Tóth Bea Matcha tea Herendiben

5 perc szünet Rajzó-Kontor Kornéliával

Arra vállalkozott, hogy Magyarországra is elhozza a japán teaművészet, azt az életformát, ami rabul ejtette őt tizenhét évesen a szigetországban. Nem kis feladat ez, ha arra gondolunk, hogy egy teaösszejövetel milyen kötött szabályrendszeren alapszik. Pedig nagyon is kreatív és alkotói tevékenység Rajzó-Kontor Kornélia szerint.

Teaművész és informatikus mérnök végzettséget is szerzett. Hol és hogyan tud találkozni a 16. és a 21. század?

A művészi vonal négyéves korom óta jelen van az életemben. Néptáncoltam, zenekarban hegedültem, népi brácsáztam, operaéneklést tanultam. Amikor először cserediákként Japánba kerültem, nyelvismeret hiányában a művészetekben láttam annak lehetőségét, hogy kapcsolatot teremtsek a japán emberekkel. Megismerkedtem a judóval, a kalligráfiával és az ikebanával is, vagyis az ecsetírással és a virágkötészettel. Míg az utóbbi esetében képtelen voltam értelmezni tanáraim instrukcióit, amikor egzakt leírás alapján készített virágkompozíciómat igazgatták, nem láttam egy milliméter, vagy 1-2 fokos dőlési szögbeli különbséget, addig a teaművészetben a zenei és néptáncos múltamnak köszönhetően a legapróbb pontosításokat is végre tudtam hajtani. A mérnöki precizitás más művészethez is szükséges persze. Így találkozott nálam a mozgáskultúra, a zeneiség és a precizitás hármasa.

A részletek adják az egészet.

Egy teaművész alkotása maga a teaösszejövetel, a vendéglátás. Hétköznapi tevékenységek, a főzés, a terítés, a dekorálás, a felszolgálás és a szórakoztatás művészi szinten történő összekapcsolása. S bár egy ilyen vendéglátás az elejétől a végéig abszolút kötött menetrend, mozdulatsor szerint zajlik, a vendéglátónak kellő művészi szabadsága van az alkotói folyamatban.

Ha most szervezne egy összejövetelt, az milyen lenne?

Az év első teaösszejövetelén gyakran láthatunk a teaszobákban olyan motívumokat, mint a Fuji hegy, a daru, a teknős, a fűzfa, a fenyő, bambusz és szilva ágakat. A menüsorban pedig a keszeg sashimi (nyers halszelet), a sárgarépa-jégcsapretek saláta, levesbetétként rizs gombóc, bojtorjángyökér, hajdina tészta szerepel. Mindezeket figyelembe venném

Hogyan zajlik egy ilyen összejövetel?

A teaművészetet megalapító Sen no Rikyu alapfilozófiája a Wa-kei-sei-jaku (va – kéj – széj - dzsaku), azaz harmónia, tisztelet, tisztaság és nyugalom. Ezek megvalósulása, megtapasztalása, megélése a cél. Az első három ugyan tanulható, a nyugalom azonban nem, az az előző három együtteséből alakul ki. Az összejövetelek menete, időtartama változatos. A vendégek megérkezése után a vendéglátó szeneket rendez egy hamuágyba, amelyre ráteszi a forrásvízzel teli öntöttvas kannát. Amíg melegszik a víz, a vendégek elfogyasztják a 13 szakaszból álló menüsort, miközben három körben szakét is isznak. A vendéglátó az étkezésben nem vesz részt, de a vendégek kérésére egy kör szakéivásba becsatlakozik. A fő édesség elfogyasztását követően a vendégek a kertbe mennek, ezalatt a vendéglátó pár módosítást tesz a teaszoba díszítésében és felsöpri a szobát. Gongatásra a vendégek visszatérnek, közös csészéből megisszák a sűrű teát, kézről kézre jár. Mivel a tea zamata gyorsan változik, így összehangolt munkára és egymásra való odafigyelésére van szükség. Ez a vendéglátás csúcspontja. A szenet újrarendezik, újabb édességet, híg zöld teát isznak, ekkor már aktív társalgás veszi kezdetét.

Miről lehet beszélgetni?

Tiltólistán szerepel a politika, a vallás, a pénz, a betegség, mivel ezek veszélyeztetik a nyugodt légkört. Ugyanakkor bármiről beszélhetünk, ami a teaszobához vagy annak környezetéhez kapcsolódik, például a falra helyezett kalligráfiáról, az eszközök eredetéről, arról, hogy melyik ültetvényről származik a tea. A vendégek művészi élményt akarnak kapni és nem megbeszélni a közéleti kérdéseket. A kívülálló számára elsőre végtelenül furcsa lehet egy ilyen társalgás. Ahogyan az is, hogy kizárólag az első vendég és a vendéglátó beszélgetnek egymással, hogy ne alakuljon ki zsibvásár hangulat, és hogy rutinjukkal biztosítsák az összejövetel harmóniáját. Valójában egy különös és kicsit talán kockázatos játék van kettejük között, hiszen érezniük kell, hogy a társaságnak mire van szüksége.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!