Hadházy Ákos: Hibrid forradalmat kell csinálni

Tóth Ákos | 2022.10.07. 09:31

Olvasási idő kb. 14 perc

Hadházy Ákos független képviselő vér nélküli forradalomban gondolkodik. Úgy véli, hogy akkora társadalmi feszültségekre lehet számítani, amelyeket az ellenzék a változások kikényszerítésére fordíthat. Ehhez azonban olyan ellenzékre volna szükség, amely erre alkalmas. Kérdés az is, hogy mire lesz elegendő az a csomag, amelyet az Európai Bizottság kényszerített ki a magyar kormányból az uniós pénzek kifizetése fejében. Hadházy válasza: semmire. Szerinte az Unió akkor használ a leginkább, ha legalább nem árt.

Október 10-én, ha minden igaz, leteheti a képviselői esküjét. Mi fog változni ettől?

Sajnos nem sok minden, ugyanis egy országgyűlési képviselőnek gyakorlatilag már alig van több joga, mint egy átlagos állampolgárnak. Elveszítettük a közintézményekbe való szabad belépési jogunkat, ezzel leszűkítették az információhoz jutáshoz való jogunkat is. Bár kérdezhetjük az intézmények vezetőit, nem kötelező válaszolniuk, s ezért még csak nem is perelhetjük őket. Én a jövőben is a Parlamenten kívüli munkára fogok koncentrálni. A változás annyi lesz, hogy kapok fizetést, képviselői juttatásokat, így többet tudok vidékre utazni, ami elengedhetetlen a munkámhoz.

Attól nem tart, hogy a fideszes többség kimondja, hogy nem látja el a munkáját, s ezért elveszíti a mandátumát?

Be kell járni szavazni, s akkor nem vész el a mandátum. És nyilván vannak olyan, jelképes szavazások, amelyekre egyébként is bemennék. A legfontosabb, hogy a látszatvitákat kerüljük, hiszen valódi válaszokat úgysem kapunk, ne játsszuk el fölöslegesen, afféle eleven díszletként a demokráciát. Különben is, ha a miniszterek halaszthatatlan közfeladatukra hivatkozva megtehetik, hogy nem járnak be, az én korrupciófeltáró tevékenységem is ugyanilyen halaszthatatlan közéleti tevékenység. Ha azt írom a távollétem indokának, hogy most éppen egy sok százmilliós ellopott uniós támogatásnak járok utána, akkor ezt el kell fogadnia a parlamentnek.

Tehát továbbra is a korrupciós ügyek feltárására koncentrál?

Egyrészt igen, továbbra is, másrészt pedig arra, hogy az országot, még ha ezek nagy szavaknak tűnhetnek is, visszavezessük a demokráciába, ami alatt minimális programként azt értem, hogy el kell érnünk, hogy a következő választást már ne olyan körülmények között bonyolítsák, mint a legutóbbit. Ezt kiemelten fontosnak gondolom, még ha sokan – köztük ellenzéki képviselőtársaim is – azt szokták mondani, hogy ezzel nem szabad foglalkozni, inkább a megélhetési problémákra kell összpontosítani. Szerintem azonban a megélhetési problémákat az emberek maguk is érzik, tehát azokról kell kevesebbet beszélni, a feszültség amúgy is hatalmas lesz ebben az országban pillanatokon belül. A mi nagyon komoly politikai feladatunk az, hogy ezt a feszültséget úgy irányítsuk, hogy valódi változásokat kényszerítsünk ki, ehhez pedig a választási szabályokat kell módosíttatnunk.

Ehhez két út vezet, ezek egyike a külső nyomásgyakorlás, amelynek a jelenlegi legfontosabb terepe az Európai Unió. Mennyire elégedett ezzel a tizenhét törvényjavaslattal, amit az Európai Bizottság kényszerített ki a magyar kormányból?

Ha ezeket elegendőnek tartja az EU, akkor valószínűleg becsukja a szemét. Ezek pótmegoldások, semmi jelentőségük nincs a rendszer egészét illetően. Én az Európai Uniótól nem is igazán várnám, hogy segítsen, inkább csak azt, hogy legalább ne ártson. Az Unió 12 éven keresztül gyakorlatilag mindenféle kontroll nélkül tolta bele a pénzt a NER-be, s ebből fizették ki a rendszer kiszolgálóit, a kiskatonáitól kezdve a leggazdagabb oligarchákig. Eközben az Unió még az Európai Ügyészséget sem kényszerítette Magyarországra. Ezzel saját magának is ártott, mert egy belülről fertőző rendszert finanszírozott. Szerintem a saját problémáinkat nekünk maguknak kell megoldanunk, ezt a történelem is bizonyítja.

Nem érzi úgy, hogy ezek a törvények, ha jól működnek, csökkenthetik a korrupció lehetőségét, vagyis erodálhatják a NER-t?

Én nem látom, mitől lenne nehezebb lopni ezektől a javaslatoktól. Persze, néha egy-két másodvonalbeli NER-céget elővesznek azért, hogy igazolják a saját tisztaságukat, szóval ezek leginkább kirakatperek. Az, hogy most lesz egy korrupcióellenes hatóság, amit még csak nem is úgy hívnak, a lényegen nem változtat. Ez a hatóság ugyanis nem fog tudni vádat emelni, holott ez lenne a kulcseleme a tevékenységének. A szervezet majd évente jelentéseket gyárt, beszámolókat, amelyek bekerülnek a statisztikákba, de ennél több jelentősége nem lesz a működésének.

Arról nem is beszélve, hogy kik lesznek a vezetői. Papíron szépen hangzik, hogy lesz független jelölőtestület, de például, még ha lennének is jelentkezők ellenzéki vagy független oldalról, már eleve ki vannak zárva azzal a kritériummal, hogy széleskörű nemzetközi háttérrel kell rendelkezniük. A vége a folyamatnak pedig az, hogy a független jelölő testület kiválaszt jelölteket, akik közül majd az ÁSZ és Novák Katalin választ. Meg szokták említeni, hogy bevezetik a vádkikényszerítést, vagyis, ha az ügyészség megtagad valamilyen nyomozást, vagy eredménytelenül zárja le, akkor ezt meg lehet támadni bíróság előtt. Igen ám, de az ügyésznek számtalan más lehetősége megvan, hogy szabotáljon egy ügyet. El tudja húzni évekig, akár egy évtizedig, vagy megvádolhat néhány kis halat, tengernyi példát tudnék említeni erre.

Abban sem lát semmilyen garanciát, hogy az EU az általa elvárt intézményeket működés közben is monitorozza, és ha a tevékenységükben kivetnivalót talál, akár fel is függesztheti a pénzek folyósítását?

Én nem látok bele az Európai Bizottság fejébe. Csak azt tudom mondani, hogy a helyzet most úgy néz ki, hogy Orbán Viktor időt nyer, és majd pár év múlva újra lehet jajgatni, hogy nem történt már megint semmi. Az valóban csalódás számomra, hogy az Európai Ügyészséget nem tudta rákényszeríteni a kormányra az Unió, holott erre minden lehetősége meg lett volna, hiszen nagyon kell a pénz Orbánnak, mert csak azzal szerezheti vissza a piacok bizalmát. Az Európai Ügyészség az egyetlen olyan hatóság, amelynek a működésére a kormánynak valóban nincsen hatása, ezt viszont nem sikerült átvernie az Uniónak rajta.

Nem érzi úgy, hogy a sok vizsgálat, a folyamatos ellenőrzések, a brüsszeli adminisztráció szürke szorgossága előbb-utóbb sarokba szoríthatja a NER-t, akárcsak az egykori német labdarúgó csapatok, amelyek egyszerűen bedarálták az ellenfelüket?

Sokan és sokat bírálják az Európai Uniót. Az, ami most zajlik, egy rendkívül bonyolult történet, nagyon sok tárgyalásról és adott esetben kompromisszumokról van szó. A Fidesznek sokáig nagyon erős politikai protekciója volt a Néppárttal, amit elveszített, pedig korábban szinte érinthetetlen volt. Nagy jelentőségűnek tartom az Európai Parlament döntését is, amely kimondta, hogy az, ami Magyarországon van, már nem volt demokrácia, de mindettől függetlenül, szerintem az Európai Bizottság még mindig nem érti ezt a rendszert, vagy nem is akarja megérteni. Nem látom veszélyesnek a NER-re nézve.

Martin József Péter: Az EU nem fogja megkajálni a látszatintézkedéseket

Az Európai Parlament választási autokráciáról beszél, mások hibrid rezsimről. Ön erre válaszul hibrid forradalmat sürget.

Rengeteg komoly politikatudós meg jogtudós definiálta már a NER-t, s valójában szerintem arról van szó, hogy vannak politikai rendszerek, ahol ugyan nem alkalmaznak erőszakot, de nagyon sok olyan eszközét használják a diktatúráknak, amelyek következtében választáson nem lehet leváltani a kormányt. A kérdés viszont az, ha egy ilyen rendszerben vagyunk kénytelenek élni, akkor mégis, hogyan lehet elküldeni a hatalmat? Erre az a válaszom, hogy hibrid forradalommal.

Mármint, hibrid abban az értelemben, hogy nem folyik vér, viszont minden más eszköz megengedett?

Pontosan. Ha a hibrid rezsim a diktatúrák eszközeit használja az erőszak kivételével, akkor mondjuk ki azt, hogy a hibrid forradalom is a forradalom eszközeit használja, az erőszak kivételével. A nyomásgyakorlást nem kell feltalálni, ahogy a sztrájkokat, a polgári engedetlenséget sem. Ehhez valódi elszántságra, méltóságra és tömegekre van szükség. Minden azon múlik, hogy mennyien vesznek részt ebben a folyamatban.

Ezt olvashatja még a cikkben:

A tanárok megmozdulásáról

Mit kell elérnie a NER megbuktatása érdekében az ellenzéknek?

Mit mond Hadházy Ákos a DK által meghirdetett árnyékkormányról?

Szerinte miért van Rogán Antalnak börtönben a helye?

Kiket fog körberöhögni Hadházy egy politikai fordulat után?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés