Szabó Brigitta Lénárd Rita: Harcolni fogunk, elmegyünk a falig

Feltételes mód

Néhány órán át úgy tűnt, azt a történelmi pillanatot, amikor elindul a hálapénz kivezetése és megtörténik az orvosok béremelése, semmi sem árnyékolhatja be. Aztán jött a másnap, az egyeztetés nélkül, sebtében elfogadott törvény, amely vezényelhetővé teszi az orvosokat, megtiltja, hogy engedély nélkül több helyen is dolgozzanak. Ezekről a feltételekről a miniszterelnök egy szót sem szólt. Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke szerint addig kell menni, amíg a jogszabályból kiveszik az elfogadhatatlan feltételeket. A kiegyezés élet-halál kérdése. A tény persze ettől tény marad, három lépcsőben, 2023-ra egy kezdő orvos bére a mostani bruttó 255 ezerről 687 ezerre nő, 41 éves gyakorlati idővel pedig 2,38 millió forintra emelkedik.

Milyen volt átélni az eufória után a döbbenetet, amikor meglátták, hogy az emelést milyen feltételekhez kötötték?

Nem jutottunk szóhoz, teljesen váratlan volt, a kollégák felháborodtak.

Miről állapodtak meg a miniszterelnökkel?

A béremelésről, a hálapénzről és arról, hogy a további problémákat közösen oldjuk meg, december 31-ig. A hálapénz kivezetésénél fontosabb teendőt nemigen lehet elképzelni. Hetven év után végre elérte az orvostársadalom. Önmagában hatalmas eredmény. Nem volt szó a másnapi törvénytervezetről.

Megkérdezték a miniszterelnököt, van-e további feltétele a béremelésnek?

Nem kérdeztük meg, mert a miniszterelnök lényegre törően a fenti három célt jelölte meg.

Ön szerint a találkozó másnapján benyújtott törvényjavaslat már kész volt, amikor a miniszterelnökkel tárgyaltak?

Hónapok óta dolgozhattak rajta, én úgy tudom, hogy a miniszterelnök a bejelentéskor el is mondta ezt.

Eljutott önökhöz bármilyen információ arról, hogy erre készül a szaktárca?

A törvényjavaslatról, annak tartalmáról, semmi. Annyit tudtunk, hogy Pintér Sándor belügyminiszter különböző csoportokkal dolgozik az egészségügy átalakításán. Az egyiket, a bér- és hálapénz-csoportot Kincses Gyula, a MOK elnöke vezette. Az ottani megállapodáshoz képest egy változás van az elfogadott törvényben a hálapénzzel kapcsolatban, az, hogy már januártól be akarják vezetni a teljes büntethetőséget. Ezt a kamara korainak ítéli. Egyrészt, mert addigra még nem lesz meg a teljes béremelés, másrészt a lakosság együttműködéséhez erős társadalmi kampányra van szükség. A jogszabály egyéb részeivel kapcsolatban viszont semmiféle egyeztetés nem volt. Felajánlottuk a belügyminiszternek, hogy ha igény van rá, akkor tevőlegesen részt veszünk az egészségügy átalakításban, és segítünk a változások elfogadtatásában mind az orvosok, mind a társadalom körében. Ezt ellehetetleníti ez a nagyon gyors törvényalkotás.

Négy órát kaptak a törvényjavaslat véleményezésére. Mire volt az elég?

Semmire. Csak annyit kellett volna mondania a miniszterelnöknek a találkozón, hogy kész a törvényjavaslat, van két napunk, hogy átnézzük.

Mi lehetett a cél? Megosztani az orvostársadalmat, megosztani a szakdolgozókat és az orvosokat vagy…

…nem hiszek az összeesküvés-elméletekben. Ráadásul az egészségügyi dolgozók sajnos évtizedek óta megosztottak.

Akkor?

Az egészségügy régóta súlyos működési zavarokkal küzd. Erre rakódik rá a koronavírus-járvány. Félő, hogy az elégtelen működés emberéletekbe kerülhet. Ezért a miniszterelnök a közfinanszírozott szférában fel akar állítani egy nagyon erős, dolgozó csapatot. Ezt úgy kívánja elérni, hogy ugyan megadja a kért béremelést, de hozzáteszi az erőteljes katonai vakfegyelmet, amivel rendelkezésbe állíthatja az orvosokat. Nem véletlen a szolgálati jogviszony elnevezés, a vezénylés, a kirendelés, a mellékállás tiltása. A szándék nem alapvetően rossz.

Hanem?

Benne van, hogy nem akar veszíteni a következő választáson, de valójában azt nem akarja, hogy katasztrófa legyen az egészségügyben. Ilyen értelemben az érdekeink végső soron egybe esnek, az övé, az öné, az enyém. Meg kell fékezni a koronavírust. És azt nem a magánpraxisban, a másodállásban, hanem a Covid-központokban, a kórházakban tudjuk megtenni. A miniszterelnök azt mondta, ezúttal egyelőre nem akarják bezárni az intézményeket, mert azzal olyan hiányok keletkezhetnek, amelyek akár évekre visszavetik a lakosság egészségügyi ellátását. 

De azzal, hogy az orvostársadalomra extrán nehezedő pszichés nyomást tovább fokozzák a törvényjavaslattal, annak tartalmával, a móddal, ahogyan elfogadták, nem épp ellenkező hatást érnek el, s a rendszer szétesését kockáztatják?

Hihetetlenül erős a tiltakozás az orvostársadalom részéről. Ez oda vezethet, hogy nagyon sokan felállnak, elhagyják az egészségügyet. Ettől félünk, és ezért kiabálunk. Óriási a bizonytalanság, senki sem tudja, mire megy be a munkahelyére. A veszélyhelyzet miatt bárkit, bármikor átvezényelhetnek. A Covid-központokban szkafanderben, talpig védőruhában, extrém fizikai körülmények között dolgoznak. A sürgősségin óriási a terhelés, a szakrendelők félüzemmódban működnek, hiszen nagyon sok 65 év fölötti orvos szállt ki az első hullám alatt, s jó részük nem is tért már vissza. Nem szabad erre még egy pszichés terhelést tenni.

A bértárgyalás amúgy nem szakszervezeti téma?

Dehogynem. Csak sajnos Magyarországon gyenge a szakszervezeti kultúra. Az orvosok inaktívak, a tevékeny részvétel helyett a virtuális világban háborognak.

Úgysem, hogy a MOK megkeresi őket, és azt mondja, mi, kamaraként, kidolgozzuk az egészségügy átfogó reformjára vonatkozó javaslatunkat, ti, mint szakszervezet, harcoljatok a bérekért, a munkakörülményekért, csináljuk együtt?

A MOK köztestület, nem politizálhat. De az orvosok szakszervezete az utóbbi hónapokban jelentősen megerősödött, így el tudunk indítani egy komoly együttműködést. A Magyar Orvosok Szakszervezete már fel is vette a kapcsolatot a többi egészségügyi szakszervezettel. Formálódik a teljes összefogás, erős a hangunk, és így nagy az érdekérvényesítő képességünk. Ma már nem az „egy orvos, egy beteg” modell működik, hanem az „egy beteg, egy gyógyító csapat”, egyenrangú tagokkal, beleértve magát a beteget is. A szakdolgozók jelenleg is benne vannak a 2017-ben indult béremelési folyamatban. Ám abba nem kalkulálták be a koronavírust, nincs benne az a terhelés, ami van és lesz. Akkor tudjuk támogatni őket, ha ők is közösségbe szerveződnek és erőteljesen fellépnek. Az nem elég, hogy amikor az orvosoknak megemelik a bérét, tiltakoznak, hogy ők is kérnek. Helyettük nem tudjuk elintézni a béremelést.

És a háziorvosok helyzetének javítását, igen? Ők most kimaradtak a béremelésből, mivel vállalkozóként működnek.

Ők mindig is benne voltak a gondolkozásunkban. Náluk az alap, hogy nem akarnak állami alkalmazottak lenni, ragaszkodnak a praxisjoghoz és a vállalkozói léthez.

Csak éppen nincs megoldva a finanszírozásuk.

Igen. Ígéretet kaptunk arra, hogy az ő bérrendezésüket is megoldják.

Visszaállamosítással?

Azt senki sem fogadja el. Ha megváltoztatnák a jogállásukat, sokan azonnal abbahagynák a munkát, s a lakosság még nagyobb része maradna háziorvos nélkül. De a fogorvosok is hasonlóan nehéz helyzetben vannak, mint a háziorvosok, sokszor a kezeléshez szükséges alapanyagokat sem téríti meg nekik az állam.

Tisztelt Olvasónk!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!