Láng Zsuzsa Márványtermekből közterekre költöző kultúra

Az idén harmincadik alkalommal megvalósuló fesztivál szeptember 26. és október 10. között 30 helyszínen 150 élménnyel várja a közönséget. A megújult rendezvénysorozat részleteiről, a „kortárs” jelentéséről és dilemmáiról, az „élményutak” tematikájáról Faix Csabával, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Milyen koncepció alapján építették fel a rendezvénysorozat impozánsan sokszínű programját?

A fesztivállal két víziót szerettünk volna megvalósítani. Az egyik az, hogy a márványtermekből kimenjünk az utcára, a közterekre, az emberek közé. Miért is ne lehetne a Margitszigeti ásványvíz-palackozó, vagy az Újpesti Piac és Vásárcsarnok egyenrangú helyszíne a programoknak, ha ezzel közelebb vihetjük az ünnepi eseményeket a mindennapokhoz. A másik elképzelésünk az volt, hogy vonjuk be a szervezésbe és a megvalósításba a kerületeket. Nézzük – és mutassuk is – meg, hogy mi van a „körúton” túl, ezért idén az I., II., VIII., és XI. kerülettel együtt szervezzük a fesztivál programjait. Ez kicsit olyan, mintha a Budapesti Őszi Fesztivállal párhuzamosan ezekben a kerületekben egy-egy minifesztivál is lenne. Stratégiai célunk az, hogy néhány év múlva mind a 23 fővárosi kerület benne legyen: mindenki hozza a saját programját, és teret, lehetőséget kapjon a megvalósításhoz is. Ez lehet mindenhol egy helyszín, egy előadótér, lehet egy amúgy is megvalósuló kerületi kulturális program, de az is lehetséges, amire most is van példa, hogy kimondottan a fesztiválra, velünk együttműködve fejleszt a kerület valami olyan tartalmat, ami izgalmas és működőképes.

Az őszi fesztiválnak nagyon régóta a „kortárs” a címkéje. De vajon mit is jelent ez az üzenet?

A szó jelentésén valóban érdemes elgondolkodni. Azt jelenti-e feltétlenül, hogy velünk egyidőben élő, vagy inkább, a mi válaszunk szerint, azt, hogy a napjainkban is működő, érvényes, a mának is üzenő művek és művészek jelentik a kortársainkat. Ezért van, hogy például a fesztivál egyik fontos eleme, a Dante 700 című programcsomag, mert azt gondoljuk, hogy az 1321-ben elhunyt költő, filozófus életműve a mai napig releváns. De ilyen Jancsó Miklós századik születésnapja is, ami a fesztivál nyitónapjával esik egybe, s amelynek alkalmából a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz az ő filmjeinek zenéiből, az eredeti előadókkal összeállított koncert a Belgával, Bródyval, Lovasival, Sebővel, Koncz Zsuzsával, Shererrel. Az ezt követő beszélgetés pedig arról az örökségről szól, amit Jancsó Miklós hagyott ránk, kezdve a Szegénylegényektől, egészen a Nekem lámpást adott-ig. Ehhez az eseményhez kapcsolódik a Free Szemle, a FreeSZFE tagjai által készített filmek fesztiválja, amely a Marczibányi téri Művelődési Központban látható szeptember 27-től október 1-ig. Szeretnénk azt is, ha lennének a fesztiválon unikális tartalmak, vagyis olyanok, amelyek valóban erre az alkalomra jönnek létre. Ilyen a már említett Jancsó-program, de ilyen a Harminchárom álom című Bodó Viktor rendezte darab is, amely nagyon izgalmas kísérleti formában valósul meg az Örkény Színházban, ugyanis Kovács D. Dániel rendezett hozzá egy másik darabot úgy, hogy a kettő között van átjárás. A szereplők és a nézők a két darab között akár közlekedni is tudnak, mivel az egyik a Madách téri színházban, a másik a szomszédos utcában lévő Örkény Stúdióban zajlik. Izgalmas része a fesztiválnak az MV – vagyis: mint vendég –, amely külföldön, magyarok által létrehozott produkciókat takar. Ilyen lesz például a Schilling Árpád és társai (Jakab Juli, Zabezsinszkij Éva) Éden panzió című darabjának magyarországi ősbemutatója, amit tíz éve mutattak be Zágrábban. Néder Panni és Fehér Ferenc Igenek és nemek című produkciója is kifejezetten erre az alkalomra jön haza.

Azt hirdetik, hogy a művészet az utcán hever, színház az egész város. Nem tartanak attól, hogy ez még hangosabbá teszi a Budapest vezetését folyamatosan támadó kritikákat?

Szerintünk Budapest egy szuper hely. Mi valamennyien azon dolgozunk, hogy ezt a várost belakjuk. Erről szól a fesztivál három élményútja is. Az egyik az Ébren álmodók, amely a kortárs lét már említett ellentmondásait és összefüggéseit boncolgatja, a másik az Együtt mozdulók részvételre és interaktivitásra csábít, vagyis arra, hogy mi is legyünk részesei mondjuk egy kortárs performansznak. A harmadik, a Várost belakók, amelynek részeként a köztérből színpadot, az utcákból élhető környezetet formálunk. Ezektől az élményektől lesz különleges hely Budapest, ahol otthon lehetünk. Ahol beszélgetünk, bölcsődébe visszük a gyerekeinket, orvoshoz megyünk, bulizunk, szeretünk és létezünk. És ha mindez nem egy olyan térben, helyen zajlik, ahol jól érezzük magunkat, akkor a fene megette az egészet.

A program ismeretében nagy erőket kellett ahhoz mozgósítani, hogy ez a fesztivál létrejöhessen.

Az az igazság, hogy ezek az erők szinte maguktól a felszínre buzogtak, hihetetlenül nagy volt a kreativitás és a tenni akarás a kerületekben is. Nagyon jó volt azt megélni, hogy a legkisebb gesztusra, vagyis pusztán arra, hogy mi szívesen dolgoznánk velük, óriási nyitottsággal és örömmel ajánlották fel a lehetőségeiket.

Lehet valamit tudni a jegyárakról?

Elég sok rendezvényünk ingyenes, vagy csak regisztrációhoz kötött, de sok van, amit pénzért árulunk, hiszen egy előadás előállítása is rengeteg pénzbe kerül. Én filozófiailag sem mindig értek egyet azzal, hogy feltétlenül ingyenesek legyenek a rendezvények, tapasztalataim szerint komolyabban vesszük azokat a programokat, amelyekért fizettünk. De azért lesz egy ingyenes jazzfesztivál a Rákóczi téri csarnokban, amely három napon keresztül zajlik majd, olyan izgalmas előadókkal, mint a Szakcsi Lakatos Róbert Trió vagy a Horváth Balázs Qartett és a Trio Midnight, mindenkinek élmény lesz, aki elmegy oda. Ebben a környezetben nyilván egészen más módon is fog hatni, megszólalni a zene, mint eddig bárhol, bármikor. Kiemelkedő esemény lesz a Hiányzásra kijelölt hely című program a Virág Benedek Házban, amely Tandori Dezső és Tandori Ágnes életművének első retrospektív kiállítása. Fantasztikusnak ígérkezik a Nádasdy Ádám túravezetésével zajló virtuális Kirándulás a Paradicsomba is a Dante évforduló kapcsán, lévén ő a legújabb fordítója az Isteni színjátéknak. És ami még nagyon érdekes, a Megélhető fotók című Fortepan-válogatás, amely az Írók Boltja kirakatában lesz látható. A Fortepan Masters teljes válogatását nézte át Barakonyi Szabolcs, s abból készített egy olyan egyedi válogatást, amely segít az intim kapcsolat kialakításában a városlakók és a Fortepan gyűjteményében lévő képek, azaz a város múltja között.

Mekkora csapat kellett, hogy ez a sokprogramos, sokhelyszínes fesztivál összejöjjön?

Magát a fesztivált Gáspár Máté programigazgató vezetésével raktuk össze, az ő csapatában dolgozóknak és a kerületekkel való együttműködés kreativitásának köszönhetően jött létre a Budapesti Őszi Fesztivál. Végre offline.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmeradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.