Kártékony költekezés, milliárdos pénzkivonás

Gegesy Ferenc: Egyetlen lakos sem kerülhet elviselhetetlen helyzetbe 

Húsz éven át volt Ferencváros polgármestere – tavaly óta pedig polgármesteri tanácsadó Gegesy Ferenc –, aki ebben a vendégszerzőnk által készített interjúban politikusi pályája indulásáról, városvezetői alapelveiről is beszél, valamint arról, miben látja a mai Magyarország legnagyobb problémáit, és hogyan ítéli meg a kormány legújabb önkormányzat-ellenes intézkedéseit. 

Polgármesteri karrierje és politikusi útja jól dokumentált a magyar sajtóban és könyvtárakban. Könyve is jelent meg, olvasói megismerkedhettek a Ferencvárosban eltöltött éveiddel. De arról talán kevesebbet tudunk, hogy ki indította el ezen az úton, kik voltak a példaképei?

Azt talán elég sok helyen és sokszor említettem, hogy mindkét nagyapám polgármester volt. Az egyikről, aki Marosvásárhelyen dolgozott, vannak írásos emlékek, a másik nagyapám Tordán volt polgármester az első világháború idején, az az időszak kevésbé dokumentált, inkább csak a családi hagyományokból ismert.

Kik voltak azok a meghatározó tanár egyéniségek az életében, akik befolyással voltak a sorsára?

A Móricz Gimnáziumba jártam, három kiemelkedő tanár egyéniséget említenék, akik szakmai felkészültsége, embersége és példamutatása valóban a tanári hivatás csúcsát jelentette.

Kik voltak ők?

Vincze tanár úr kémia-biológia szakos tanár volt, Némethy Katalin tanította a matematikát és Kontráné Ilus néni a magyart. Neki különösen hálás vagyok, hiszen a „kockafejű” matematika-fizika szakosok fejébe is beleverte a tudást. Persze nem erőszakkal, hanem türelemmel és szakmai alázattal, Adyt, Radnótit ő szerettette meg velem. Ma is tudom idézni azokat a verseket, amiket akkor tanultam. És ötven éve tartom magamat Karinthy verséhez: „Inkább egyenek meg a férgek, minthogy a férget megegyem.”

Közismerten híres memóriájával ez nem tűnik nehéz feladatnak!

Persze, a memóriakészség születési adottság, az enyém ugyan széleskörű, de szelektív. Azt például nem tudom biztosan megmondani, hogy mi volt az ebéd tegnap, vagy hogy a családtagok közül ki milyen ruhában volt.

A ferencvárosi városi legenda szerint viszont a kerület teljes költségvetésének összes sorát tudta kívülről, így ha valaki költségvetés módosítást kívánt beterjeszteni, annak nagyon fel kellett kötnie azt a bizonyos nadrágot!

Ezt alapvető kötelességemnek éreztem, hiszen polgármesterként az volt a legfontosabb feladatom, hogy vigyázzak a gazdálkodásra. Ehhez persze széleskörűen tájékozottnak kellett lenni, meg kellett tanulnom súlyozni és ebből adódóan az apró részletekkel is tisztában kellett lennem.

Gondolom ez nem ment egyik napról a másikra.

Nem, persze. Amikor polgármester lettem, az első évi költségvetést a pénzügyi iroda vezetője állította össze, de később már nem bíztam rá ezt a feladatot.

Ebben nyilván segített az, hogy matematika szakon végzett az egyetemen.

Részben igen, de a polgármesterség előtt tizenhárom évig dolgoztam a Tervhivatalban, ahol én végeztem az ország beruházásainak összefoglaló számításait és volt némi fogalmam arról, hogy bizonyos területeknek hogyan tudok segítséget nyújtani, például az oktatás, az egészségügy, vagy a mezőgazdaság számára.

Tehát ezeket a tapasztalatokat jól tudta hasznosítani a ferencvárosi költségvetés összeállításánál?

Igen, hiszen ez volt a fő feladatom, tehát mindig meg kellett próbálnom a lehető legtöbbet kihozni az adott pénzügyi lehetőségekből és megvédeni a sok „zseniális ötlettől”, sokszor a baráti óhajoktól vagy az ellenzéki ötletelőktől.  

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!