Szabó Brigitta Kovách Imre: Széles társadalmi rétegek várnak arra, hogy végre tartsák őket valakinek

Orbán Viktor rendszerével, a NER-rel szemben eddig senkinek sem sikerült valódi alternatívát kínálnia. A tudatosan szervezett hatalomgyakorlás sikeressége az emberek stabilitási igényeinek kielégítésében, a relatív biztonságérzet megteremtésében rejlik, így aztán nincsenek olyan szervezett hangok, amelyek destabilizálnák a rendszert. A mostani előválasztás kiszámíthatatlansága azonban rámutatott, sok minden elindult a mélyben, ami már itt van, érzékelhető, de az azonosításához, a kimondásához, a megvilágításához még nincs elég tudás. Kovách Imre szociológussal beszélgettünk.

A NER-rendszeréről úgy tudjuk, a döntések nem véletlenszerűek, hanem következetesek és egymásra épülők. Történt-e változás ebből a szempontból a koronavírus-járvány kitörése óta? Változtattak a vonalvezetésen, ami mentén működnek? Más megfontolások alapján születtek-e a döntések?

Bár az intézkedések sokakat érintettek, sokszor akár rögtönzöttek is voltak, haragot váltottak ki, de a rendszer egészének működését nem befolyásolták, alapvető változások nem történtek.

Vagyis a megoldások, a segítségek, a támogatások elsősorban megint azoknak szóltak, akiknek addig is?

Valójában 2015 után a legalsó társadalmi csoportok kivételével mindenki kapott valamit, mindenkinek jobb lett kicsit. Hogy mennyit és mennyivel, azon belül persze nagyok a különbségek. A NER-rendszerének soha le nem írt alapfilozófiája szerint a kinyilvánított, de legalábbis felismerhető társadalmi, gazdasági, politikai vezérfonalak megvalósításához stabilitás kell. Ezt úgy csinálják, hogy egyrészt a rendszernek vannak haszonélvezői, akik elsősorban a felső-középosztályból és más középrétegekből kerülnek ki, s közéjük tartoznak olyan ellenzéki érzületű emberek is, akik egyébként változást akarnak. Másrészt, a társadalom alsó csoportjaival szemben úgy működnek, hogy elérik azt, hogy az elégedetlenségük ne kapjon olyan hangot, ami destabilizálná a rendszert. A Covid-korszakot ugyanez az elv uralja.

Ha a kormányzat biztosítja a stabilitást, amit megszokott tőle a társadalom, akkor gyakorlatilag bármi történhet belföldön vagy a világban, akkor sem csökken a támogatottsága? Minden mindegy, csak mert elégedettségből és számításból vagy a félelemből és kiszolgáltatottságból csönd van?

Ez az, amire mindketten tavasszal fogunk biztos választ kapni. Hozzátéve, hogy nagyon sok olyan ember lett elégedetlen, akire egyáltalán nem gondolnak a NER működtetéséért felelős politikusok, de nem számol a felbukkanásukkal az sem, aki a média vagy a tudomány oldaláról próbálja feltérképezni a társadalmat. Nem véletlen, hogy a közvélemény-kutatók nem nagyon tudtak mit kezdeni az előválasztás során tapasztalt folyamatokkal. Szerintem sok minden elindult a mélyben, ami itt van, érzékelhető, de az azonosításához, a kimondásához, a megvilágításához még nincs elég tudásunk.

Ön egy korábbi interjúban azt mondta, hogy egy választáson a jelenlegi kormánnyal szemben annak van esélye, aki alternatívát kínál azoknak a vidéki és városi embereknek, akik nem jól vannak megszólítva, vagy nem a helyükön vannak kezelve.

Egészen pontosan úgy gondolom, hogy a társadalom alsó egyharmadának valamilyen mértékű aktivizálása nélkül nem lehet nagy politikai átrendeződést végrehajtani. Önmagában ez persze nem elég a változáshoz, de nélkülük biztosan nem fog menni. Ez a társadalmi halmaz jelen van persze a nagyobb városokban is, de még inkább vidéken.

Az előválasztáson megszólították őket?

Nem tudom, nem tapasztaltam.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!