Benyó Rita Márki-Zay Péter: Alakulóban van a nemzeti egység

Olyan buborékok vannak ma a magyar társadalomban, amelyeket nagyon nehéz áttörni. Ha az ember nem mond erősebb kifejezéseket, nem fog eljutni az üzenetünk. Úgyhogy igen, a cél szentesíti az eszközt abban az értelemben, hogy nekünk mégiscsak ezt a végtelen korrupt és gonosz rendszert kell legyőzni – nyilatkozta a Jelennek Márki-Zay Péter, az ellenzék kormányfőjelöltje.

Van-e már egyfajta tételmondata a miniszterelnöki kampányának, valami, amit a zászlajára írna?

Azt állítom, hogy olyan tisztességes vezetés kell ennek az országnak, amely szakmailag megfelelő megoldásokat nyújt és a korrupciót fölszámolja.

Tehát Fidesz vagy nem Fidesz?

Igen, erről van szó. A „nem jobbra, nem balra, csak felfelé” üzenete pedig meghatározza a kampányunkat.

A tiszták koalíciójáról beszél, miközben szép számmal állnak ön mögött olyanok, akik az elmúlt négy-nyolc-tizenkét évben ellenzékiként csődöt mondtak. Mi változik most?

Most egy miniszterelnök-jelölt lesz, én, és az ellenzék pártjaival együtt leváltjuk a Fideszt. Az érintett pártok komoly megtisztuláson mentek át, óriási előrelépést tettek, szemben a Fidesszel, amelyre ráég a korrupció.

De közben arról is beszél, hogy az ellenzék soraiban a mai napig ott vannak a Fidesz beépített emberei.

Számolunk azzal, hogy ha csak 3-4 fős különbség lenne az ellenzék és a Fidesz között, akkor lesz ennyi, Orbán Viktor által megvehető személy az ellenzék soraiban.

Ön ellenzékváltó hangulatot érzékel, miközben azt állítja, a választók követelték ki az összefogást. Nincs itt ellentmondás?

Nincs. Valóban van ellenzékváltó hangulat, de nem lehet elvitatni, hogy a 2010 előtti ellenzéknek is nagy a támogatottsága, tehát csak együtt érhetünk el sikert.

Hogyan lehet megtartani azokat a szavazókat, akik önre az ellenzékváltás miatt szavaztak, miközben ön mögött állnak majd úgymond a múlt emberei?

Visszakérdezek: hogyan lehetne ellenkező esetben megtartani például Gyurcsány Ferenc híveit? A választást csak nagy részvétellel lehet megnyerni, így el kell menniük azoknak is, akik egyetértenek a 2010 előtti időszakkal és azoknak is, akik nem. Ez a választás nem Gyurcsány Ferencről és másokról szól, hanem arról, amit már mondtam, Fidesz, vagy nem Fidesz. Meg kell érteni, hogy az ellenségem ellensége a barátom, szövetségesek kellenek, mert le kell váltani ezt a rendszert ahhoz, hogy mindenkinek jobb legyen. Nekünk egy korrupciómentes, európai, fejlődő ország kell, és ebben mindenki egyetért, a DK-sok és a jobbikosok is, a civilek is, még a fideszesek is.

Azért voltak az előválasztás utáni győzelme után olyan csalódott hangok, hogy ha már így alakult, akkor inkább nem mennek majd szavazni tavasszal.

Szerintem ez szép lassan lecseng majd.

Hogyan áll össze a kampánycsapata?

Már most is van csapatunk, benne független civilekkel, például Bojár Gáborral, de az alkotmányjoggal foglalkozó jelentősebb szakértők is fölajánlották már a segítségüket. Én még a pártok erőforrásainál is nagyobb erőt érzek ebben a független szférában. Korábban a Fidesznek dolgozó, de sértődött emberek is ­felajánlják­ a segítségüket. Alakulóban van a nemzeti egység.

