Márki-Zay Péter: Karácsony a kompromisszum Orbán legyőzéséhez

Aki meglopta a nemzetet, menjen börtönbe

| 2021.03.22. 06:37

Olvasási idő kb. 17 perc

Az IDEA Intézet kutatása szerint Dobrev Klára a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Pár hete egy másik közvélemény-kutató Karácsony Gergelyt láttatta a legnépszerűbbnek. A pártok a közvélemény-kutatókon keresztül indították el az előválasztási kampányt?

Az IDEA csak azokat szólította meg, akik biztosra ígérik a részvételüket az előválasztáson. A legaktívabbak megkérdezése a DK-nak kedvez. De óva intenék attól, hogy az ilyen eredményeket bárki is kivetítse a választásra. Ugyanez az IDEA két héttel a budapesti előválasztás előtt még elsöprő többséget, 18 százalékos előnyt jósolt Kálmán Olgának, erre Karácsony Gergely 10 százalékkal győzött.

Van közvélemény-formáló erejük ezeknek a méréseknek?

Persze. De például még az ellenzéki kutatók sem gondolták azt, hogy mi, Hódmezővásárhelyen 16 százalékkal verjük az önkormányzati választáson a Fideszt, s hogy a tíz körzetből kilencet megnyerünk. Nekem arra nincs pénzem, hogy kutatásokat finanszírozzak, de azok a pártok, amelyek ezt megteszik, olyan eredményeket fognak publikálni, amelyek számukra propagandaértékűek. Ugyanakkor, ha kihoznák egy pártról, hogy esélytelen a parlamentbe jutásra, sokan elfordulnának tőle, hogy ne vesszen el a szavazatuk.

Ön 2018-ban megnyerte a hódmezővásárhelyi polgármesteri széket, de az országgyűlési képviselői helyet Lázár János vitte. Ez min múlik?

A 2018. február 25-i időközi polgármester-választáson megrögzött fideszes szavazók is támogattak. Ezeket az embereket én nagyrészt elveszítettem, amikor az áprilisi választáson már Orbán Viktor ellen kampányoltam. Itt, helyben, Lázár korrupciója és arroganciája miatt rá sok fideszes nem szavazna, ezért sem mert elindulni velem szemben polgármester-jelöltként. Rosszabb eredményt ért volna el, mint a vetélytársam, Grezsa István. 2018-ban sem elsősorban Lázár érte el a győzelmet, ugyanis sokan csak Orbán és a Fidesz uralma érdekében szavaztak rá.

Mire készül Lázár János abból a 4000 milliárd forintból, amit rábíznak, hogy a vidéket nyerje meg a Fidesznek?

A Fidesz kétségbeesetten próbálja menteni a népszerűségét. Nem csoda, mert a járványhelyzetben bebizonyították, hogy kormányozni sem tudnak. Még konkrétabban: Orbán Viktor nem tud kormányozni, ha valós ellenféllel és nem egy falra festett ördöggel kell megküzdenie. Persze, a népszerűségén javít majd a fiatalok adómentessége, a 13. havi nyugdíj. És lesz újabb rezsicsökkentés, képzelt ellenség, identitáspolitika, buzizás, cigányozás, zsidózás, gyurcsányozás.

Ez jól felépített stratégia. Úgy módosították a választási törvényt, hogy telitorokból lehessen gyurcsányozni.

Igen, és ez valóban kockázatos, mert ezzel a Fidesz meg tudja őrizni a hatalmát. Itt azokról a bizonytalan ellenzékiekről van szó, akik Gyurcsánnyal szemben még Orbánra is örömmel fognak leszavazni.

Gyurcsány még ennyi idő után is hívószó?

Óriási tömegek vannak ellene. Gyurcsány elutasítottsága a Századvég fölmérése szerint, amit tavaly sikerült kiperelni a kormánytól, 78 százalékos. Ha a kérdés az, hogy Gyurcsány és Dobrev Klára, azaz a DK vagy a Fidesz, akkor kétharmados győzelme lesz a Fidesznek, ezért is tettek föl mindent erre a lapra. Csakhogy a gyurcsányozásnak nincs semmi alapja, mert a DK csak egy a hat párt közül. Sok olyan kérdés van, amelyben az öt párt a DK-val szemben egységesen lép föl, és ilyenkor Gyurcsány enged, hiszen egyenrangú pártokról van szó, s nincs semmiféle dominanciája Gyurcsány Ferencnek az ellenzéken belül. Törekszik rá, de a többi párt ezt nem tűri. Mi, civilek sem fogjuk elfogadni, hogy a 2010 előtti világ visszajöjjön.

Sokszor beszélt arról, hogy csak jobboldali jelölttel lehet megverni a Fideszt. Csakhogy az elkötelezett ellenzéki szavazók többsége baloldali.

Ez valóban paradoxon. Mi azt mondtuk, csak előválasztással lehet legyőzni Orbánt, mert az tematizál, aktivizál, így lehet kiválasztani a legjobb jelölteket s kiszűrni az alkalmatlanokat. Óriási jelentősége van, hogy ne pártalkuk döntsék el, kik indulnak az egyes körzetekben, hanem a választók. Magyarországon jobboldali többség van a választókörökben, az ellenzéken belül viszont baloldali. Egy előválasztáson, amelyen a legaktívabb ellenzékiek vesznek részt, a baloldalnak nagyon nagy a többsége. De ha az előválasztáson egy igencsak baloldali, szélsőbaloldali jelölt győzedelmeskedik, akkor a választást már el is buktuk. Ennek a kockázatát a választók bölcsessége és a magas részvétel tudja orvosolni.

Dobrev Klárával lehet győzni?

Nem, Dobrev Klárával sem lehetséges. Az ő elutasítottsága a legelkötelezettebb kormányváltó szavazók körében is 40 százalékos. Sajnos tudomásul kell venni, hogy ő nem tudja Orbán Viktort legyőzni. De ez a képességeiből semmit nem von le. Azt pedig örvendetesnek tartom, hogy női politikusként érvényesül a mai társadalmi viszonyok közt. Számomra sem keresztényként, sem jobboldaliként nem fogadható el az, hogy valakinek a karrierjét, a megbecsültségét a neme vagy a bőrszíne határozza meg.

Az ön mozgalma keres roma jelölteket?

Mi már három roma jelöltet is bejelentettünk. Nagyon szeretném, ha minél több cigány származású ember vállalna aktív szerepet a politikában.

Azt hiszem, sok ellenzéki párt fél azoktól a témáktól, amelyek a roma közösségek esélyeit valóban javítanák. A deszegregáció például benne van a közös ellenzéki oktatási minimumban, de a Jobbik nem csatlakozik hozzá.

A pártok minden olyantól félnek, ami bárkit elidegeníthet. Félnek attól is, hogy a társadalomban meglévő előítéletek, a látens rasszizmus ellen nyíltan föllépjenek. Én azt gondolom, egy valódi államférfi nem a közvélemény-kutatásokat követi, hanem példát mutat.

Csakhogy ez a hat párt olyan különböző dolgokat akar, hogy azt nagyon nehéz összefésülni.

Azt, hogy hat párt van, nem korlátnak, hanem lehetőségnek látom. Ez a hat párt ugyanis nem csak erősíti, de ki is egészíti egymást. Van köztük, amelyik erősebb az uniós politikában, van olyan, amelyik erősebb a zöld politikában vagy a cigányok támogatásában, s van olyan, amelyik erősebb a rendpártiságban. És az, hogy nem mindenben értenek egyet, pozitívum. Magyarországon éppen azért tud Orbán bármit megcsinálni, mert saját oldalán teljesen kiölte a vita és a kritika kultúráját.

Igen, csak a túl sok belső harc bénítja a kormányzást.

Nem a kritika bénítja a kormányzást, a kormánynak erre föl kell készülnie. Itt, Vásárhelyen a támogatóink is rendszeresen bírálnak, és ez jó. Így kellene működnie a kormánynak is, és akkor nem lett volna ekkora korrupció és pazarlás. Hiszek az ellenőrzés erejében.

Ki lehet zárni, hogy a Fidesz meghekkelje az előválasztást?

Ezt nem tudjuk kizárni. Azt viszont tudom, hogy magas részvételnél ennek nincs akkora jelentősége. Minden ezen múlik. És azon, hogy a vereség beárazása helyett készüljünk a győzelemre, annak minden következményével.

Ha már következmény: azért a konzervatív bizonytalanok számára a börtönnel való fenyegetés ijesztően hangzik. A Momentum jelöltje, Fekete-Győr András sok, közjogilag aggályos programpontot felvetett, ami a jogállamisághoz ragaszkodó szavazórétegeket taszíthatja. Miközben valóban van egy indulatos szavazóbázis, amelynek az, hogy Rogán Antal börtönbe kerülhet, hívószó.

Érdemes ezt kettéválasztani. A Momentum három napos programja vágyálom. De azzal teljesen egyetértek, hogy a tolvajokat börtönbe kell juttatni, méghozzá jogállami alapon. Akármilyen kis többséggel nyer is az ellenzék, Polt Péter nem maradhat legfőbb ügyész. Nem tűrhetünk meg egy kizárólag fideszes tagokból álló médiatanácsot…

…de ezek mind-mind kétharmados ügyek.

Kiváló jogászok vannak ebben az országban, akik elmondták, hogy Orbán alkotmányos puccsal építette fel a rendszert, és ezt a rendszert ezért nem szabad megmásíthatatlan tényként kezelni.

Tehát egy másik alkotmányos puccsal kéne semmissé tenni?

Nem. De a korábbi puccsot sem szabad elfogadni. Ha azt elfogadjuk, akkor elfogadjuk Orbán Viktor bebetonozott hatalmát is a végtelenségig.

De ez a kérdés eldőlt: Orbán 2014-ig kiépítette a rendszerét.

És kétharmaddal királyt is csinálhat magából, be tudja tiltani a választásokat is. Ha ezt az ellenzék elfogadja, akkor soha nem lesz ebben az országban rendszerváltás.

De az ellenzék elfogadta ezeket a játékszabályokat, amikor 2014-ben elindult a választásokon.

Ez ma már mindegy. Erőszakmentes rendszerváltásra van szükség, s az emberek többségi akarata megvan ehhez. Épp a jogállamiság híveként nem lehet elfogadni a Fidesz rendszerét.

De a kétharmad…

Népszavazással meg lehet változtatni az alkotmányt. Népszavazással meg lehet változtatni a választási rendszert. A népszavazás fölülírja a kétharmados törvényeket.

Ki tudna sikeresebb lenni Orbánnal szemben, Karácsony Gergely, aki fővárosi politikus, s vidéken alig ismerik, vagy ön?

Karácsony Gergelyt vidéken is jobban ismerik, mint engem. Karácsony volt már miniszterelnök-jelölt, az arcképével teli volt plakátolva Hódmezővásárhely is 2018-ban, az ismertsége 90 százalék fölötti, az enyém meg valahol 50 és 70 százalék között van. Az ismertséghez viszonyított támogatottságom erősebb, mert amikor a népszerűséget mérik, akkor gyakran fej-fej mellett állunk. Mindent egybe véve ugyan nekem is lehet esélyem, de az ismertség komoly tőke. Ezért gondolom, hogy Karácsony országosan is alkalmas miniszterelnök-jelöltnek. Ő az a kompromisszum, aki baloldaliként még eladható vidéken is. Ráadásul, amikor beleállt a Trianon-megemlékezésbe, azt éreztem, pontosan érti, ha a jobboldaliakat nem tudják megszólítani, akkor Orbán Viktor a nyakunkon marad.

Ennyire kiáll Karácsony miniszterelnök-jelöltsége mellett?

Amellett állok ki, hogy rajtam kívül ő a legalkalmasabb jelölt. 2022-ben Orbán kihívójaként nekem jobb esélyem lenne, mint másoknak, Fekete-Győr Andrásnak vagy Jakab Péternek, de az ő ismertségükkel, a párthátterükkel, a médiafelületükkel egyelőre nem versenyezhetek. És nekem tényleg az egyetlen célom az, hogy ezt a rendszert leváltsuk.

Már az előválasztáson sem mérettetné meg magát?

De, az ígéretemnek megfelelően, az előválasztáson mindenképpen részt veszek. A célom az, hogy a második fordulóba bejussak, s azt gondolom, sok olyan szavazó van például a DK-ban is, akinek az első számú jelöltje Dobrev Klára, de a második számú esetleg én vagyok. Ha ez nem jön össze, akkor örömmel fogok támogatni egy olyan jelöltet a második fordulóban, aki le tudja győzni Orbán Viktort. 2022-ben pedig az előválasztáson győztes közös jelölt mellett, akárki legyen is az, akár Dobrev Klára is, minden erőmmel kampányolni fogok.

Ha nyernek, akkor a jobboldali kormányzás folytatódna, vagy baloldali elemekkel domináns kormányzás lenne?

Nyilván ez a miniszterelnök személyétől is függ, s arról nem tudok nyilatkozni, hogy Karácsony Gergely például mit csinálna. Ő Budapestet vezette, én Hódmezővásárhelyt. Érdemes ebből kiindulni. És ha megnézzük a Jobbik által vezetett városok gyakorlatát, akkor – bár örvendetes, hogy Jakab Péter az elszámoltatást fontos programponttá tette – nagyon örülnék annak, ha a jobbikos városok legalább olyan harciasan kiállnának a Fidesz ellen, mint ahogy azt Botka László vagy én megteszem. Szeretném, ha a szavakból cselekedetek is lennének.

De ez nem csak a jobbikos városokra jellemző, hanem a fővárosra is.

Így van, igen.

Mintha ott nem esnének ki csontvázak a…

…igen, ez így van. Nekem komoly konfliktusaim vannak emiatt, és épp ezért vagyok pártonkívüli. Itt, Hódmezővásárhelyen, nem pártalapon osztogatunk pozíciókat, itt a beszerzést az nyeri, aki a legalacsonyabb árat adja. Itt az igazgatóságokban nem pártemberek ülnek, és még a csekély, havi hetvenezer forintos juttatásukat sem veszik föl.

El tudja képzelni, hogy ez a szemlélet az országos politikában is átmenjen, és szakértői kormányzás legyen?

Én kizárólag ezt tudnám elképzelni, de azt is tudom, ha nem én leszek a miniszterelnök, akkor ez nem így lesz. Hiszem, hogy 2022-ben, ideális esetben, egy szakértői kormánynak kell leváltania Orbán Viktort. Ez nem akadályozza meg, hogy például a DK-hoz kötődő Komáromi Zoltán legyen az egészségügyi szakértő, nem akadályozza, hogy adott esetben egy független, de talán a Jobbikhoz közelálló Lengyel Róbert, siófoki polgármester lehessen a rendőrség vezetője, és sorolhatnám. Egy olyan, szakmai alapon fölépített kormányra van szükségünk, ahol nem párthovatartozás határozza meg azt, hogy ki irányítja a MÁV-ot, és lehetséges, hogy vannak olyan emberek, akik korábban a Fideszhez voltak köthetők, de kiváló szakemberek. Ilyenek gondolom például Vitézy Dávidot.

Miért nem történt meg a településeken az elszámoltatás? Béna az ellenzék vagy nincs is ilyen szándéka?

Vásárhelyen átvilágítottuk a cégeket is, számos visszaélést nyilvánosságra hoztunk, 18 feljelentést tettünk. Lázár eddig 22 milliót fizetett az ellopott, de visszaszerzett kastélyút használatáért. Amikor én utoljára a Fideszre szavaztam, 2010-ben, Orbánék azt ígérték, hogy Gyurcsány Ferencet elszámoltatják. Ez nem történt meg. Ennek csak két oka lehet. Az egyik, hogy nem is akarták megtenni, a másik, hogy nem találtak a kormánya működésében kivetnivalót. Mindenki döntse el, melyik a valódi ok. Ugyanígy föltehető ez a kérdés az ellenzéki városokban is.

Puzsér Róbert azt mondja, hogy Gyurcsánnyal a Fidesz kihúzta a sorsjegyet, ezért maradt el az elszámoltatása.

A Partizán készített egy interjút Keller Lászlóval, amelyből kiderült, hogy 2002-ben miért nem számoltatták el a szocialisták a Fideszt. Nyilván ugyanez történt 2010-ben is.

Megvoltak a háttéralkuk?

Igen, és nekünk ezeket kell fölszámolni. Magyarországon harminc éven keresztül a nagykoalíciós lopásokat soha nem számoltatták el, ennek következménye a fideszes kétharmad. Mindig mindenkinek volt valami zsarolási kártya a kezében. Tudjuk, hogy rengeteg ellenzékit zsarolnak, Wittinghof Tamást például magánéleti szálon próbálták megfogni, csakhogy ő egy hős, és nem engedett a zsarolásnak. De ne gondoljuk, hogy azokat, akik elárulják az ellenzéket, nem zsarolják valamivel.

Sok embernek összeszorul a gyomra akkor, amikor azt érzékeli, hogy az ellenzék ugyanolyan bosszúszomjas, mint amilyen 2010 előtt a Fidesz volt.

A 2010 előtti kormányokkal szemben semmilyen alapja nem volt a bosszúszomjnak, hiszen bármit gondolunk is Gyurcsány Ferencről vagy Bajnai Gordonról, ők nem tettek tönkre életeket, nem csavarták ki sikeres vállalkozók kezéből a cégeiket, nem folytattak hazug lejárató kampányokat. Akkor a jogállam alapvető keretei, a demokrácia alapelvei nem sérültek. Az Orbán-rezsim nemcsak lop, hanem tönkretesz életeket, családokat. Ezek bűncselekmények. A jogállam feltétele a bűnözők elszámoltatása. Aki lemond a tisztességes, jogállami eljárás keretein belül végrehajtott felelősségre vonásról, az a jogállamról mond le. Aki lemond a Médiatanács megszüntetéséről, a sajtószabadságról mond le.

És mit gondol azokról az ügyekről, amelyek úgy bűncselekmények, hogy közben jogszabályt alkottak rájuk?

Azt nem lehet mondani, hogy azért, mert valakinek az ölébe hullott egy monopólium, jogilag felelősségre lehetne vonni. Viszont az a politikus, aki úgy alakította a törvényeket, hogy ez megtörténhessen, elszámoltatható. Vizsgálni kell a vagyongyarapodását, és ha nem tud elszámolni az adózott bevételeivel, megmagyarázhatatlan gazdagodásával, akkor felelnie kell. Az, aki meglopta a nemzetet, menjen börtönbe.

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés