Márki-Zay: Az infláció kezeléséről beszélgettünk Csányi Sándorral

Márki-Zay: Az infláció kezeléséről beszélgettünk Csányi Sándorral

Márki-Zay Péter Fotó: Draskovics Adam

Különösen nagy gondot jelent az élelmiszer, az energia, illetve az építőanyagok drágulása. Orbán hazugsága helyett mi valóban olcsóbb energiaárakat ígérünk – nyilatkozta a helyben.hu szerkesztőségének Márki-Zay Péter. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a héten találkozott az OTP elnökével, Csányi Sándorral, akivel az elszabaduló infláció kezeléséről, a drága pénzügyi szolgáltatásokról, illetve az árverező maffiáról is szót váltottak. 

A hírek szerint megbeszéléseket folytatott az OTP vezérével, tényleg Csányi Sándor kérte a találkozót?

Igen, valóban Csányi úr oldaláról jött a kezdeményezés.

Megállapodtak valamiben?

A találkozó inkább konzultációs jellegű volt, tehát nem is terveztünk aláírni valamilyen megállapodást. A tárgyaláson mindenekelőtt szó esett a társadalmat súlyosan érintő infláció kezelésének módjáról; különösen nagy gondot jelent az élelmiszer, az energia, illetve az építőanyagok drágulása, tehát az infláció. Sajnos ez a családok és az önkormányzatok talpon maradását egyaránt veszélyezteti. 

Szóba került ugyancsak, hogy drága a bank-szolgáltatás, ugyanis az unióban Magyarországon a legmagasabb ennek a díja. Ezt jó lenne mérsékelni. Olcsóbbá lehetne tenni a hitelek folyósításakor a közjegyzői, vagy az ügyintézői díjakat. Abban is egyetértettünk, hogy a digitalizáció előrehaladásával létkérdés a korszerű és hatékony ügyintézés. 

Ezen túl át kell majd tekinteni a csődeljárások menetét, ugyanis a cégek vagyona, vagy a magánszemélyek lakása – ami jelzálogként a bankok tulajdonába kerülhet – könnyen a maffiaszerűen működő végrehajtók kezébe jut. Vagyis a monopóliumként működő árverező a hatalmával visszaélve dönthet a magánszemélyek és cégek vagyonának sorsáról, ami tág teret enged a rablásnak.

A devizahitelesek elárverezendő lakásaira is gondol?

Igen, az adós feje felől elárverezik a lakást, ami egy maffia kezébe juthat, miközben az adósságot a hitelt felvevő köteles tovább fizetni. Tehát az adóst egy életre tönkreteszik, de a hitelező bank sem jut a pénzéhez. Néhány gazember meggazdagszik, pedig ennek megakadályozására vannak módszerek. Feltéve, ha nem maga a lopás a hatalom prioritása. A következő kormány meg is oldja majd ezt a problémát, mert a társadalom minden szereplőjének ez lenne az érdeke. Ezzel egyetértett Csányi Sándor is. 

Szóba került még a banki hitelminősítés ügye is. Jól emlékszem, hogy amikor az Egyesült Államokban dolgoztam, akkor mindössze fél óra leforgása alatt tudtam venni egy 28 ezer dolláros autót. Pusztán azért, mert a bank a kereskedővel percek alatt közölte, hogy „jó ügyfél vagyok", emiatt maximális kedvezményt kaphattunk a gyors intézkedés mellett. Mindez hatékonnyá, és olcsóbbá teszi a hitelezést. Ennek az amerikai rendszernek a magyarországi bevezetéséről is tárgyaltunk.

Végül beszéltük Csányi úrral a magyar lakhatási válság kezeléséről. Nem titok, hogy kormányom a lakhatási válság kezelésére hatalmas bérlakás-építési programot tervez, s ebben a bankok részvételére is számítunk.

Ha Csányi Sándor meghívta önt, és ilyen részletekről is tárgyaltak, akkor feltételezem, hogy a bakvezér is potenciális lehetőséget lát az ön kormányfővé választásában. Ez érzékeltette? 

Részéről lehet puszta kíváncsiság, de bölcs előrelátás is, hogy megismerje az ellenzék kormányfő-jelöltjének álláspontját bizonyos kérdésekben. Szó esett a banki különadó és tranzakciós adó sorsáról is. Azt is elmondtam, hogy nem lesz politikai bosszúhadjárat, a következő kormány – ahogy Hódmezővásárhelyen is – minden jó szakemberre számít, csak a bűnözőket fogjuk üldözni. 

Korábban azt nyilatkozta, hogy a MOL vezérét kiadná a horvát igazságszolgáltatásnak, tehát ha ön lesz a kormányfő, akkor a Hernádi Zsolt börtönbe is kerülhet?

Mi a nemzetközi szabályok maradéktalan betartását tekintjük irányadónak. Annak idején engem felháborított, hogy Orbán Viktor Gruevszki személyében egy nemzetközileg körözött bűnözőt nemcsak befogadott, de be is csempészett Magyarországra. Ezt elfogadhatatlannak tartom, de azt azért hozzá teszem: mi védünk minden magyar vállalkozót. De meg kell felelni a nemzetközi törvényeknek is. Ezért mondom, hogy Hernádi úrnak fel kell venni a kapcsolatot a horvát hatóságokkal. 

Folytassuk immár a kampány témáival, hat ellenzéki párt létrehozta az úgynevezett kampány-tanácsot, s már az elején rögzítették, hogy az ellenzék közös kampányt folytat. Ezt az intézményt is ön vezeti?

Nem, de természetesen részt veszek a döntésekben. De a hétköznapi munkát a profi kampánystáb végzi, s természetesen az egyesült ellenzék közös érdekeit szolgálja. Ők tervezik a közös kampányt, vagyis az új magyar rendszerváltás sikere nagymértékben múlik rajtuk. Közben folytatjuk a közös program finomítását, véglegesítését. Az egyes programpontok kidolgozását kabineteknek adtuk ki, például az egészségügyi problémák megoldását külön stábok végzik.

Esetleg van már javaslat arra is, hogy ha már kormányfő lenne, akkor mit kezdene a járvánnyal?

Természetesen elkészült a koncepciónk, amely tartalmazza azokat a változtatásokat, amelyekkel szerintünk hatékonyabban lehetne akadályozni a járvány terjedését. Ennek részleteiről időben be is számolunk majd.

Azt tudjuk, hogy az oltást ön sem tenné kötelezővé. Enélkül elképzelhető komolyabb védelem?

Nézze, az egészségügyi önrendelkezés alkotmányos alapjog, amit csak akkor tudja felülírni az állam, vagy a munkáltató, ha egyéb módon nem biztonságos a járványkezelés. Ez tehát jogi kérdés is. Meggyőződésem, hogy ha a jelenleginél hatékonyabb lesz az egészségügy, akkor a járvány kezelését is jobban kézben lehet tartani.  Épp ezért ma is két tucat szakértő, az ország legjobb szakemberei dolgoznak az egészségügy állapotának javításán. Azt szeretnénk, ha az Európai Unió legrosszabb ellátását nyújtó magyar egészségügy legalább az uniós átlag szintjére emelkedjen. 

Mondana neveket, hogy kikre számít az egészségügyben?

Köztük van az egészségügyi menedzserként ismert Lantos Gabriella, vagy a népszerű háziorvos Komáromi Zoltán, aki a terület koordinációs feladatát is magára vállalta.  De van munkacsoport, amely elemzőkből, finanszírozási szakértőkből áll, közgazdászokból áll. Köztük Dózsa Csabát, Pusztai Erzsébetet, és Cseh Borbálát említeném. De dolgoznak velük ellenzéki politikusok, Kunhalmi Ágnes és Szabó Tímea is.

A többi szakmai stáb is felállt már?

A banki ügyeken Király Júlia, az MNB egykori alelnöke dolgozik, aki részt vett a Csányi Sándorral folytatott megbeszélésen is. De folyamatosan alakulnak a kabinetek, készülünk a választásokra. 

Ön az utóbbi napokban elég vakmerően nekiment a Fidesz 2014-es választási győzelmét hozó rezsicsökkentésnek. Ami közgazdaságilag irracionális ugyan, de politikailag hasznos. Orbán Viktornak is ez hozta meg a kétharmadot. Lehet, hogy az ellenzéknek újra a rezsicsökkentés lehet a veszte?

Nyilván a Fidesz hazugságainak egyike, hogy az ellenzék meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést. Felhívom a figyelmet, én soha nem állítottam, hogy megszüntetném a rezsicsökkentést. Viszont én a Fidesz hazug rezsicsökkentése helyett, valódit ígérek. Ugyanis csak a kommunisták állították – no és Orbán Viktor – hogy a kőolaj világpiaci árát a határon meg lehet állítani. Nem lehet megállítani! Tévedtek. Az energia árakat valakinek ki kell fizetni. Ugyanis Orbán sem tud a világpiaci ár alatt szerezni energiát. A kérdés csupán az, hogy a dráguló energiát kivel fizetteti ki.

A Fidesz hazugsága az árbefagyasztással az volt, hogy amikor az energia ára a világpiacon még olcsó volt, az állampolgárok abból nem éreztek semmit. Az árak befagyasztása ugyanis a világpiaci ár felett történt. A behozott energia hasznát fideszes cégek fölözhették le. Lásd: a Garancsi Istvánhoz köthető MET, ahol a cég milliárdos hasznot vágott zsebre. Pedig ebből a haszonból juthatott volna a fogyasztóknak is, de nem jutott.

Amikor aztán a világpiaci ár elszállt – lásd, napjainkban – és a befagyasztott ár már óriási veszteséget okoz az állami energia cégeknek, akkor az adófizetők pénzéből fogják megfizetni a különbséget. Tehát korábban, és most is az emberek fizetik majd meg a rezsicsökkentés árát, csak nem a villany-, vagy a gázszámlában – a világ legmagasabb áfája mellett – hanem a tőlük elvett nyugdíj-megtakarításokból, illetve az egészségügyből és az oktatásból kivett óriási pénzekből. A lényeg tehát, hogy korábban, és ma is az emberekkel fizettetik meg a rezsicsökkentés árát.   

Ennek persze lehet olyan következménye, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott víz-, vagy energia árak mellett képtelenség a vezetékek karbantartása. Emiatt vannak a csőtörések, vagy az áramkimaradások országszerte. 

Igen, mert lerabolták, tönkre tették a közműcégeket. Tudni kell, hogy a Fidesz által alkalmazott rezsicsökkentés közel 20 százalékos volt, amivel csak az oligarchák jártak jól, mert a kedvezményt medence fűtésére használták. Ezzel szemben a legrászorultabbak, akik fával fűtenek, nem profitáltak a gázárcsökkenésből. Vagyis a meghirdetett elvekkel szemben a milliárdosok jól jártak, a szegénysoron élők pedig ráfizettek. 

Ezzel szemben mi olyan rezsicsökkentést képzelünk el, ami Hódmezővásárhelyen már bevált. A városban a múlt héten adtuk át a felújított idősek otthonát, ami 730 millióba került. Hőszigeteltünk a falakat, kicseréltük az ajtókat, ablakokat, napkollektorral termelünk meleg vizet. Emiatt fűtésre és világításra a korábbi energiamennyiségnek csupán 77 százalékára van szükség. Ez tehát egy közel 80 százalékos rezsicsökkentés. A Fidesz 20 százalékos rezsicsökkentését az adófizetők fizették be, a hódmezővásárhelyi idősotthonnál elért 77 százalékos rezsicsökkentés viszont valódi megtakarítás. Ezt ugyanis senkinek nem kell megfizetni, mert ez el nem fogyasztott energia. 

Ezért mondom, hogy a valódi rezsicsökkentés az el nem fogyasztott energia. A Fidesz takarékossága csak átvágás, hazug propaganda, trükk, mert csak a valódi rezsicsökkentés képes valódi megtakarítást elérni, mint mi az öregek otthonánál. 

Ön azt nyilatkozta, hogy a Fidesz láthatóan választási csalásra készül. Tudnak ez ellen bármit tenni, azon kívül, hogy beszélnek róla és az EBESZ is eljön majd Magyarországra?

Tudjuk, hogy egy éve a Fidesz lehetővé tette, hogy szerencsétlen közmunkások, vagy fideszes alkalmazottak lefotózhassák szavazataikat, vagyis hűségesküt tegyenek. Ennek nyilvánvaló célja a választási csalásra való felkészülés. A hatalom kényszeríteni, zsarolni akarja az állampolgárokat, hogy állásért, közmunkáért, vagy fillérekért, cserébe a Fideszre adják a voksukat. Ez viszont teljesen törvénytelen és szabálytalan. Nem látok más okot, csak a csalásra való felkészülést abban is, hogy a napokban egyszerűsítették a lakcím nyilvántartási szabályokat. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy az eddig törvénytelenül, egy falusi putriba bejelentkező több száz külföldön élő szavazó immár legálisan leadhassa a voksát. Vagyis legalizálni akarják a csalást! Ehhez képest az 1944-es kommunista, kékcédulás hadművelet amatőr és kisstílű volt.  Tehát a Fidesz arcátlan módon készül a csalásra. 

Természetesen az ellenzék minden eszközzel, és a legradikálisabb módon fel fog lépni a választási csalásokkal szemben. Itt lesznek a nemzetközi megfigyelők is, ők is ügyelnek majd a választás tisztaságára. Mi pedig mindenek előtt egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlunk azoknak, akik felvételt készítenek a szavazatvásárlásokról, a zsarolásokról, vagy bármilyen kényszerítésről.  Ha tehát a költöztetést a billegő körzetben lehetővé teszik, akkor az ellenzék is erre kényszerül majd. Meg is fogjuk tenni, hogy ellenzéki szavazót utaztatunk a billegő körzetekbe. 

 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.