Márki-Zay Péter: Rettegek Dobrev győzelmétől, Karácsonynak változtatnia kell a stratégiáján

Tóth Ákos | 2021.09.06. 06:51

Olvasási idő kb. 18 perc

Bő fél éve a Jelennek azt nyilatkozta, hogy nem önmagát tartja a legesélyesebbnek a miniszterelnök-jelölti küzdelemben, továbbá azt, hogy kiesése esetén Karácsony Gergelyt támogatja. Változott azóta valami?

Nem. A célom most az, hogy a legjobb háromba jussak. Ha úgy alakul a helyzet, hogy nem én leszek Orbán Viktor ellenfele, akkor Karácsony Gergelyt látom erre a legalkalmasabbnak. A különbség a fél évvel ezelőtti helyzet és a mostani között az, hogy akkor Karácsonyék úgy gondolták, simán hozzák ezt az előválasztást, s már az első forduló után az élen állnak majd. Most ezt már egyáltalán nem vehetik biztosra.

Ezt a változást minek tulajdonítja?

Elsősorban annak, hogy azok, akik le tudnák váltani Orbán Viktort, lusták vagy elkényelmesedtek, és nem dolgoztak ezen. Szemben Dobrev Klárával, akinek, hiába minden tehetsége, nincs esélye leváltani a kormányfőt, viszont szorgalmas és aktívan kampányol. A Fidesz Karácsonyra fókuszálja a kampányát, Dobrevet ugyanakkor nem támadja, miközben a DK-t az ellenzéki sajtó is erőteljesen támogatja. A Fidesz számára a legkényelmesebb jelölt nyilván Dobrev lenne. Ráadásul a DK-Jobbik megállapodással Jakab Péter és Dobrev Klára kampánya összehangolttá vált. Ha valaki veszi a fáradságot, és megnézi kettejük Facebook-oldalát, akkor az a benyomása támad, mintha közös szerkesztőjük lenne. Ezzel Karácsonyt gyengítik, akinek most sokkal nehezebb a helyzete, mint amilyennek két-három hónappal ezelőtt tűnt.

Nem érzi úgy, hogy Karácsony azzal rontott, hogy az előválasztási és a miniszterelnöki kampányt egyként kezelte, miközben az előbbi egyértelműen a mozgósításról szól? Mozgósítani pedig egy mozgalommal a háta mögött nehezebb, mint pártokkal.

A 99 Mozgalom egy választási kommunikációs fogás, nem pedig egy működő mozgalom, mint amilyen például a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Karácsony már a kezdetek kezdetén úgy döntött, hogy egyetlen nagy kampányt csinál, egy közös kommunikációs stratégiával. Úgy látom, ahhoz, hogy győzzön, néhány dolgot másképp kell csinálnia. Egyáltalán nem gondolom, hogy elúszott volna számára ez a választás. De ez nem fog menni, ha nem áll ki határozottan az elszámoltatás mellett. Ő eddig, már a habitusánál fogva is, a béketeremtésre fűzte föl a kampányát, de az előválasztáson a legaktívabb ellenzékiek fognak szavazni. Itt épp a konfrontáció a hatásos eszköz, vagyis a stratégiáját módosítania kell. És hangsúlyozom, őt támadják a leginkább, nemcsak a kormány, hanem a DK is, például a kerékpársávok miatt, s ezek valóban gyengítik. De úgy látom, ő is érzi a változás szükségességét, legalábbis erre következtetek az atlétikai vb elleni kiállásából.

Már ki is alakult a vita, ki akarta előbb: ő vagy a DK.

Még ha sokaknak nem szimpatikus is a DK stílusa, harcmodora, de vitathatatlan, hogy amit tesznek, azt céltudatosan csinálják. És ők sem válogatnak az eszközökben.

Ez a céltudatosság köszön vissza a DK-Jobbik megállapodásból is?

Hogyne. Májusban még úgy nézett ki, hogy vége a DK-nak, hiszen rajtuk kívül valamennyi ellenzéki párt Karácsony Gergely körül látszódott csoportosulni, s ebből könnyen az következhetett volna, hogy a DK alig néhány körzetet nyer csak meg, így a listán se léphetett volna föl különösebb igényekkel. Ám a Jobbik ebben a pillanatban fölállt, átsétált a DK-hoz, s ezzel megmentette. Vagyis Gyurcsány Ferencet most Jakab Péter mentette meg Karácsonytól, pontosan úgy, ahogy négy évvel ezelőtt az MSZP egyes vezetői Botka Lászlótól. A DK májusban össze is hívta a jelöltjeit, hogy elmagyarázza nekik, a lét és a nemlét határán állnak, úgyhogy muszáj megállapodni a Jobbikkal. Most úgy gondolják, ketten le tudják uralni a teljes ellenzéket. Csakhogy az együttműködésük nem igazán segíti elő a kormányváltást. Egyébként még ez az általuk is hangoztatott forgatókönyv a legtisztességesebb narratíva, amit a Jobbik-DK összefogás indokaként el lehet fogadni. Nyilván ennél sokkal rosszabb feltételezések is akadnak, az MSZP például a Fideszt sejti a Jobbik pálfordulása mögött.

Mi lehet ennek a helyzetnek a föloldása?

Ezt nem tudom, bevallom, őszintén rettegek attól, hogy az egyébként tényleg rendkívül tehetséges és szorgalmas Dobrev Klára megnyeri az előválasztást, s akkor mindannyian itt maradunk Orbánnal.

Ön az Amerikai Egyesült Államokban már látott közelről előválasztást. Ott is gyilkolják egymást a versengő felek, aztán mégis közösen kampányolnak.

Igen, támadják egymást, de utána összefognak és mennek a valódi ellenfél ellen. Ez itt is így lesz, ebben biztos vagyok. Igazán még nincsenek is nyílt konfliktusok, én például nagyon hiányolom a nyilvános jelölti vitákat.

Mi a véleménye arról, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elindulásával a Fidesz szándéka ellenére is megteremtődhet a kétlistás opció? Hiszen így azok is tudnak hová szavazni, akik esetleg viszolyognak a DK-Jobbik együttműködéstől vagy más bajuk van az ellenzékkel, illetve azok is, akik kiábrándultak ugyan a Fideszből, de az ellenzékre sosem szavaznának.

Ez létező opció, bár a Kutyák indulása nem oldja meg a helyzetet. Sem azzal, ha bejutnak a parlamentbe, sem azzal, ha nem. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy nem kapnak 5 százalékot, miközben nagyon sok billegő körzetet eldönthetnek a Fidesz javára.

Nem, ha a vonakodók egyéniben az összellenzéki jelöltre szavaznak, listán az MKKP-ra.

Ennek akkor van értelme, ha biztos, hogy az MKKP eléri a parlamenti küszöböt, míg egyéniben egyetlen szavazatot sem visz el.

De ha bejut, akkor egy kisebbségi ellenzéki kormányt kívülről támogatna.

Ez nyilván nem lenne elfogadhatatlan javaslat, de ez az egész terv őrült kockázatos, mert mi van, ha nem sikerül bejutniuk? Mi van, ha emiatt marad a Fidesz?

Vidéken mekkora részvételre lehet számítani az előválasztáson?

Szakértők szerint a körülbelül négy-ötszázezer szavazó fele Budapesten voksol majd.

Lehet ebből következtetni arra, hogy mennyi vidéki támogatná tavasszal az ellenzéket?

Inkább arról van szó, hogy a fővárosban könnyebb mozgósítani, aktívabbak és bátrabbak is az emberek. Az ellenzéki előválasztáson adatbázisépítés is zajlik, ez a világ legtermészetesebb dolga. A parlamenti választás, szemben ezzel, anonim. Egy vidéki ember igenis érezheti úgy, hogy ha részt vesz az előválasztáson, azzal kockázatot vállal. És vidéken a félelem nagyon erős.

Hogyan választanak majd vidéken?

Állandó sátrak lesznek a nagyobb városokban, a kisebb településekben pedig úgynevezett mozgó sátrak, tehát a nyolcnapos előválasztási ciklus alatt lényegében kitelepülés lesz egy vagy két alkalommal.

Mivel „fogja” a Fidesz a vidéket? Megélhetési válság van, elképesztő infláció, mégis: ezek miért nem hatnak?

A vidékiek körében legalább két, de inkább három szavazótípust lehet elkülöníteni. Vannak egyfelől a meggyőződéses Orbán-hívők. Egy másik típus a megzsaroltak rétege. Közéjük tartoznak a helyi polgármesterek, akiknek hozniuk kell a megfelelő mennyiségű szavazatot, hogy a településük fejlesztési pénzt kapjon, illetve valóban jelentős az a közmunkásréteg, amelyet a munkája esetleges elveszítésével zsarolnak. És van egy harmadik réteg, ez pedig a jobb híján a Fideszre szavazóké. Nagyon sok ugyanis az olyan ember, aki hiteles alternatíva híján nem tudja elképzelni, hogyan működne az ország egy hatpárti ellenzékkel, egy Gyurcsány-Jobbik koalícióval. Sokan, ha ránéznek az ellenzékre, azt mondják, a kutyájukat sem bíznák rájuk, nemhogy az országot.

Mi a megoldás?

Másfél éve a kezdeményezésünkre elindult az Elegy, vagyis Ellenzéki Együttműködés nevű szervezet, ahol az ország legjobb szakemberei dolgoznak a különféle szakbizottságokban. Tehát ma az ellenzéknek megvan a kellő háttérkapacitása, és nagyon remélem, hogy október után hiteles alternatívát fog fölmutatni, hiteles emberekkel. Ez klasszikus értelemben nem afféle árnyékkormány volna, de minden területen felelős szakértők reflektálhatnának a kormány lépéseire. Ők megmutatják majd, hogy ha mi jövünk, akkor itt nem káosz lesz, hanem valódi szakértői kormányzás.

Ezt értem. Csupán azt nem értem, hogy a vidéki ember nem érzi az inflációt?

Hódmezővásárhelyen 70 éve szívjuk egy fehérjefeldolgozó szagát. Most megvalósult egy ezt semlegesítő beruházás, s ennek érdekében tavaly aláírásokat gyűjtöttünk. Azt tapasztaltam, hogy bár a bűz mindenkit egyformán zavar, a vakhitű fideszesek még azt is letagadták, hogy létezik a probléma.

De a kenyér árát ki kell fizetni.

A fideszes azt gondolja, hogy az élet velejárója a mostani magas kenyérár, ahogy a korrupció is. És ha bármilyen jogos kritika felmerülne is benne az Orbán-kormánnyal szemben, akkor mindig ott van a Fidesz által a szájukba rágott végső érv, hogy ők még akkor is jobbak, mint a melegek, a migránsok, a zsidók vagy a cigányok.

Mostanában egyes megszólalásaiban, gondolok itt például a kormányfő fiának vélt nemi identitását sejtető mondataira, mintha ön is a Fidesz módszereit alkalmazná. Nem lenne szerencsésebb inkább ellenpontozni ezeket?

A budapesti, részben liberális vagy baloldali értelmiség sokszor kifogásolta már, hogy nem félek rátapintani a Fidesz legérzékenyebb pontjaira. Az, hogy meg vagyok győződve ennek szükségességéről, abból fakad, hogy folyamatosan beszélek a vidéki választókkal. Tavaly októberben Szerencsen egy fideszes aktivista odajött Jakab Péterhez, Karácsony Gergelyhez, majd hozzám is, és azzal támadott bennünket, hogy „buziskodásra” akarjuk oktatni a gyermekeket. Ezzel a témával nagyon sok embert megvadít a Fidesz. Az én válaszom az volt erre a képtelenségre, hogy éppen a Fideszben van a legtöbb meleg. Tapasztalatom szerint más hatásos választ erre nem lehet adni. Nincs esély arra, hogy az ilyen nézeteket vallókat egy ötperces beszélgetésben megtérítsük, hogy a gyűlölködés helyett majd valódi keresztény szeretettel viseltessenek a melegek, Soros György, esetleg a migránsok irányába – de az a Soros, aki Orbánt iskoláztatta, azok a migránsok, akiket Orbán telepített be és azok a homoszexuálisok, akik Orbán pártjában vagy családjában vannak, tapasztalatom szerint egycsapásra megszelídítik és elhallgattatják őket. Mi több, azonnal védelmükbe veszik a nem illegális migránsokat és a nem pedofil melegeket is…

Tehát azt állítja, hogy kellenek a szakprogramok, a cizellált válaszok a vidékiek meggyőzésére, erre valók az Elegy tanulmányai, de szükségesek ezek a brutális, kíméletlen kijelentések is? Nincs itt ellentmondás?

A dzsúdóban a támadó ellenfél energiáját kell a saját védelmünkben ellene fordítani.

De ezzel valami nagyobb kárt is okozhatunk.

Aki a Fidesz kampányával szemben nem ezt az elvet alkalmazza, eleve átengedi a győzelmet. Nem tudjuk arról meggyőzni az embereket, hogy Soros György szent, de azt el tudjuk mondani, hogy Orbán Viktor az egyetlen olyan miniszterelnök, akit bevallottan Soros György pénzelt, úgyhogy, ha van Soros bérenc, akkor az éppen ő. Soros Györgyöt nem féltem, de a cigányokat és a melegeket igen. Igenis azt gondolom, hogy a homoszexuális és a roma származású honfitársaink védelme érdekében ezeket a gyűlöletkampányokat hatástalanítani kell. Óriási szívességet tett Szájer József, amikor leereszkedett az ereszen, menekülve a meleg orgiáról, vagy éppenséggel Orbán Gáspár, amikor edzett fiatal fiúkat keresett Jézus menyasszonyának, vagy éppen a melegházasságból írta a szakdolgozatát.

Sem ebből, sem a másikból nem következik, hogy meleg volna, mint ahogy az sem, hogy ehhez bárkinek, önnek vagy akár nekem közöm lenne.

Igaz, ebből semmi nem következik, csak az, hogy rendkívül érzékeny erre a témára, s szerintem egy ilyen édesapa mellett, mint amilyen Orbán Viktor, ennél egyértelműbb jelzéseket nem is adhatott volna. Biztos vagyok benne, hogy neki nagyon komoly konfliktusai voltak ezekben a témákban az édesapjával.

Ön valóban úgy gondolja, hogy Orbán homofób, esetleg antiszemita, cigánygyűlölő személy? Nem inkább arról van szó, hogy ha kell, a hatalom megtartása érdekében nem fél bevetni ilyen eszközöket?

Orbán bármit kész megtenni a hatalomért, volt már KISZ-titkár, volt alelnök a Liberális Internacionáléban, volt Putyin ellenes, Európa-párti konzervatív, és most egy Európa-ellenes, Putyin-párti, fasiszta pártállamot építő politikus, aki homofób, antiszemita és rasszista gyűlöletkampányokkal operál. Nincs sem ideológiája, sem erkölcsi értékrendje, sem kötődése. Az ő számára a lopás az egyetlen állandó a szélkakas módjára váltogatott világnézetei sorában, és ehhez, ha kell, nem szégyell akár a családja, akár a pártja tagjaival szemben is gyűlöletkampányokat indítani. Nem, nem gondolom, hogy azért támadna Soros Györgyre, mert antiszemita lenne. Nem gondolom, hogy gyűlölné a romákat, holott másfél éve még a cigányok ellen akart gyűlöletkampányt és nemzeti konzultációt indítani. Ami a homofóbiát illeti, abban már nem vagyok ennyire biztos, az ő családi hátterével ezt sajnos el tudom képzelni róla, noha 1996-ban, még liberálisként megszavazta az azonos neműek élettársi kapcsolatát.

Ha győz az ellenzék, mi lesz a jogállamiság helyreállításának alapja?

Ez is olyan kérdés, amely miatt aggódom, mert úgy látom, az ellenzéki pártok nem igazán akarják a jogállamot helyreállítani. Vagy nincs megengedve ez nekik, vagy annyira naivak, hogy azt hiszik, a lopott vagyont adóztatással vissza lehet szerezni.

Mi az, hogy „nincs megengedve nekik”?

Ha olyan irányt venne a kommunikációjuk és a politikájuk, amely a Fidesz számára veszélyes, akkor megjelenik az ÁSZ, és elvesz a pártjuktól néhány százmillió forintot. Ilyen helyzetben sokkal óvatosabban fogalmaz az ember. Orbán mindent megtesz azért, hogy elkerülje az ellenzék győzelmét, még akkor is, ha az számára nem halálos veszély, mert a hatalma kikezdhetetlen, mivel hihetetlenül gyenge pozíciókat hagyna egy ellenzéki győzelem esetén fölálló kormányra. Ő ki tud bekkelni, akár négy évet is, de csak akkor, ha nincs elszámoltatás, ha nem azzal kezdjük a kormányzást, hogy leváltjuk Polt Pétert és a Médiatanácsot. Ellenkező esetben a kormány nem tart ki négy évig sem.

A hogyan a kérdés.

Az alaptörvény közjogi érvénytelenségét kell kimondani, aminek jogi levezetését Vörös Imre fogalmazta meg. A Fidesz kizárólagos hatalmát szolgáló rendszert azonnal le lehet bontani ennek alkalmazásával, s az így érvénytelenített alaptörvény helyébe először egy átmeneti, majd egy széleskörű társadalmi konszenzussal kialakított alkotmányt kell léptetnünk. Ez azoknak a fideszeseknek is érdekük, akik nem a börtönben, hanem a parlamentben ülnek majd, az ő érdekeiket is szolgálja majd egy olyan alkotmány, amely valódi korlátokat állít a hatalom elé.

Hosszan sorolhatnám fajsúlyos jogászok ellen­érveit, de hagyjuk: nem érzi úgy, hogy egy ilyen fellépés esetén ez a kettészakadt társadalom a jelenleginél is reménytelenebb helyzetbe kerülne?

Hódmezővásárhelyen egy kétharmados Fidesz-uralomból, folyamatos gyűlölködésből, vádaskodásból, feljelentésekből, lejárató cikkekből sikerült ellenzéki kétharmadot szülnünk úgy, hogy a nyilvánosságra került lopások és törvénytelenségek miatt megszégyenült Fidesz egyáltalán nem élvez semmiféle erkölcsi támogatottságot. Szóval, én nem félek ettől. Ha megígérjük, hogy a vakcinák és a lélegeztető gépek beszerzése, a baltás gyilkos kiadatása, a letelepedési kötvényüzlet vagy a Mátrai Erőmű kifosztása nem marad következmények nélkül, azt, hogy ezeket a nemzetellenes bűncselekményeket nem hagyjuk megtorlatlanul s nem tűrjük el a miniszterelnök vejének sem, hogy sötétségbe borítson magyar városokat úgy, hogy még az EU is csalássorozatnak minősíti ezeket a tendereket, akkor a ma még a Fideszre szavazók sem akarják majd őket vissza soha többet.

Biztos ebben? Sokan attól tartanak, hogy egy ilyen lépéssorozat következményeként elszabadulna a pokol, akár 2006-ban.

2006-ban egy méltán népszerűtlen kormány ellen tömegeket lehetett mozgósítani. Most viszont egy maffiakormányt kell leváltani. Senki ne gondolja, hogy tömegeket lehet mozgósítani tolvaj bűnözők megmentésére.

 

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés