Tarnóczi Jakab: Megrendítő volt az egyetemfoglalás ereje

| 2022.04.21. 13:20

Olvasási idő kb. 10 perc

Mára díjak értéktelenedtek el vagy szűntek meg. Nem szakmai alapú az előrehaladás. Politikai hovatartozás függvénye, hogy kinek a filmjét támogatja a legnagyobb összeggel a filmalap – mondja Tarnóczi Jakab, a Katona József Színház rendezője, aki szerint az egész rendszer hazugságokra, korrupcióra és gazemberségre épül. 

Három évvel ezelőtt, egy 2015-ös SZFE-s diákgyűlésről így nyilatkoztál: „A megalkuvás és a reménytelenség kapott hangot. Azt érzékelem, hogy a mi generációnk már inkább csak röviden dörömböl, vagy bele sem fog, nehogy megfájduljon a keze.” Ezt most hogyan látod?

Ez még nem a nagy modellváltás időszaka volt. Amikor bevezették a kancellári rendszert, azt lehetett érzékelni, hogy a nyakunkba akarnak ültetni egy revizort. Erre a posztra az egyik fő pályázó – mondjuk inkább kinevezettnek – Papp Csilla volt, Vidnyánszky Attila egyik legfontosabb emberének, Szabó Lászlónak a felesége.

Hosszas szenátusi ülések voltak Papp Csilla jelenlétében, ahol végül kérdőre vonta őt a szenátus, ugyan, árulja már el, hogy a kancellári poszt betöltéséhez milyen kompetenciákkal rendelkezik. Ekkor még M. Tóth Géza volt a rektor. Volt egy éjszakai gyűlés a hallgatók közt, ahol a legtöbben attól féltek, ha beleállunk ebbe a konfliktusba, akkor elveszítjük a jelenlegi rektorunkat, így állnak rajtunk bosszút. Ezért volt bennem valamiféle rossz érzés, hogy épp mi, fiatalok fogunk megalkudni, miközben az 50-60-70 éves tanáraink bátran kiálltak az egyetemért és az igazságért.

És miként látod a diákok kiállását a modellváltás kapcsán?

Ez egy másik generáció, másik diákság, és ez látványos különbség. A 2015-ös végzősök és a mostani egyetemfoglalók között akár tíz év korkülönbség is lehet. Ez a generáció sokkal kevésbé tűr ellentmondást.

Miért?

Ők a NER rendszerében váltak felnőtté. Végig tudták követni, hogy az egész rendszer a hazugságokra, a korrupcióra és a gazemberségre épül. Nincs vesztenivaló, ha ki kell állni valamiért. Náluk nincs meg a helyezkedő, ügyeskedő attitűd, amely azt szolgálja, hogy ebben vagy majd a következő rendszerben is kapjanak munkát. Mára díjak értéktelenedtek el vagy szűntek meg. Nem szakmai alapú az előrehaladás. Politikai hovatartozás, pontosabban pártpolitikai hittétel függvénye, hogy kinek a filmjét támogatja a legnagyobb összeggel a filmalap vagy melyik színház kap aránytalanul nagyobb támogatást, míg másutt a minimálbér alatt keres egy kezdő színész.

Van valamiféle hiányérzeted az egyetemfoglalással kapcsolatban?

Elindult újra egy Covid-hullám, és azt mondták, ennek véget kell vetni. Holott szerintem az egyetemfoglalók ott álltak volna örökké. Azon a nyáron, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a frissen felállt kuratórium és az alapítvány kinevezettjei semmibe veszik a szenátus követeléseit, nagyon hevesen mondtam, hogy álljon fel mindenki, jöjjön el. Megrendítő performansz lett volna, ha ott áll a három teljesen üres épület. Alkalmatlan lett volna rá az új vezetőség, hogy ilyen formában átvegye az intézményt. Vagyis én másképp képzeltem a kezdetekkor az ellenállást, de megrendítő volt az egyetemfoglalás ereje.

Mi a jövője most a színházi egyetemi oktatásnak?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés