Benyó Rita Márki-Zay Péter: Alakulóban van a nemzeti egység

Olyan buborékok vannak ma a magyar társadalomban, amelyeket nagyon nehéz áttörni. Ha az ember nem mond erősebb kifejezéseket, nem fog eljutni az üzenetünk. Úgyhogy igen, a cél szentesíti az eszközt abban az értelemben, hogy nekünk mégiscsak ezt a végtelen korrupt és gonosz rendszert kell legyőzni – nyilatkozta a Jelennek Márki-Zay Péter, az ellenzék kormányfőjelöltje.

Van-e már egyfajta tételmondata a miniszterelnöki kampányának, valami, amit a zászlajára írna?

Azt állítom, hogy olyan tisztességes vezetés kell ennek az országnak, amely szakmailag megfelelő megoldásokat nyújt és a korrupciót fölszámolja.

Tehát Fidesz vagy nem Fidesz?

Igen, erről van szó. A „nem jobbra, nem balra, csak felfelé” üzenete pedig meghatározza a kampányunkat.

A tiszták koalíciójáról beszél, miközben szép számmal állnak ön mögött olyanok, akik az elmúlt négy-nyolc-tizenkét évben ellenzékiként csődöt mondtak. Mi változik most?

Most egy miniszterelnök-jelölt lesz, én, és az ellenzék pártjaival együtt leváltjuk a Fideszt. Az érintett pártok komoly megtisztuláson mentek át, óriási előrelépést tettek, szemben a Fidesszel, amelyre ráég a korrupció.

De közben arról is beszél, hogy az ellenzék soraiban a mai napig ott vannak a Fidesz beépített emberei.

Számolunk azzal, hogy ha csak 3-4 fős különbség lenne az ellenzék és a Fidesz között, akkor lesz ennyi, Orbán Viktor által megvehető személy az ellenzék soraiban.

Ön ellenzékváltó hangulatot érzékel, miközben azt állítja, a választók követelték ki az összefogást. Nincs itt ellentmondás?

Nincs. Valóban van ellenzékváltó hangulat, de nem lehet elvitatni, hogy a 2010 előtti ellenzéknek is nagy a támogatottsága, tehát csak együtt érhetünk el sikert.

Hogyan lehet megtartani azokat a szavazókat, akik önre az ellenzékváltás miatt szavaztak, miközben ön mögött állnak majd úgymond a múlt emberei?

Visszakérdezek: hogyan lehetne ellenkező esetben megtartani például Gyurcsány Ferenc híveit? A választást csak nagy részvétellel lehet megnyerni, így el kell menniük azoknak is, akik egyetértenek a 2010 előtti időszakkal és azoknak is, akik nem. Ez a választás nem Gyurcsány Ferencről és másokról szól, hanem arról, amit már mondtam, Fidesz, vagy nem Fidesz. Meg kell érteni, hogy az ellenségem ellensége a barátom, szövetségesek kellenek, mert le kell váltani ezt a rendszert ahhoz, hogy mindenkinek jobb legyen. Nekünk egy korrupciómentes, európai, fejlődő ország kell, és ebben mindenki egyetért, a DK-sok és a jobbikosok is, a civilek is, még a fideszesek is.

Azért voltak az előválasztás utáni győzelme után olyan csalódott hangok, hogy ha már így alakult, akkor inkább nem mennek majd szavazni tavasszal.

Szerintem ez szép lassan lecseng majd.

Hogyan áll össze a kampánycsapata?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!