Szabó Brigitta Lassú ébredés

Csaba László: Nincs finanszírozási korlátja a következő két év kormányzásának

A magyar kormány eleinte úgy volt a koronavírus okozta gazdasági nehézségekkel, hogy szépen kivárja, amíg gyorsan elmúlnak. Aztán be kellett látnia, hogy nem egy kéthónapos, átmeneti megtorpanásról van szó. A jelenlegi prognózisok szerint akár 6,8 százalékkal is csökkenhet a gazdaság teljesítménye idén, ami háborús időkre jellemző mérték, s a kibocsátás valószínűleg csak 2022-re éri el ugyanazt a szintet, amelyen tavaly állt. Csaba László, a CEU professzora, a Corvinus egyetemi tanára szerint a kormány lassan és csöndben ugyan, de végrehajtott egy gazdaságpolitikai félfordulatot, s a károk enyhítése érdekében elkezdett költekezni. Pénz lenne arra, hogy ezt most az ország fejlődése szempontjából hasznosan csinálja, hiszen a költségvetésben van mozgástér, a külföld hitelezi a magyar államot, a magán megtakarításokat is be tudja csatornázni az államadósság finanszírozásába, de úgy látszik, a haverok, a sport és a soha meg nem térülő beruházások finanszírozása még mindig a kabinet gyengéje.

Érdemes arra várnia a kormánynak, hogy ha majd helyre áll a világgazdaság, akkor az itteni is rendbe jön?

Tisztelt Olvasónk!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!