Győrffy Dóra: a kormány megismétli a régi szocialista iparfejlesztés kudarcát

Szabó Brigitta | 2023.03.14. 08:15

Olvasási idő kb. 14 perc

Hiába tanulták meg az elmúlt hetven évben egymás után sorra a magyar kormányok, hogy energiaintenzív ágazatban Magyarország nem tud versenyezni, most mégis ez történik. Orbán Viktor úgy akar akkumulátorgyártó nagyhatalmat csinálni az országból, hogy nincs hozzá nyersanyag, energia, víz, ahogy munkaerő sincs. Ami történik, kísértetiesen hasonlít az 1950-es évekre, amikor a klasszikus szocialista iparpolitika a vas- és acél országát akarta felépíteni. Ma már gazdaságtörténelem a végeredmény: ha egy kormány egy kiemelt ágazatra koncentrálja a forrásokat, a gazdaság többi szektora súlyosan lemarad és környezeti pusztítás történik. A Közgazdasági Szemle legfrissebb számában Győrffy Dóra közgazdász, az „Iparpolitika és akkumulátorgyártás Magyarországon és Svédországban” címmel közöl tanulmányt, melyben bemutatja, miért vezet zsákutcába a kormány akkumulátor-stratégiája.

Tanulmányában azt írja, a kormány sorra úgy dönt a nemzetgazdasági, környezetvédelmi és társadalmi szempontból kritikus akkumulátorgyár-beruházásokról, hogy nincsenek meg az ehhez szükséges költség- és haszonszámítások, elemzések. Legalábbis nyomokban sem lelhetők fel egyetlen nyilvános dokumentumban sem. Aki mégis számolna, annak meg kell elégednie félinformációkkal és a cégek által kötelezően közölt adatokkal. Tényleg így határoz meg iparstratégiát és jövőképet a kormány?

Ez a rendszer döntéshozatali mechanizmusa. Eszükbe jut valami jó ötletnek tűnő dolog, s mivel a kormányt nem érdekli a közgazdaságtan, az olyasmi például, mint az erőforrások szűkössége – ha egy adott erőforrást egy területre koncentrálok, az máshonnan hiányozni fog –, plusz nem akadályozza a fékek és ellensúlyok rendszere, abban a gondolatvilágban él, hogy csak akarni kell és megvalósul. Akkor meg minek számolni? Abból, hogy a világban egyre több akkumulátorra van szükség, levonták azt a logikai következtetést, hogy akkor jó sok akkumulátort kell gyártani. Az olyan apróságok, minthogy megvannak-e ehhez a feltételek, a környezeti adottságok, a szükséges víz, az energia vagy a munkaerő, irrelevánsak. Az, hogy az akkumulátorgyáraknak adott állami pénzek hiányoznak majd az oktatásból, az egészségügyből, a szociális ellátásból, a lakossági infrastruktúrából, a villamosenergia-hálózatból, a vízközművekből, nem számít. Csak a megrögzött ideájuk számít.

Mint amikor Magyarországból a vas- és acél országát akarták létrehozni?

Igen, állítom, hogy nagyon erős a szemléletbeli hasonlóság a klasszikus szocialista iparfejlesztéssel. Az 1950-es években sem számított, hogy nincs se energia, se vas, akarták és kész, annyi különbséggel, hogy a szovjet hadsereg megszállása alatt, és háborúra készülve, a hadigazdaságot erősítve gondolták ki a programot. Orbán Viktoréknak meg csak úgy a semmiből jött a sugallat, hogy milyen jól hangzana: Magyarország akkumulátor-nagyhatalom.

Melyek az ilyen döntéshozatali mechanizmus következményei?

Elég komoly közgazdasági irodalom áll erről rendelkezésre. A most 93 éves Berend T. Iván már 1964-ben megírta, amit tudni kell az első ötéves tervről, ami a vas és acél országát kívánta megvalósítani. A cikkem készítése idején pedig beszélgettünk is vele a mai párhuzamokról. Elképesztő, amikor az ember szembe találja magát az élő történelmi emlékezettel. A tavaly elhunyt mentoromtól, Kornai Jánostól is sokat tanultam a szocialista rendszer elméletéről. A klasszikus szocialista iparpolitika növekedési hajszájában a beruházások prioritást élveztek a fogyasztás felett, és előnyben részesítették a termelőszférát a szolgáltatásokkal szemben. A megvalósítás során preferálták az új létesítményeket a régiekkel szemben, illetve a nagyokat a kicsik helyett. A következmények közismertek. Drámaian visszaeső lakossági fogyasztás, illetve, ha egy kiemelt területbe önti a pénzt az állam, az a gazdaság többi szektorának súlyos lemaradását és környezeti pusztítást idéz elő. A napokban kiderült, hogy nincs elég energia az akkumulátorgyárak ellátására. Mit csinál a kormány? Gázerőműveket épít, ami az áramfejlesztés legköltségesebb megoldása. Plusz az erőművekhez hálózatot is építenek, előbb gázvezetéket, amin érkezhet az orosz földgáz, aztán onnan villamosvezetéket, hogy az áramot elvihessék a beruházási helyszínekre. Ja, és vízközművet is kiépítenek, mert az is kell az akkumulátorgyáraknak. Közben a lakossági víz-infrastruktúra le van pusztulva, a rezsicsökkentés miatt évek óta nem költöttek fenntartásra, nyáron folyamatosan csőtörések és vízkorlátozások vannak az ország jelentős részén.

A csőszerelést nem lehet sikerként kommunikálni, de a világelsőséget igen.

És ez ismét egy párhuzam. A szocialista rendszerben is az volt a lényeg, hogy Magyarország hányadik a különböző termelési világranglistákon. Az a siker egyfajta mérőszáma volt. De lássuk be, attól, hogy Magyarország harmadik a világon az akkumulátorgyártásban, az életszínvonal még nem itt a harmadik legjobb. Arra, hogy adott területen ki hányadik, ott a sport, ami pont erre van kitalálva. Sportolóként anno én is nagyon örültem, amikor az első tízben voltam a magasugrás világranglistáján, de közgazdászként mégis azt mondom, a gazdasági fejlődés végső célja az életminőség javítása.

Valamilyen előnyük azért csak van ezeknek a többezer milliárd forintnyi befektetéseknek. Tud mondani?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bosszúpolitikával rontja tovább a kormány a megítélését

Lakner Zoltán

Ismét a különállását hangsúlyozza a magyar külpolitika, így aztán nemhogy csökkenne, de inkább növekszik azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben a magyar kormány a nyugati szövetségesektől távolodik, miközben az orbáni vétópolitika letörésére is egyre határozottabb válaszok érkeznek – végeredményben egyre erősebben romlik az ország alkupozíciója.

Elolvasom

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Keresés