Kényes egyensúly, törékeny is, vigyáznom kell rá

Kováts Adél: Újratervezésben vagyunk

Láng Zsuzsa | 2020.11.23. 17:30

Olvasási idő kb. 8 perc

Azt mondja, hogy a színháznak akkor van érvényessége, ha a mához szól. Akkor is, ha kortárs darabról van szó, és akkor is, ha klasszikusokat frissít fel.

Igazgatásom éveiben minden a kortársiasság jegyében történt. A klasszikusokat is újrafordíttattuk, és a fordításon túlmenően testre is szabtuk a darabokat. Az új pályázatomban továbbra is ezt hangsúlyozom: ez jó irány, erre egyrészt a közönség, másrészt a szakma részéről is érkezett a megerősítés, valamint a társulat is jól érzi magát a repertoárban, ezt szeretném még inkább kiteljesíteni a következő mandátumom alatt.

Hatalmas lépés a kortársiasság jegyében, hogy egy új, modern játszóhelye is lett a színháznak.

Azt már az előző pályázatomban is megfogalmaztam, hogy a Radnóti Színháznak szüksége van egy alternatív, második játszóhelyre. Nem olyan, teljes üzemmódban működő helyszínre, amely havi saját huszonnégy előadásnak képes otthont adni, hiszen annak nem tudnánk biztosítani sem a háttér-személyzetét és meghaladná a színésztársulatunk kapacitását is, de mindenképpen azt gondoltam, hogy művészi és fizikai értelemben is szükség van arra, hogy kicsit kiterjedjünk. A Radnóti picike színház, mindenkiben kialakul egy kis klausztrofóbia az évek alatt. Színészként gyakran játszottam más színházakban vendégként, pontosan tudom, mennyire fontos, hogy a kollégák ki tudjanak mozdulni, s erre jó lehetőség a stúdiószínházunk, még ha házon belül is, de biztosít némi flexibilitást. Fontos szempont volt az is, hogy a mi színházunk „kukucska-tere” nem ad sok lehetőséget a kísérletezésre. A tér sok mindent meghatároz, és mivel nagyon szerettem volna fiatal rendezőket kipróbálni, illetve olyan témákhoz is nyúlni, amelyek talán a mi közönségünknek is csak bizonyos rétegét érik el, amelyek jobban megélnek alternatív helyszíneken, tereken. A Radnóti Tesla Labor létét ráadásul egy meglehetősen gyakorlatias ügy katalizálta, négy évvel ezelőtt a szomszédban elindult egy komoly építkezés, amely minket is érintett, hiszen közös terünk volt azzal az épülettel, amelyet lebontottak, s ezáltal lebontották a mi színpadunk egyharmadát is. Ugyan tudtuk, hogy az építkezés befejeztével visszakapjuk az elvesztett részt, sőt reményeink szerint egy teljes színpadfelújítás keretében tudjuk majd visszacsatolni azt, de addig – és ez már a harmadik évadunk azóta – ehhez a kényszerhelyzethez, a „befalazottsághoz” tervezzük az előadásainkat. Szerencsére a mi elképzeléseink, a hely adta lehetőségek, az alkotók szándékai olyan sikereket generáltak, mint a Gloria, amelyet Hajdu Szabolcs rendezett vagy A vágy Alföldi Róbert rendezésében, a Csillagképek Szilágyi Bálint rendezésében. Sajnos az idei bemutatóink közül a Schwechtje Mihály által rendezett Gina alig tudta megmutatni magát, hiszen még csak egy hónapig játszottunk. A Radnóti Tesla Labor-modell annyiban is új és egyedülálló a színházi életben, hogy azokon a napokon, amikor nincsenek előadásaink, a függetleneknek adunk játszási lehetőséget, amire nagy szükségük is van, hiszen kevés hely áll rendelkezésükre.

Kitüntetett figyelmet szentel a színház a fiataloknak. Mi az a RIM?

A kortársiasság mellett a fiatal alkotók bevonása a legfontosabb célkitűzés, hiszen mindkettővel a jövőt építjük. A Radnóti addigi hagyományaitól eltérően minden évben több rendező fordul meg nálunk a legfiatalabb generációból. Ezt az irányt erősíti a RIM – a Radnóti Ifjúsági Műhely – is, ami egyre fontosabb és egyre látványosabban fejlődő része a színháznak. Nyilván szinte evidencia, hogy a fiatal közönségre hatnunk kell. A drámainstruktoraink érzékenyítő, személyiségnevelő, a színház megértésére, szeretetére szoktató munkájukon keresztül eljutunk hozzájuk. Ez sokkal inkább együttlét.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés