Petike Áron Tarnóczi Jakab: Megrendítő volt az egyetemfoglalás ereje

Mára díjak értéktelenedtek el vagy szűntek meg. Nem szakmai alapú az előrehaladás. Politikai hovatartozás függvénye, hogy kinek a filmjét támogatja a legnagyobb összeggel a filmalap – mondja Tarnóczi Jakab, a Katona József Színház rendezője, aki szerint az egész rendszer hazugságokra, korrupcióra és gazemberségre épül. 

Három évvel ezelőtt, egy 2015-ös SZFE-s diákgyűlésről így nyilatkoztál: „A megalkuvás és a reménytelenség kapott hangot. Azt érzékelem, hogy a mi generációnk már inkább csak röviden dörömböl, vagy bele sem fog, nehogy megfájduljon a keze.” Ezt most hogyan látod?

Ez még nem a nagy modellváltás időszaka volt. Amikor bevezették a kancellári rendszert, azt lehetett érzékelni, hogy a nyakunkba akarnak ültetni egy revizort. Erre a posztra az egyik fő pályázó – mondjuk inkább kinevezettnek – Papp Csilla volt, Vidnyánszky Attila egyik legfontosabb emberének, Szabó Lászlónak a felesége.

Hosszas szenátusi ülések voltak Papp Csilla jelenlétében, ahol végül kérdőre vonta őt a szenátus, ugyan, árulja már el, hogy a kancellári poszt betöltéséhez milyen kompetenciákkal rendelkezik. Ekkor még M. Tóth Géza volt a rektor. Volt egy éjszakai gyűlés a hallgatók közt, ahol a legtöbben attól féltek, ha beleállunk ebbe a konfliktusba, akkor elveszítjük a jelenlegi rektorunkat, így állnak rajtunk bosszút. Ezért volt bennem valamiféle rossz érzés, hogy épp mi, fiatalok fogunk megalkudni, miközben az 50-60-70 éves tanáraink bátran kiálltak az egyetemért és az igazságért.

És miként látod a diákok kiállását a modellváltás kapcsán?

Ez egy másik generáció, másik diákság, és ez látványos különbség. A 2015-ös végzősök és a mostani egyetemfoglalók között akár tíz év korkülönbség is lehet. Ez a generáció sokkal kevésbé tűr ellentmondást.

Miért?

Ők a NER rendszerében váltak felnőtté. Végig tudták követni, hogy az egész rendszer a hazugságokra, a korrupcióra és a gazemberségre épül. Nincs vesztenivaló, ha ki kell állni valamiért. Náluk nincs meg a helyezkedő, ügyeskedő attitűd, amely azt szolgálja, hogy ebben vagy majd a következő rendszerben is kapjanak munkát. Mára díjak értéktelenedtek el vagy szűntek meg. Nem szakmai alapú az előrehaladás. Politikai hovatartozás, pontosabban pártpolitikai hittétel függvénye, hogy kinek a filmjét támogatja a legnagyobb összeggel a filmalap vagy melyik színház kap aránytalanul nagyobb támogatást, míg másutt a minimálbér alatt keres egy kezdő színész.

Van valamiféle hiányérzeted az egyetemfoglalással kapcsolatban?

Elindult újra egy Covid-hullám, és azt mondták, ennek véget kell vetni. Holott szerintem az egyetemfoglalók ott álltak volna örökké. Azon a nyáron, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a frissen felállt kuratórium és az alapítvány kinevezettjei semmibe veszik a szenátus követeléseit, nagyon hevesen mondtam, hogy álljon fel mindenki, jöjjön el. Megrendítő performansz lett volna, ha ott áll a három teljesen üres épület. Alkalmatlan lett volna rá az új vezetőség, hogy ilyen formában átvegye az intézményt. Vagyis én másképp képzeltem a kezdetekkor az ellenállást, de megrendítő volt az egyetemfoglalás ereje.

Mi a jövője most a színházi egyetemi oktatásnak?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!