Lakner Zoltán Pikó András: Alternatív rendszert kell kiépíteni

Nem váltható egyik napról a másikra szavazatra a helyi közösségek építése, a párbeszéd tereinek létrehozása, a társadalmi hálózatok kialakításának aprómunkája – más módszer azonban aligha akad, ami bárhova elvezetne. Pikó András, Józsefváros polgármestere szerint, ameddig csak lehet, meg kell ragadni az önkormányzatiság révén kínálkozó esélyt arra, hogy az értékeken alapuló politizálás hétköznapi értelmét megmutassák, mert az ellenzéki oldal indenekelőtt a saját értékeiben való magabiztosság hiányától szenved.

A jelenlegi önkormányzati ciklus végén, 2024-ben, lesz még olyan, hogy választott polgármester?

Tudja a fene, mondanám első indulatból, de azért nagyon meglepő lenne, hogyha nem lenne. Önsorsrontó, nemzetietlen politikának tartanám az önkormányzatiság teljes felszámolását, szerintem ez a Fidesznek sem éri meg. Az biztos, hogy Orbán politikusi rutinja az, hogy akiben ellenerőt érez, azt addig gyengíti, amíg a földre nem kerül, és az önkormányzati rendszer ellenerő. Azzal számolok, hogy továbbra is szorongatni fogják az önkormányzatokat, de nem fogják megszüntetni az önkormányzati rendszert.

De talán azt is nehéz meghatározni, hogy mit tekintenénk teljes ellehetetlenülésnek.

Ilyen értelemben a vörös vonal valóban valahol a választás megszüntetésénél húzódik. A kormány, persze, ahogyan a médiatörvény esetén is tette, európai mintákra mutogatva összerakhat egy olyan helyi igazgatási rendszert, amely teljesen centralizált, legfeljebb formálisan megmarad a polgármester és a képviselőtestület néhány olyan jogosítványa, mint az óvodavezetők kinevezése meg a díszpolgári címek adományozása. De az már nyilvánvalóan nem lenne önkormányzatiság. Odáig azonban még nagyon-nagyon sok fokozat van.

Tényleg olyan nagyon sok?

Értem, hogy a kérdés arról szól, hogy ha tovább melegítik alattunk a vizet, fazékban ülő békákként érezni fogjuk-e, amikor forrni kezd. Két és fél éve, amióta polgármester vagyok, folyamatosan pénzeket vonnak el, ma már a 2020-as helyzetünk is szinte kényelmesnek tűnik a maival összevetve. Ez a folyamat nyilvánvalóan nagyon rossz, elsősorban az itt élő embereknek. De ez az időszak egyúttal megtanított minket arra, hogyan gazdálkodjunk úgy, hogy még mindig maradjon forrás a céljaink egy részének megvalósítására, azokéra, amelyekért megválasztottak engem és az engem támogató képviselőket.

Most is keringenek hírek újabb elvonásokról és az ellenzéki településeket diszkrimináló újraosztásról, amit annak tudok be, hogy ma már a bíróságok mellett valóban csak az önkormányzatok képeznek számottevő ellensúlyt a kormányzattal szemben. Ezért fogják tovább sanyargatni az önkormányzatokat, de ez a szerep csak még inkább hangsúlyozza az önkormányzatok fontosságát és felelősségét a választók iránt.

Az önkormányzati ellenerővel azonban az is a probléma, hogy megint mintha a kormány mérné fel alaposabban az ellenzék lehetőségeit, ahelyett, hogy az ellenzék kihozta volna a maximumot az ellensúlyképzésből, miként azt a Fidesz tette a 2006-os önkormányzati választás után.

2006-ban a Fidesz azért tudott az önkormányzati választások után építkezni, és így meg is alapozni a 2010-es első kétharmadát, mert egyetlen politikai centrumból végrehajtott, nagyon szigorúan végiggondolt politikai stratégiát követett. A települések tudatos eladósítása, a társadalmibázis-építés, az önkormányzatok politikai erőközponttá alakítása szisztematikusan zajlott, miközben a Fidesz a parlamentben ellenzékben volt. 2019-ben az ellenzék ezt azért nem tudta megcsinálni, mert az a koordináció, amely úgy-ahogy összejött, ahhoz képest, amit a Fidesz előállított, felületes és nagyon-nagyon szűk körű maradt.

Csak hát éppen a politikai centrum előállítása lett volna az ellenzék feladata, aminek teljesítéséhez az önkormányzati siker alapot teremtett.

Sokféle okot sorolhatnék, de azt hiszem, leginkább egy közös alapot teremtő világkép, program, vízió hiányzik. A 2022-es választás fájdalmasan bebizonyította, hogy az még önmagában nem vízió, ha azt mondjuk, ne Orbán Viktor legyen az ország élén. Az ilyen kudarcos választások utáni helyzetekben igazából mindig azt járjuk körbe, hogy túljutunk-e végre az eszközök megválasztásán, és eljutunk-e a politikai tartalomig, hogy mi az, amit ez a hat párt el akar érni, és ez mennyire reflektál a társadalmunk mindennapi működésére.

Azon kívül, hogy ezt a választás utáni kesergéseink közepette olykor megemlítjük, valójában kinyílt ez a vita valaha is?

Valamennyire igen, de meg szokott rekedni azoknál a fogadkozásoknál, hogy most aztán tényleg megújulunk és lemegyünk vidékre hálózatosodni. Újságíróként 2014-ben készítettem az első interjúmat Kovách Imre társadalomkutatóval, 2018-ban ismét, és ha nem lennék polgármester, bizonyára most is beszélgetnék vele. Ő és a kollégái mindig elmondják, mi történik a társadalomban, és a kutatásaikból levonhatjuk azt a következtetést, hogy nem egyszerűen a Fideszt kell legyőzni, hanem a rendszerrel szemben kell alternatívát mutatni. Újra és újra meghallgatjuk ezt, egy ideig tudjuk, aztán elfelejtjük. Valószínűleg azért, mert ha belegondolnánk a feladat mélységébe, akkor olyan kérdésekig és válaszokig jutnánk el, amelyek nyilvánvalóvá tennék, hogy amit tenni kell, az nem váltható négy év múlva szavazatokra. Alternatív rendszert kell kiépíteni, ami sokkal többet és mást is jelent a vidéki fórumozásnál.

Nem csak megépíteni, hanem megfogalmazni is nehéz, hogy mit is jelentene ez az alternatív rendszer?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!