De a kistelepülési munkához nem civilek, hanem a pártok kellenek.

Ha nem tudunk a pártok erőforrásai, vidéken leginkább az MSZP és a Jobbik aktivistái mellé legalább ugyanannyi civilt állítani, elbukunk. Nagy szükség lesz a DK kis- és nagyvárosi szimpatizánsaira is, hiszen egy hárommilliós szavazói kört kell felépítenünk, amelynek része az a 850 ezer ember, aki részt vett az előválasztáson. És e 850 ezer ember nem pártszekértáborok szerint oszlik meg, igenis van egyfajta rendszerváltó hangulat.

Azt nyilatkozta, hogy még a kétharmados siker elérése sem kizárt.

Tartom.

Hogy jön ez ki?

Nem kétséges, hogy a pártok legerősebbike a Fidesz. De úgy vélem, az összellenzék a listán néhány százalékponttal erősebb lesz, és a kétharmadhoz 50 százalék feletti eredményt kell hoznunk.

A 21 kutatóközpont szerint 16 százalékkal kell győzni a kétharmadhoz és úgy négy százalékkal a győzelemhez.

Szerintem a sima, de biztos győzelemhez is 6-7 százalékkal többet kell elérnünk a Fidesznél, ezt reálisnak is tartom, miközben tíz százaléknyi különbség már talán a kétharmadhoz is elegendő. Nagyon vékony a jég, és ezt a Fidesz is tudja.

Mi kell ennek az eléréséhez?

Nagyon sok munka, nagyon komoly kampány. Azt a felvilágosító munkát, amit az ellenzék eddig megspórolt, el kell végeznünk.

Ezt 12 éve hallom.

Ez most meg fog történni, s ez világosan látszik abból is, hogy azok, akik az ellenzéki előválasztás során alulmaradtak, sorra jelentkeznek dolgozni. Az előválasztás fölébresztette Magyarországot, látják az emberek, hogy van remény. A remény óriási dolog. Akkor, amikor azt látták a választók, hogy a kérdés legfeljebb csak az, lesz-e újabb kétharmad, nem mentek ki éjt nappallá téve szórólapozni és pultozni és aláírást gyűjteni és beszélgetni az emberekkel a kocsmákba, a közértekbe. De ha érzik, hogy van remény, megteszik.

Az MTA közgazdász kutatói szerint csak a közmunka önmagában 5-6 mandátumot hoz a Fidesznek. Aztán itt van az a tengernyi pénz, amit a nyugdíjasok, a családosok, a fiatalok kapnak, itt a minimálbéremelés. Az emberek azt érezhetik, hogy tejben-vajban füröszti őket a kormány.

Azért talán azt is érzik, hogy ez eddig is megtörténhetett volna, de eddig nem valósult meg. És miért? Azért, mert ellopták ezt a pénzt. Szó sincs róla, hogy eddig ne tudtak volna többet adni a nyugdíjasoknak, a fiataloknak, csak úgy gondolták, simán ellophatják, mert akkor is győzni fognak. Most azért adják ezt a pénzt, mert a Fidesz fél. Vagyis ezt a pénzt sem a Fidesztől kapják az emberek, hanem az ellenzéktől való rettegés kényszeríti ki belőlük. Ha győzünk, nagyobb jólétben élhetnek majd a magyarok, mint eddig.

De eddig a fiskális szigor szükségességéről beszélt, mivel a Fidesz elengedte a hiányt.

Hódmezővásárhelyen könyörtelen fiskális szigort vezettem be, ami jó a vállalkozóknak, mert naprakészen kifizetjük a számláikat, másrészt a Fidesz által fölhalmozott tartozások több mint felét, öt és fél milliárd forintot visszafizettünk három és fél év alatt. Ezzel párhuzamosan eltöröltük az ország addigi legmagasabb lakossági építményadóját, amit 30 százalékkal csökkentettünk a vállalkozóknak. Vagyis, ha okosabbak vagyunk és nem lopunk, jobb lesz a lakosságnak, fejlődik a gazdaság és az államháztartás is rendben lesz. A korrupció fölszámolásával és fegyelmezett, okos gazdaságpolitikával stadionok helyett iskolákat építünk, fejlesztjük az egészségügyet és fölszabadítjuk az országot.

Hogy áll az ellenzéki program összefésülése? Van olyan elképzelése, amelyről tudja, hogy muszáj elengednie, mert biztosan nem megy át, és van-e olyan, amelyhez tűzzel-vassal ragaszkodik?

Én például nem tudtam állást foglalni abban a kérdésben, hogy 16 vagy 18 év legyen-e a tankötelezettség korhatára, hiszen korábban épp a pedagógusok kérték ennek csökkentését. Viszont elfogadtam azt, hogy emeljük föl ismét 18 évre. A közmunkásoknak bérének megemelésében például mindenki egyetért, de nagyon határozottan az az álláspontom, hogy ezt nem szabad fölhúznunk a minimálbérre, hiszen két különböző dologról van szó. Akkor ugyanis eleve nem tudnánk fönntartani a közmunkaprogramot, miközben tömegével mennének csődbe a vállalkozások

Tudja, hogy az országos lista első öt helyén kinek kell állnia?

Egyszerű, a miniszterelnök-jelölteknek.

Ön már egyeztetett Gyurcsány Ferenccel. Képesek együtt dolgozni, miután ön többször is hangsúlyozta a tőle való távolságtartását?

Nyilvánvaló, hogy a kettőnk együttműködését ­Orbán Viktor érte el. Ugyanakkor az a benyomásom, hogy nagyon nagy tapasztalata van, de nem titkolja az érdekeit, a szempontjait és a véleményét sem. A kettőnk közötti viszony nyílt, meg tudjuk beszélni azt, hogy ő mit szeretne és mit szeretnék én, ezek alapján kompromisszumokra kell jutnunk. Közös munkára ítéltettünk mindketten. Kívülállók két dologgal riogatnak. Az egyik, hogy ha az ellenzék győz, a Fidesz forradalmat csinál, a másik, hogy Gyurcsány uralkodik majd az ellenzéki tér felett. Én mindkettőt a leghatározottabban cáfolom. Nézzük a Fideszt. Mi itt, Hódmezővásárhelyen nem egy másik pártállamot építettünk a korábbi ­fideszes helyett, hanem teret engedtünk a Fidesznek is. Lázár Jánosnak is nagyon régóta mondom, hogy jöjjön be a testületbe, a helyi médiába, vitatkozzunk, beszélgessünk. De sem Lázár János, sem Orbán Viktor nem mer kiállni egy nyílt vitára, mert ők a hazudozásban hisznek, én pedig az igazmondásban. Nálunk most egy-egy feladatot nem biztos, hogy az ellenzéki vállalkozók nyernek el, megesik, hogy a tisztességes, szabad versenyben fideszes vállalkozók adnak jobb ajánlatot. Ezért is mondom, nem lesz lázadás az ellenzék győzelme esetén. És igenis, lesz elszámoltatás. A migránsbetelepítő Rogán-csapat el fog számolni azzal, hogy milliárdokat loptak ki ebből a programból, miközben bűnözőket telepítettek be. Emiatt nem fognak utcára menni az emberek, sőt még szégyellni is fogják, hogy valaha is ezekre szavaztak. Ami pedig Gyurcsány Ferencet illeti, a legvalószínűbb forgatókönyv a szűk győzelmünk, és akkor egyetlen ellenzéki képviselőnek is pontosan ugyanakkora zsarolási potenciálja lesz, akár egy frakciónak. Senki nem tudja úgymond leuralni az ellenzéket.

Gyakran emlegeti a migráció kérdését, miközben az ellenzék sokáig, mint a tűztől ódzkodott a témától. Mi változott?

Az, hogy most én képviselem az ellenzéket. Borzasztó szánalmas, amit csinálnak, engem vádolnak betelepítési szándékkal, miközben pontosan tudják, hogy én folyamatosan azért bírálom a Fideszt, mert ellenőrzés nélkül telepít be nagy tömegekben migránsokat. De el fogjuk juttatni az emberekhez az igazságot.

Tudjuk, hogy nem fél a tabuktól, de például miért kell a homoszexualitás kapcsán például gyerekeket hírbe hoznia?

Nem hoztam hírbe 18 év alattiakat.

Politikusok gyermekeiről beszélek.

Orbán Viktor fia felnőtt és saját jogán közszereplő.

Az ön kommunikációs főtanácsadója, Gurzó Ákos azt mondta egy interjúban, hogy Orbán Gáspár politikai termék, de így bármikor lehet az ön felesége vagy az ön hét gyermeke közül is valamelyik politikai termék.

Ákos nagyon jól eladta magát mint politikai vagy marketinges tanácsadó, gratuláltam neki, de megmondtam azt is, hogy nem értek sok mindennel egyet. Tehetséges szakember, az ő értékítélete az egy dolog, de ezt a kampányt nem mérések, hanem emberi értékek alapján vezetjük. Lehet, hogy egy marketingesnek ez politikai termék, de nekem a legszigorúbban véve is közügy, hiszen több százezer magyar meleget kell megvédenünk. Korábban én is azt hittem, elég csak Szájer József példáját fölemlegetni, és a Fidesz belátja, hogy a gyűlöletkampánya önmaga ellen fordítható, A legnagyobb csalódásomra és felháborodásomra nem ez történt. Viszont onnantól kezdve, hogy Orbán Gáspár neve előkerült, a Fidesz mintha elvágta volna ezt az egész gyűlöletkampányt. Márpedig a több százezernyi magyar homoszexuális emberi méltóságáért való küzdelemben semmi nem lehet drága ár, hiszen tessék bele­gondolni, hogy bármelyikünknek lehet homoszexuális gyermeke, aki esetleg amiatt lenne öngyilkos, mert olyan előítéleteknek van kitéve, olyan elviselhetetlen nyomás alá helyezi a társadalom, a gyűlöletpropaganda, amit nem bír elviselni. Ha egyébként szempont lenne a kampányomban, hogy mi népszerű és mi nem, akkor soha nem álltam volna ki a cigányság mellett, mert az sem túl népszerű. De keresztény emberként azt gondolom, hogy ez a kötelességem.

Mi dönti el, hogy hol a határ, mi az, amit még be lehet dobni közéleti témaként és miért?

A saját józan értékítéletem fogja ezt megmondani. Amikor magyar emberek életéről van szó, emberi tisztességről van szó, a saját hitünkről, magyarságunkról, kereszténységünkről van szó, akkor nincsenek politikai szempontok, nincsenek PC- meg kommunikációs megfontolások.

A Covid témájában mit kéne képviselnie az ellenzéknek?

Az oltási kampányt mindig támogattam, mert azok, akik beoltatták magukat, könnyebb tünetekkel esnek át a negyedik hullámban is a Covidon.

És ön szerint most szigorítani kell?

Már rég szigorítani kellett volna. A második hullám idején felelőtlenség volt nemzetközi futballmeccseket rendezni, most is felelőtlenség volt a Vadászati Világkiállítás megrendezése.

És október 23-dika?

Igen, ez jogos kritika lehet. Egyébként ott nagyon sokakon volt maszk, aminek örültem. Rajtam nem volt, bár hordom, ha valakivel közvetlen közelről beszélgetek. De azt gondolom, túlzásokba sem kell esni. Észszerű döntéseket kell hozni általában is, olyanokat, amelyek minimalizálják a fertőzés terjedésének kockázatát, de nem nehezítik meg indokolatlan módon az emberek életét. Én a kötelező oltásnak nem vagyok híve, de elfogadom, hogy sok más országban ez létező gyakorlat. Ezt a döntést persze senki nem fogja a kormány helyett meghozni. És már most megígérem a kormánynak, hogy nem fogunk lázítani senkit az esetleges kötelező oltás ellen.

Pénzt bárkitől elfogad?

Én éltem Amerikában, ott a mikroadományok segítettek például Obamának. Az elitek jelöltje Hillary Clinton volt akkor, mégsem ő nyert. Obama húsz dolláros adományokból több pénzt szerzett.

Jó, de Bige László nem húsz dollárt ad.

Remélem is, hogy nem húsz dollárral fog hozzájárulni az ellenzék sikeréhez.

Simicska Lajostól is elfogadna pénzt?

Őszintén szólva, könnyen lehet. Egyvalami ugyanis függetlenként tart engem, az, hogy én bár támogatást bárkitől elfogadok, de senkinek nem ígérek semmit cserébe. Hódmezővásárhelyen sem ígértem soha semmit, én nem is adok semmit cserébe, ahogy az országos kampányban sem fog ez változni. Van annyi ember ebben az országban, akinek, ha úgy tetszik, bármennyi pénzt megér, hogy az ország ezeréves történetének legkorruptabb rendszerét váltsuk le. Ők önzetlenül támogatnak, semmit nem kérnek cserébe.

Kovács Gergelytől, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökétől tudjuk, hogy listás helyet ajánlott nekik.

Így van, anélkül, attól félek, nem fognak bejutni a parlamentbe.

De ön azt is mondja, hogy Orbán Viktor győzelmét segíthetik elő, ha elindulnak.

Így van.

Akkor ez nem ugyanannak az összefogás-kommunikációnak a része, mint amit ön is bírál?

Soha nem bíráltam, éppen én voltam az összefogásnak az első hirdetője ebben az országban. Én mindig azt fogom képviselni, ami segít Orbán Viktor leváltásában. Ha valami ezt akadályozza, akkor azt bírálni fogom. Már fél éve is könyörögtem a Kétfarkú Kutya Pártnak, hogy vegyenek részt az előválasztáson, hogy senki, aki igazi ellenzéki, ne a 22-es választásokon induljon, hanem az előválasztáson vegyen részt. Azt, hogy az egyébként kiváló párt nem így döntött, nagyon sajnálatosnak tartom, hiszen nekünk minden ellenzékire szükségünk van, de az ellenzéknek csak közös listával, közös jelölttel van esélye. Ha külön indulnak, akkor nagyon könnyen kerülhetünk olyan szituációba, hogy épp a kutyapártra leadott szavazatok miatt fog maradni Orbán Viktor. És azt hiszem, ezt az ő szavazóik sem szeretnék. Ez független az én személyes szimpátiámtól.

Azt mondta, „ha van még olyan ostoba ember az országban, aki elhiszi, hogy a Fidesz bevándorlásellenes, azokat tessék felvilágosítani, hiszen szó sincs róla, hogy lopni lehet.” Mennyire okos dolog leostobázni azokat, akiket meg akar nyerni?

Sajnos az, aki azt hiszi, hogy a Fidesz bevándorlásellenes, tényleg ostoba. Nem lehet ezt szépíteni.

De ha leostobázza őket, akkor utána miért szavazzanak önre?

Azért, mert szerintem fölébrednek. Rájönnek, hogy nem annyira ostobák. Nekünk ez kommunikációs feladat. Ha ezen valaki fölháborodik, az jó. Olyan buborékok vannak ma a magyar társadalomban, amelyeket nagyon nehéz áttörni. Ha az ember nem mond erősebb kifejezéseket, nem fog eljutni az üzenetünk. Úgyhogy igen, a cél szentesíti az eszközt abban az értelemben, hogy nekünk mégiscsak ezt a végtelen korrupt és gonosz rendszert kell legyőzni.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.