Hadházy Ákos a zuglói előválasztásról és az őt fideszes propagandavideóval támadó Tóth Csabáról

veto.balazs@fishermans.io | 2021.02.27. 06:47

Olvasási idő kb. 16 perc

A Tóth Csabával készült interjú ide kattintva olvasható.

Néhány napja jelentette be, hogy Zuglóban indul az előválasztáson, a körzet országgyűlési képviselőjét, az MSZP-s Tóth Csabát hívja ki. Bejelentésére riválisa elég vehemensen reagált. Ez meglepte?

Kicsit csodálkoztam. Azt, hogy Tóth Csaba, egy fideszes, svindler polgármester propagandavideóját megosztva támad, nem gondoltam volna. Arra gondoltam, hogy lesz morgás miatta. Hiszen az MSZP volt az a párt, amelyik leginkább mondta, kell az előválasztás. Ha viszont van előválasztás, ott van verseny is. Azt mondani, hogy elindulni egy előválasztáson az rombolja az összefogást, hát…

…aki ezt mondja, úgy érvel, hogy ön ismert politikus, aki ahelyett, hogy egy billegő körzetben indulna, most olyat választott, amely az ellenzéknek nyerhető.

Ha itt demokrácia lenne, ha az ellenzék sikeresen megküzdött volna a tisztességes játékszabályokért, nem is lennének billegő körzetek és csak az lenne a kérdés, a Fidesz bejut-e. Meg kellett volna küzdeni például azért, hogy a külföldön élők is szavazhassanak levélszavazattal, azért, hogy az ellenzék is beszélhessen a közszolgálati rádióban és televízióban. Azért, hogy ne legyen csalás a következő választás. Minden óriásplakát, amelyre ki van írva, hogy a kormány sikeresen indítja be a gazdaságot, egytől-egyig csalás, hiszen állami pénzből fenntartott pártkampány. Ha megküzdöttünk volna és tisztességes feltételek lennének, az lenne, mint 2010-ben. Akkor, ha a Fidesz Mari néni macskáját indította egy körzetben, akkor az is megnyerte a választást. Most már csak egyetlen dolgot tehetünk: olyan jelölteket indítunk, akikről lesüt, hogy valóban el fogják hozni az évtizedek óta kívánt változást. Látni kell a jelöltjeinken, hogy végre nem az lesz, hogy a választások előtt megígérjük az elszámoltatást, de nem lesz belőle semmi. Sőt még a mieinknek is megengedjük, hogy hozzányúljanak a kasszához. Most olyan választás lesz, ahol fakarddal megyünk a tankok ellen. Így elindulni még a választóinkkal szemben sem tisztességes, mert becsapjuk őket. De van egy páncéltörőnk, a hitelességünk. Ha nem lenne propagandagépezet és ugyanannyi embert elérnénk, mint a kormánypárt, akkor elmondhatnánk, hogy nálunk is lehetnek olyanok, akik engedtek vagy engednének a kísértésnek, de muszáj leváltani ezt a kormányt, mert ilyen méretű szervezett csalás még nem volt a történelemben. Érvelhetnénk azzal, hogy még ilyen esetben is megéri váltani, mert erősebb lesz a hatalom kontrollja a mostani zéróhoz képest. De most sokkal több embert ér el a propaganda, ami már egy kis hibát is felnagyít. És akkor ott lesz az ellenzékben sok ezer tisztességgel dolgozó ember, de a munkájukat egy-egy botlás semmissé teszi. Ezért akarok üzenni a zuglói indulásommal: komolyan gondoljuk és gyökeres változások jönnek a korrupció elleni harcban. Zuglóban ugyanis voltak megkérdőjelezhető események, döntések. Amúgy, ha az otthonomban, Szekszárdon indulnék, akkor Harangozó Tamással szemben kellett volna indulnom, az MSZP általam nagyra tartott, tisztességes vezetőjével szemben, szóval akkor is bírálhatna az MSZP. Ilyen logika mentén sehol nem lehetne elindulnom.

Zugló szimbolikus helyszín?

Igen. Volt néhány olyan budapesti ügy, amelyet én tártam fel, s azokban a kerületekben is felmerülhetett volna az indulásom, de az nem lett volna helyes. Annak az lett volna az üzenete, amivel általában a korrupció ellen küzdő politikusokat az elkövetők bírálni szokták, hogy csak azért vádolt meg valakit, hogy maga kerüljön a tutiba. Olyan körzetet kellett tehát választanom, ahol én nem tártam fel ügyeket.

Milyen ügyekre gondol Zuglóban?

Elsősorban a parkolóbotrányra. De voltak még a sajtó által megtalált, zavarba ejtő esetek, igaz, azok jóval kevesebb feltűnést keltettek

Akkor a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely volt Zuglóban a polgármester.

Kicsit nézzük messzebbről! Zuglóban volt ott egy Papcsák nevű fideszes polgármester, aki elszámoltatási biztos is volt.

Az ő, 1,3 millióért készült polgármesteri vécéjére sokan emlékeznek.

Sok más ügy is volt. Ehhez képest, miután őt elkergették a zuglóiak, nagy csend volt. Nem látszódtak a felelősségre vonások. A gyanús cégek, például egy fideszes erős emberhez, Bánki Erikhez köthető Hungast nevű menzacég, továbbra is szolgáltattak Zuglóban. A parkolási botrány kapcsán az akkori polgármester, Karácsony Gergely mondta el élő adásban, hogy megegyezés volt az MSZP-s és a fideszes képviselők között. Ő tartózkodott, tehát tiltakozott a maga módján. Képzelje el, hogy van egy ilyen ügy, ahol a polgármester mondja ki az egyezség tényét, de ez ellen Tóth Csaba nem tiltakozik. És összességében is: csendben volt. Nem láttam például az MTVA-székháznál sem. Harangozó Tamás például ott volt.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés