Ébredő erő – Márki-Zay Péter a legfontosabb teendőkről

Ónody-Molnár Dóra – Tóth Ákos | 2021.10.22. 06:36

Olvasási idő kb. 15 perc

Az előválasztás során az ellenzék lényegében kiszorította a Fideszt a nyilvánosságból. Nem tart attól, hogy hirtelen visszaáll a korábbi rend és újból a Fidesz diktálja a tempót? Mivel szeretnék fenntartani ezt az intenzív érdeklődést? 

Szerintem az ország közvéleményének számos oka lesz arra, hogy az ellenzékre figyeljen a következő időszakban, hiszen olyan rendszerváltást készítünk elő, amely mindannyiunk sorsát meghatározza. Ennek része természetesen az elszámoltatás, vagy az új alkotmány megalkotásának folyamata, s ez utóbbi akár évszázadokra is meghatározza a demokrácia életét. Hasonlóan fontos lehet az oktatás vagy az egészségügy reformja is. Ezeket mi szeretnénk minél szélesebb körben megvitatni a nyilvánossággal, mielőtt kormányprogrammá tennénk. Azt remélem, ezek a viták, amelyeket nem a politikusoknak, hanem elsősorban a szakmának kell lefolytatnia, önmagában is lebilincselőek lesznek a választópolgárok számára.

Tervezik árnyékkormány felállítását?

Én nem lennék ellene, hiszen rengeteg olyan komoly szakértője van az ellenzéknek, akik, önmagában azzal, hogy megszólalási lehetőséget kapnak, megnyithatják az utat a fideszes szavazók felé.

Említette az elszámoltatást és az új alkotmányt. Ezt a folyamatot akár egyszerű többséggel is végig vinné?

Az elszámoltatáshoz, reményeink szerint, egyetlenegy valami szükséges, mégpedig Polt Péter lefőbb ügyész elmozdítása. Vele kapcsolatban, akárhány kétharmaddal fogják is a hatalmába bebetonozni, ki kell mondani, hogy a kinevezése érvénytelen. Ebben az ellenzék nagy többsége egyetért.

De számos alkotmányjogász nem. Ők óva intenek attól, hogy a lehetséges új kormány kétharmados felhatalmazás nélkül vágjon ilyesmibe, mert az írott jog átlépése a hideg polgárháborúból szerintük forrót csinálna. 

Én nem osztom ezt az aggályt, viszont az alkotmányjogászoknak nagyon nagy teret szeretnénk adni a részvételi alkotmányozásban, az új alkotmány megfogalmazásában. Ezért Karácsony Gergellyel egy olyan közjogi tanácsadó testület felállítását határoztuk el két héttel ezelőtt, amelybe ezeket a rendkívüli tekintéllyel rendelkező jogászokat meghívjuk. Ez szimbolizálná azt is, hogy nem tőlünk kell félteni a jogállamiságot, hiszen épp azt akarjuk helyreállítani. Azt, amit a Fidesz lerombolt és rombol nap mint nap, hiszen nyilvánvalóan elfogadhatatlan, ha – ahogy azt tette az elmúlt időszakban is – újabb és újabb alaptörvény-ellenes és alkotmányellenes lépéseket tesz például a következő kormány mozgásterének szűkítése érdekében azzal, hogy leválthatatlanul bebetonozza az embereit. De lehetetlen, hogy ne lehessen sajtószabadság Magyarországon, lehetetlen, hogy az egyetemi kuratóriumokat ne lehessen szétzavarni és a felsőoktatási intézményeket visszavenni az állam számára. Ezt mi nem fogadhatjuk el, ezeket a lépéseket meg fogjuk tenni. 

A Magyar Hangnak azt nyilatkozta, konszolidált átmenetet szeretne. Ezt hogyan képzeljük el? Hogyan lehet konszolidált módon megszabadulni például Polt Pétertől? Elbeszélgetnek vele, mint annak idején Áder János Györgyi Kálmánnal?

Én abban gondolkodom, hogy eleve tartsuk érvénytelennek Polt Péter kinevezését. A konszolidált átmenet az értelmezésemben azt jelenti, hogy a nem bűnöző fideszeseket semmiféle bántódás nem érheti, hogy azokat a vállalkozókat, akik eddig esetleg sorra nyerték pályázatokat, továbbra is lehetőséghez juttatjuk, de tiszta versenyben, olyanban, ahol az dönt, hogy ki adta a legkedvezőbb ajánlatot. És egyáltalán nem zárom ki annak lehetőségét, hogy egy fideszes kötődésű cég nyerhessen. Hasonlóképpen, a szakemberek tekintetében engem nem politikai szempontok vezérelnek, hanem az, hogy miként lehet a hat párt által elfogadott közös programot a leghatékonyabban végrehajtani. Az, hogy valaki egy fideszes minisztériumban dolgozik, vagy éppenséggel korábban a Fidesz kormányában is dolgozott, semmiképpen se legyen kizáró ok akkor, amikor a következő kormány programjához keresünk szakembereket.

Tehát nem leszámolással, hanem elszámoltatással készülnek?

Csak a bűnözőknek kell félniük. Éppen ezért döntötte el az ellenzék, hogy győzelmünk esetén haladéktalanul csatlakozunk az Európai Ügyészséghez. Ez nem az ország, hanem csak a bűnözők szuverenitását sérti.

Bizonyára emlékszik 2006-ra, amikor a Parlament épületét csak kordonok közt lehetett megközelíteni. Nem tart attól, hogy egy ilyen lépéssorozat után ez ismét bekövetkezhet?

Biztos vagyok abban, hogy ha megtisztítjuk a bűnözőktől, akkor a Fidesz is be fog simulni a rendszerbe és a jogállamot, a demokráciát elfogadó közösségé válik. Ehhez azonban fontos, hogy azokat, akik például a baltás gyilkos kiadatásában vagy a bűnöző migránsok letelepítésében, a hatvan felettiekre még csak nem is tesztelt kínai vakcinák kétszeres áron történő beszerzésében, illetve a túlárazott lélegeztetőgépek hazahozatalában szerepet játszottak, feltétlenül bíróság elé vigyük.

Ugye tudja, hogy a baltás gyilkos kiadatásakor az igazságügy-miniszter a tisztes konzervatívként elkönyvelt Navracsics Tibor volt? Róla is beszél? 

A kiadatás után egy titkos számlára egy rendkívül jelentős összeg érkezett. Azt kell kideríteni, hogy az a pénz hogyan függ össze Safarov kiadatásával, ennek kapcsán kell föltárni a felelősöket és az igazságszolgáltatás elé vinni őket.

Visszatérve Polt Péter személyére: bizonyos, hogy esetleges alkotmányellenes lépéssel kell orvosolni a Fidesz vélt alkotmánysértését? 

Megismétlem, ha most egy olyan döntést hozna a Fidesz, amit akár holnap megtehet, hogy százharminc év múlva lesz legközelebb választás, az jogszerű lenne? Lehet, hogy a csupa fideszesből álló Alkotmánybíróság ezt nem meri kimondani, de attól ez még alkotmányellenes és alaptörvény-ellenes rendelkezés lenne.

Igen, csak az ilyen hibrid rendszereknek az a jellemzőjük, hogy szürke zónában mozognak, de attól még sima többséggel az írott jogot átlépni nagyon veszélyes.

Még egyszer mondom, senki nem akar egyszerű többséggel alkotmányozni. Mi csak kimondjuk azt, hogy az első pillanattól fogva alaptörvény- és alkotmányellenes volt az, ami alaptörvény- és alkotmányellenes most is. De ehhez nem kell kétharmados többség. 

De a Fidesznek megvolt a kétharmada az alkotmányozáshoz, még ha az eljárás morálisan problémás is.

Kétharmaddal és kétharmad nélkül is lehet alkotmányt és alaptörvényt sérteni. Ennek kiszűrésére való az Alkotmánybíróság. De nálunk az Alkotmánybíróság nem működött, nem végezte a dolgát, ám ettől a ténytől függetlenül a kifogásolt rendelkezések alkotmányellenesek. A kizárólagos hatalomra való törekvés önmagában az.

A győzelme kapcsán két, nagyon érdekes teória áll egymás mellett: Az egyik az, hogy nincs arról szó, hogy a Fidesz-árvák vagy a jobboldali szavazók jelentek volna meg az előválasztáson, inkább a párt nélküli, de Orbán-ellenes szavazók találták meg a jelöltjüket az ön személyében. A másik pedig az, hogy a választók valójában az ellenzék elmúlt 11 éves tevékenységére mondtak nemet azzal, hogy ilyen fölényesen győzelemre juttatták.

Mindkettő valósnak tűnik, de azoknak a választóknak, akik kiábrándultak nemcsak a Fideszből, de az ellenzékből is, sokféle szárnyuk van. És itt van az a tengernyi fiatal, a harminc-negyven év alattiak, akik igazán eddig nem láttak semmi reményt, akiknek az elmúlt 30 év hideg polgárháborújából elegük lett. Elegük abból, hogy az ellenzék és a kormány is sárdobálással tölti az idejét, miközben az ország Európa legkorruptabb, második legszegényebb és a Covid-halálozásokban élenjáró országa lett, hogy nem az ország problémáival törődünk, hanem egymás lejáratásával, hogy a szeretet helyett a gyűlöletre építik a politikai kampányokat. Nos, ebből lett elegük ezeknek a fiataloknak, mert nem akarják elhagyni ezt az országot, s itt képzelik el a jövőjüket, csak eddig nem látták azt, hogy lenne olyan politikus, aki ebben a segítségükre lehet. Csak velük lehet jövőre is rendszert váltani.

Azt esetleg felmérték, hogy kik azok, akik nem mentek el az első forduló után szavazni?

Meggyőződésem szerint azon jelöltek támogatói nem mentek el a második fordulóban, akik úgy érezték, hogy az ő jelöltjük kiesésével számukra nincs tétje a második fordulónak. Nyilvánvalóan Karácsony Gergely és Jakab Péter szavazóinak egy részéről van szó.  

Mivel magyarázza, hogy ennyivel jobban szerepelt Budapesten? Ön a vidékiségével identifikálja önmagát, miközben a vidéki szavazatokat tekintve kiegyenlítettebb volt a verseny ön és Dobrev Klára között?

A budapesti nagy többség elsősorban annak köszönhető szerintem, hogy a fővárosban még nagyobb arányban vettek részt a választásban egyetemisták és még fiatalabbak. Másrészről itt Dobrev Klára támogatottsága már az előző fordulóban is alacsonyabb volt, s nyilvánvalóan az információ eljuttatásának a hatékonysága is más egy nagyvárosban, mint vidéken. Tehát valószínűleg Budapesten sokkal többen ismerték meg a programomat, sokkal többen találkoztak velem, akár személyesen is. Voltak olyan megyék, ahova csak egyszer tudtam eljutni például. És hát Karácsony Gergely támogatása is biztosan nagy szerepet játszott abban, hogy Budapesten sikerült ilyen arányú győzelmet elérni. Egyébként tapasztalataink azok, hogy 40 év alatt majdnem mindenki ide szavazott, míg 60 év felett majdnem mindenki Dobrev Klárára. Ez vidéken is így volt, nem csak Budapesten.

Sokak szerint akkor lehet valódi esélye az ellenzéknek, ha a vidéken élő mély rétegeket, tehát a leghátrányosabb helyzetben lévőket is meg tudja szólítani a programjával. Van-e erre megoldásuk? 

Természetesen, ez az egyik legfontosabb feladatunk. A Fidesz eddig identitáspolitikával szólította meg ezeket a rétegeket, megpróbálta őket a homoszexualitás elleni hergeléssel, a migrációval meggyőzni. Ez sokszor fölülírta azt, hogy épp ezek az emberek kapták a legkevesebbet a Fidesz kormányzatától, de a szavazóbázis építésében nagy segítségére volt a Fidesznek az is, hogy a 2010 előtti kormányok programja egyáltalán nem tekinthető baloldalinak, sőt hihetetlen szociális érzéketlenségről tettek tanúbizonyságot. 

A kampányában az egy napra eső elnézéskérések száma elég nagy volt. Ez tudatos stratégia, hogy nem baj, mert ahol vágják a fát, ott hullik a forgács is, vagy ezen a stíluson módosítani kíván a jövőben?

Egyetlenegyszer kényszerültem bocsánatkérésre, és akkor is azért, mert kiforgatták a szavaimat és valótlansággal vádoltak. 

Ezt azért firtatjuk, mert az ismertség növeléséhez valóban jó stratégia, ha az ember harsány dolgokat mond és konfliktust szít, ugyanakkor el kell jutni egy pontra, amikor Orbánnal szemben már lennének olyan szavazói csoportok is, amelyek a nyugodt erőt, a konszolidációt szeretnék érezni. 

Nyilvánvalóan vannak a programban radikális elemek, és tudom, hogy ez sokak figyelmét fölkeltette eddig is, de ha már itt tartunk, mi lehetne nagyobb, nyugodtabb erő annál, minthogy valaki, ha valamit rosszul fogalmazott meg, akkor képes bocsánatot kérni? A nyugodt erőt semmiképp nem az jelenti, ha zsarolással, valótlan állításokkal próbálnak szavazókat szerezni. Mi ettől tudatosan tartózkodtunk, nemcsak ez személyeskedő kritikáktól, hanem attól a populizmustól is, amely az ígérgetésen alapult. 

Az nem merült föl, hogy amikor ráfordulunk az országgyűlési kampány finisére, akkor egy kicsit hátrébb lépjen, és a keményebb odaszólásokat másra bízná, mint ahogy azt a Fidesz tette sokáig? 

A DK is pontosan ezt tette, ott van a párt portálja, a Nyugati fény, ott volt Arató Gergely, aki engem támadott, illetve a pártnak van egy nagyon jól szervezett trollhadserege, amely a személyeskedő támadásokat és a lejárató üzeneteket a Facebookon közvetíti. De én ezeket az eszközöket nem tartom a politika szükségszerű velejáróinak.

Ha már a nyugodt erőt említette, lassan talán eljönnek a hűvös intelligencia pillanatai, amikor le kell ülni tárgyalni. Hogyan zajlik majd a pártok és az ön közötti egyeztetés? 

Már ezen a héten szeretnék a legtöbb párttal személyesen is találkozni. Ezt már kezdeményeztem is. Remélem, a legfontosabb kérdésekben meg tudunk állapodni, s ennek mentén elindulhat a közös munkánk. Itt szeretném megjegyezni, hogy Dobrev Klára egy komoly államasszonyhoz méltó bölcsességgel kezelte a helyzetet, már az este nyolc órakor tett bejelentése előtt fölhívott, s gratulált a választási győzelemhez, és kölcsönösen biztosítottuk egymást, hogy együtt tudunk tovább menni. Ez egy eddig a magyar politikában ritka gesztus volt, amit szeretnénk mostantól sztenderddé tenni.

Éles kérdés lesz az országoslista-állítás, illetve az, hogy ezzel az eredménnyel a háta mögött törekszik-e arra, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom nagyobb szerepet kapjon a listán, mint ahogy azt a pártok eredetileg tervezték. 

Azt gondolom, ez a pártokkal való együttműködésen fog múlni, de igen, szeretném nem is elsősorban a mozgalomnak, hanem a civilek és a kis pártok képviseletét is megoldani, ahogy azt tettem akkor is, amikor a jelöltekkel kimondattam, hogy három cigány politikus is kerüljön a listára, befutó helyre. 

Győzelmi beszédében szilárd háttérről beszélt, ami Hódmezővásárhelyen nyilvánvalóan megvan. Ugyanakkor a Fidesz már fölszólította arra, hogy mondjon le a polgármesteri tisztségéről, mert a kampány miatt nem tudja ellátni a feladatait. 

Rendkívül figyelmes a részükről, hogy az én túlterheltségem miatt aggódnak, de ezúton is megnyugtatom őket, hogy hál’ Istennek, valóban megvan az a stabil háttér az önkormányzatban, amellyel biztos kézben tudhatjuk a város fejlődését, amit csak a kormány igyekszik ellehetetleníteni. Azt a magas labdát pedig nem csapom le, hogy Lázár János hány éven keresztül látta el párhuzamosan az országgyűlési képviselőséget a polgármesterséggel.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés