Márki-Zay Péter: Végigcsinálom és győzni fogunk

Szakaszhatárhoz értünk, az elmúlt hónapok után most először érzem azt, hogy mindenkiben tudatosult, a Fidesz lesz a legfontosabb ellenfele – nyilatkozza a Jelennek Márki-Zay Péter, az együttműködő ellenzéki pártok kormányfőjelöltje, akivel az interjú során beszéltünk belső ellentétekről és ellentmondásos nyilatkozatokról is.

Akció

Vannak, akik azt mondják, az utolsó jó napja az volt, amikor megnyerte az előválasztást, azóta folyamatos lejtmenetben van. Minek tulajdonítja az elmúlt hónapokat, és van-e valami, amit másképp csinálna?

Az előválasztásra valójában most fogunk pontot tenni. Lezárjuk a még nyitott kérdéseket, a pártokkal döntünk az országos listákról, méghozzá a választók akaratának megfelelően. De ne becsüljük alá, ami eddig történt, mert az idő azzal telt, hogy fölépítsük a kampányt, legyen profi kampányközpontunk, megteremtsük a működés személyi és tárgyi feltételeit. Ezek nem látványos folyamatok, ám önök is láthatják, a központ tele van emberekkel, akik mind-mind velünk dolgoznak. Meg kellett állapodnunk a pénzügyi forrásokról, amelyekből el tudunk kezdeni kampányolni, például plakátokat nyomtatni, de persze plakáthelyek is kellenek, csak ma Magyarországon azok döntő többsége is a Fidesz kiváltságosainak kezén van. Ennek ellenére már láthatják az üzeneteinket a választók, és ebben is rengeteg munka van, komoly előrelépés. Az ellenzék meg fogja nyerni a választást, és leváltja Orbán Viktort.

Ugyanakkor a Medián legutóbbi felmérése szerint az emberek nagyobb része gondolja azt, hogy Orbán marad. Nem érzi úgy, hogy vészesen elkéstek?

Én meg azt látom, hogy az ország többsége változást akar, és ezt tartom mérvadónak. Félreértés ne essék, figyelek a kutatásokra, de emlékszem arra is, hogy még a legmegbízhatóbb műhelyek sem álmodták meg előre, hogy megnyerem a hódmezővásárhelyi polgármesteri küzdelmet vagy az előválasztást. Szóval, a klasszikus mondás újra igaz: nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni. És ezt a választást is meg lehet, meg is fogjuk nyerni.

Sokaknak nem tetszik, hogy a közös listaállítás során a hat együttműködő párt megakadályozta, hogy legyen egy hetedik frakció is. Vannak, akik úgy vélik, hogy az előválasztáson – az ön szóhasználatával élve – „leváltott” ellenzék tulajdonképpen ezzel azt üzeni, hogy a választás elveszítésére készül.

Valóban van ilyen aggály némelyekben, nem tagadom, de ezt a hangulatot meg kell fordítanunk. És sikerülni is fog, az elmúlt hónapok után most először érzem azt, hogy végre vége az egymásnak is oda-odaszúrunk megúszhatatlan korának, világos, hogy mindenkinek a Fidesz lesz a legfontosabb ellenfele. Ha ez valóban így van, ahogy érzem, akkor Orbán Viktort le tudjuk váltani.

Nem érzi úgy, hogy belesétált a pártok csapdájába az előválasztási győzelem eufóriája után, amikor leállt alkudozni? Mintha a tábornok lement volna a kantinba egyezkedni – vagy, hogy egy életszerűbb fordulattal éljünk, kissé arra emlékeztet ez, amikor Karácsony Gergely az előválasztás két fordulója közt Hódmezővásárhelyre utazott tárgyalni. Eleve vesztes szerep.

Feltéve, hogy mindenféle lényegtelen ­presztízs­s­zempontokat méricskélünk a közös cél, Orbán leváltása helyett. Nemcsak Gergő jött, legutóbb Jakab Péter járt nálam, éppen annak megerősítésére, hogy Orbán rendszerét csak együtt tudjuk legyőzni. Ennek érdekében minden olyan kérdésben hajlandó vagyok engedni a pártoknak, ami nekik fontos, ilyenek a listás helyek például. És ők, úgy látom, mindenben hajlandóak lesznek engedni, ami nekem fontos ahhoz, hogy Orbánt legyőzzük. Így áll össze az egység Magyarországért. Ha ezeket az elvszerű kompromisszumokat megkötjük, és mostantól kezdve együtt küzdünk, akkor a választást meg lehet nyerni. Meglesz a közös lista, a közös jelöltek, a közös kampánystratégia. Mostantól minden adott lesz a győzelemhez. A kampány pedig felpörög.

