefváros polgármestere a Jelennek korábban azt nyilatkozta, hogy az, amit a kormány művel az önkormányzatokkal, lényegében gazdasági polgárháború. Egyetért ezzel?

Igen. Kétségtelen, hogy az önkormányzati választás nem úgy sikerült, ahogy azt a Fidesz és személyesen Orbán Viktor gondolta, és ennek megfelelően a stratégiájuk most az, hogy valamilyen formában próbálják megrendíteni azt az erőteret, amelyre kevésbé van ráhatásuk, jelesül az ellenzéki önkormányzatokét.

Ebből az állításából az is következik, hogy az ellenzéki önkormányzatok elvileg alkalmasak a kormányzattal szembeni alternatíva fölépítésére.

Az önkormányzatiság törvényben rögzített autonómiát jelent. A településeknek vannak olyan forrásaik, amelyek a kötelező feladataik ellátásához kellenek, de van valamekkora mozgásterük is ahhoz, hogy fejlesszék a gazdaságukat, próbáljanak saját bevételeket generálni. Így például a saját településük lakóival és gazdasági szereplőivel kell megállapodniuk arról, mennyire terhelik őket, miként arról is, hogy azt a pénzt, amit kommunális, építmény-, telek- vagy iparűzési adó formájában befizetnek, miként forgatják vissza a lakóhelyük, otthonuk, környezetük fejlesztésére. A dolgok ugyanis helyben jobban átláthatók, mint ahogy az emberek is sokkal jobban érzékelik a saját adójuk hasznosulását, ha azt helyben fizetik, vagyis nem az állam csorgatja azt vissza Mészáros Lőrinc valamelyik cégéhez. A kormány ezt az autonómiát, ezt a döntési lehetőséget akarja a minimálisra szűkíteni. Kicsit olyan ez, mint a székely autonómia, amit a magyar kormány – megjegyzem, helyesen – mellszélességgel támogat, tehát kiáll a kisebbség kulturális önrendelkezéséért, idehaza viszont ugyanez a kormány a saját polgáraik által megválasztott testületek mozgásterét veszi el.

Nem arról van szó, hogy 2006-ban az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után a Fidesz átvette az önkormányzatokat, amelyek segítségével Orbán Viktor újraépíthette önmagát, tehát tudja, hogy ilyen esélyt nem adhat a politikai ellenfeleinek?

Dehogynem. Politikai értelemben kizárólag erről van szó.

De a települések beszorítása ennek ellenére is kockázatos: a járvány első hullámában az önkormányzatok átvették a lebénult állam végrehajtói szerepét. Maguk intézkedtek a maszkbeszerzésről, a tesztelésről, az otthonukba szorult magatehetetlenek ellátásáról, s ha végképp lebénítják őket, erre a jövőben képtelenek lesznek.

Ez pontosan így történt. A polgármesterek és a helyi önkormányzati hivatalok átvették az irányítást, s kiderült, hogy a helyi autonómia igenis, működőképes. Vagyis az önkormányzatiság nem csak a pénz hasznos elköltéséről és a bevételképzésben betöltött szerepről szól, hanem a hatékonyságról is. Nem bölcs az a kormány, amely lemond az önkormányzatok felhajtóerejéről és kreativitásáról. Ha az önkormányzatoknak van mozgásterük, ha hagyják őket élni, számos feladatot jóval hatékonyabban és takarékosabban meg tudnak megvalósítani, mint a kormány. És nem csak települési, hanem megyei és regionális szinten egyaránt.

Kissé olyan ez, mint most az oltáshelyzet. A terv ugyanis mintha az lenne, legalábbis kívülről így fest, hogy majd a háziorvosok rendezik a helyzetet, amit az állam nem tud. Nem menne mindez gördülékenyebben, ha az oltás folyamatába bekapcsolnák a településeket?

Dehogynem. De nem kellettünk. Orbán Viktor kezdetben még arról beszélt, hogy majd a szavazókörökben oltanak…

…ez már akkor is viccesnek tűnt.

Nem tudom, ki adta a miniszterelnök úr szájába ezt a butaságot, de mindegy is. Nyilván ő is belátta, hogy a háziorvosi rendszer, így vagy úgy, de szervezett szintje az egészségügyi ellátásnak, érdemes támaszkodnia erre. A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége és a MÖSZ levélben fordult a kormányfőhöz. Azt írtuk, segítünk az infrastruktúrában, a logisztikában és a humán erőforrásban is, de válaszra sem méltatott bennünket.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!