De az talán magyarázza a pártok szempontjait is, hogy az előválasztáson önt támogatók, az Anker-közben tömegével megjelenők nem azért szavaztak önre, hogy alapítson egy újabb pártot.

Ez jó észrevétel, de én nem is akarok most mindenáron új pártot alapítani. Fogunk majd, ezt az ellenzéki győzelem részének tekintem, de most nem ez az elsődleges. Később ez megkerülhetetlen lesz, mert hosszú távon az országnak is érdeke, hogy legyen egy tisztességes, nyugatos, jobbközép párt a Fidesz helyett, kell, hogy az Európai Néppártnak legyen magyar tagpártja. De rövid távon Orbán leváltása az ország kiemelkedő érdeke, s én ennek rendelek alá mindent.

A Néppártos vízióját az erre aspiráló Jobbikkal is meg kell beszélnie.

A Jobbik tiszteletre méltóan nagy utat tett meg, de nem mindenki látja ezt végigjártnak, még nem fogadta be a nemzetközi közösség, az Európai Néppárt sem nyitott még felé, de mi természetesen támogatjuk őket abban a törekvésükben, hogy a szélsőségesség minden vádját le tudják mosni magukról. Ma Magyarországon csak két szélsőséges párt van, a Fidesz és fiókszervezete, a Mi Hazánk Mozgalom. De ettől még a Jobbik törzsszavazói bázisa és a volt fideszes, MDF-es és KDNP-s szavazók értékrendjükben eltérő közösséget alkotnak. Ezt a közösséget is meg kell szervezni, és nagyon sokan vagyunk, akik hisznek egy ilyen polgári közösségben. Egyébként meglepődve tapasztaltam, hogy az egykori SZDSZ konzervatív liberálisai közül mennyi volt kulcsszereplő is ezt az értékrendet vallja. Szent-Iványi Istvánt említhetem például, aki Pálinkás József pártjának oszlopos tagja és szakértője, most pedig az ellenzéki árnyékkormánynak a külügyekért felelős ­koordinátora. Szóval fontos ennek a közösségnek a megszervezése, de nem annyira, hogy az egységet ezzel megbontsuk. Ezt tehát készséggel elengedem, alárendelem a közös célnak, Orbán leváltásának. A választási győzelemhez szükséges legfontosabb szempontokat azonban nem engedem, nem is engedhetem el. Ilyen az, hogy milyen nevek vannak az ellenzéki közös lista látható helyein, ragaszkodom az euró bevezetéséhez, továbbá azt is gondolom, hogy a cigányság képviselete is forradalmi változás lesz a Fidesz világával szemben, amely csak egyetlen cigányt tudott fölzárkóztatni, Farkas Flóriánt. A Fidesz alamizsnáért szavazatokat akar vásárolni a cigányságtól, mi képviseletet biztosítunk a számukra. A középosztály jövőjét ígérjük a magyar cigányságnak.

Sikerül betartani azt a kormányfőjelölti vitában tett közös ígéretet, hogy három roma legyen a listán befutó helyen?

Igen, ebből sem vagyok hajlandó engedni.

Az imént szóbotlás volt, hogy Szent-Iványi István kapcsán árnyékkormányt említett? Most lesz árnyékkormány vagy sem?

Valóban, én gyakorta használom az árnyékkormány kifejezést, hiszen a legtöbbünk fejében ez él akkor, amikor az ellenzék kormányzóképességét megjelenítő és a szakmai álláspontját kommunikáló szakemberekről beszélünk, de ezek nem kormányzati pozíciók. Nem is fogunk osztogatni pozíciókat. Ez alól egyetlen kivétel van, Hadházy Ákos, aki az elszámoltatás és a korrupció felszámolásának felelőse lesz.

Tehát várható, hogy nem fogják a jövőben egymást támadni, de egyfajta támadás, kiváltképp kampányhelyzetben az is, ha valamelyik párt nem tesz bele apait, anyait. Most, a népszavazási aláírásgyűjtés során, van ilyen érzésünk.

Egyes körzetekben még mindig nagy a különbség egyes pártok aktivitásában, de ennek számos oka lehet, például az, hogy mi a Fidesszel össze nem mérhetően kevesebb erőforrásból kampányolunk. Ezzel együtt hiszem, hogy a 200 ezer aláírás meglesz. De azt látni kell, hogy ez egy három lépésből álló útnak a közbülső része. Az előválasztás megvolt, a legfontosabb rész, a kormányváltás pedig csak ez után következik. A feladat most az, hogy maradjunk kint az utcákon, lássanak bennünket, tartsuk a kapcsolatot és beszélgessünk a választókkal. Mert a népszavazási kampányból hamarosan kormányváltó kampány lesz.

Miért nem teszik közzé, hogy melyik párt mennyi aláírást gyűjtött, ahogy az ajánlószelvények esetén kellett az előválasztásnál? Ennek lenne felhajtó ereje.

Mert mostantól nem pártonként szerveződik az ellenzék. Egységben vagyunk Magyarországért.

Van-e közjogi határideje az aláírások összegyűjtésének?

Januárban leadjuk a 200 ezer aláírást, februártól felpörög a kampány.

Akkor az ünnepi időszakban egymást követő napokon bemutatott programfoszlányok még nem tartoztak a kampányhoz? Ezek így, ebben a formában, nehezen voltak értelmezhetőek.

Pedig elég egyszerű: a Fidesz hazugságalapú kommunikációjával szemben mi a nyílt és őszinte beszédben hiszünk. Egy sor szociálpolitikai, gazdasági, egészségügyi, oktatási vagy éppen a nyugellátást érintő kérdésben tökéletes az összhang közöttünk, akkor azokat miért ne vinnénk a nyilvánosság elé? És jó volt látni, hogy itt, a közös kampányközpontban a pártok által delegált szakértők együtt nyilatkoztak meg a számunkra legfontosabb és legkritikusabb területek jövőjéről.

De ezekből nem rajzolódott ki egységes vízió.

De igen: a kiváltságosok Magyarországa helyett a mindannyiunk Magyarországáé. Gondolják csak végig, minden egyes bejelentett tervet, elképzelést illeszteni tudnak ehhez az elvhez. Az én kampányszlogenem az előválasztás óta változatlan: „Csak felfelé!”

Csakhogy ezzel a kommunikációs panellel szemben áll majd az a rengeteg pénz, amelyet szétszórnak az emberek közt annak demonstrálására, hogy lám, jó úton haladunk.

De ez felér egy beismerő vallomással Orbántól. Annak beismerése, hogy nagyon rossz a helyzet Magyarországon, mert rosszul kormányoztak, fontosabb volt nekik a vagyonszerzés, mint a társadalmi szolidaritás. A nemzeti össztermék nyolc százalékának szétosztása egy választási kampányban előzmény nélküli, szerintem nemzetközi léptékben is példátlan. Ennek az oka az, hogy Orbán Viktor rendkívüli módon fél a bukástól. Mindez rámutat ugyanakkor arra is, hogy mekkora szegénység van Magyarországon. Tisztességes, felelős kormányzás után Orbánnak nem kellene ennyit osztogatnia, 12 év teljhatalom után ez pusztán alamizsna. Ráadásul a béremeléseket elvitte az infláció, a nyugdíjak másfélszer annyit veszítettek a vásárlóértékükből, mint amennyi a most kifizetendő 13. havi nyugdíj, nem is beszélve arról, hogy a svájci indexálás felszámolásával ennél sokkal komolyabb veszteségeket voltak kénytelenek elkönyvelni az idősek. Járványkezelésben az utolsók vagyunk az egész világon, az egészségügy romokban, az oktatás színvonala elől a legtehetségesebb fiatalok elmenekülnek, és nem, nem a kormány által ajnározott keleti diktatúrákba, hanem oda, ahonnan Orbán el akarja szakítani az országot: Nyugatra. Ezeket a káros folyamatokat kell megállítanunk a kormányváltással.

De ez elég bonyolult üzenet, miközben a választópolgár azt látja, hogy pénzt kapott.

Én tisztelem, és nem lenézem a választópolgárokat, ezért nem is gondolom azt, hogy az egyszeri pénzosztás befolyásolná a megfontolt és megalapozott döntésüket. Magyarország a Covid-halálozás egyik listavezetője, itt a legmagasabb az infláció Európában, a bérek és a nyugdíjak elképesztő mértékben veszítettek a vásárlóértékükből, az oktatás színvonala akadályozza, hogy egy magyar fiatal hozzájusson a nemzetközileg versenyképes bérekhez. Nekünk egy felemelkedő országra van szükségünk, amelynek alapját az erős és stabil középosztály adja, ahová könnyű felemelkedni, de nehéz onnan lecsúszni. Egy valódi polgári Magyarországra. Ez a Fidesznek politikai szlogen volt, nekünk meg az életünk célja. Magyarország csak azért nem lesz Orbánnal az Unió legszegényebb országa, mert ha Orbán marad, előbb-utóbb kitesznek minket az EU-ból. Ezt nem lehet megengedni. Ragaszkodunk az európai értékekhez és megcélozzuk az európai életszínvonalat. Nem hagyjuk lesüllyedni végképp ezt az országot. Vége a kipcsaki Orbán-világnak, a maffiaállamnak, ahol a fideszes kiváltságosok kastélyban laknak, gátlás és következmények nélkül lophatnak, miközben a haszonlesésük miatt beszerzett kínai vakcinák miatt ezrek veszítik életüket Magyarországon. Ez az irány nem előre van, hanem hátra, Orbánnal csak hátra lehet menni, nem előre, és legfőképpen nem fölfele, hanem lefelé. Mi olyan országot ajánlunk, ahol azt az élményt, amit most csak a fideszes kiváltságosok kapnak meg, mondjuk a magánegészségügyben, a magán­iskolák világában, az a mindennapi élet velejárója lesz.

Nem kéne fölülvizsgálnia a kommunikációs stratégiáját? Hosszú videós értekezéseket tart, szemben Orbán pénteki rádióinterjúival, amelyek meghatározzák a közbeszédet. A hosszú beszédeiből pedig könnyen ki lehet ragadni néhány, akár rosszul fogalmazott, akár tudatosan félremagyarázott mondatot, miközben a lényeg elsikkad.

Én mindenre készen állok, ami a kormányváltáshoz vezet. Őszinte ember vagyok, őszinte politikát akarok folytatni. És ezt az őszinteséget értéknek tartom abban az országban, ahol 90 százalékában állami ­kontroll alatt tartott a nyilvánosság, s amelyben én és a kormányváltó erők többi tagja csak ordas hazugságokkal összekötve jelenik meg az állami médiában és az azzal egy rendszert képező fideszes propagandasajtóban. Több tucat embert állítottak rá, hogy olyan négy másodperceket keressenek a videóimban, amelyeket kivágva újabb és újabb hazugságokkal tudnak támadni. Soha nem mondtam olyat, hogy megszüntetnénk a rezsicsökkentést, soha nem mondtam, hogy bárki elvenné a Fidesz által eddig meg sem adott 13. havi nyugdíjat, de még csak hibáznom sem kellett, bárkire és bármire ráhúznák a hazugságaikat. A legfőbb kérdés az, hogy az ellenzéki oldalon ne arról szóljon a kommunikáció, hogy mibe lehet belekötni, hanem arról, hogy mit hoz velünk a jövő. Ha félretesszük a nézeteltéréseinket, ha nem egymást próbáljuk leváltani, hanem Orbán Viktort, akkor győzünk, mert tömegek támogatása áll mögöttünk, akkora az elégedetlenség. Ha az ellenzékben megvan a józanság, hogy Orbán rendszerét kell elsüllyeszteni, nem a kampányt, akkor Magyarország elindulhat végre fölfelé. És így is lesz.

Múlt vasárnap is sikerült a hetet záró monológba olyan mondatokat beilleszteni, amelyek sülllyesztik a kampányt. Most napokig magyarázkodhat, hogy nyilvántartja-e a zsidókat a Fideszben vagy sem.

Valamit tisztázzunk: Magyarországon az elmúlt évtizedekben a Fidesz a gyűlölet szószólója. Ők uszítanak kisebbségek, a tőlük eltérően gondolkodók ellen. Ők magyarázzák félre a szavaimat, amelyek tisztán és világosan hitet tesznek Magyarország sokszínűsége és amellett, hogy ennek a sokszínűségnek a közéletben is meg kell jelennie, és hitet tesznek amellett is, hogy a gyűlöletkeltés, az antiszemitizmus és a homofóbia minden megnyilvánulása aljas és megengedhetetlen. Éppen ezért kell megújítani a magyar közbeszédet is, és ez nem megy máshogy, csak őszinteséggel.

Nem tart attól, hogy Csongrádban elbukik Lázár Jánossal szemben, mert az energiáit elviszi az országos kampány?

Három feladatot vállaltam a most következő rövid időszakra. Mindháromhoz adott minden feltétel. Az első feladat az, hogy Orbán Viktort leváltsuk. Ez a legfontosabb. Ez viszi el az időmnek legalább a felét. A másik felében egyrészt azzal foglalkozom, hogy Orbán talán legcinikusabb kiszolgálójának, Lázár Jánosnak én vagyok a személyes és legesélyesebb kihívója Hódmezővásárhely és Makó térségében, Csongrád megye 4-es választókörzetében. Hetente igyekszem egy-egy olyan eseményt szervezni, és a kampányban ez sűrűbb is lesz, amikor ennek a választókörzetnek a településeit meglátogatom. Erőteljesen jelen vannak az aktivistáink is. Végül pedig, nem fogom elhanyagolni a hódmezővásárhelyi polgármesteri feladataimat sem.

Végigcsinálja?

Még szép! Természetesen végigcsinálom. Soha, egyetlen pillanatig fel sem merült, hogy ne így legyen. Volt egy előválasztás, azt megnyertem, a pártok ezt elfogadták. 371 560 szavazó választott ki erre a feladatra, vagyis a szabadságom egész egyszerűen nem terjed ki arra, hogy elsétáljak. Feladatot kaptam, felelősséget, és rengeteg munkát. Ennek rendelek alá mindent, de mindent. Végigcsinálom, és győzni fogunk.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.