Ónody-Molnár Dóra Mesterséges intelligencia nélkül már nem megy

Kemler András: A Bosch a felsőoktatásra épít

A Bosch magyarországi cégcsoportja közös mesterséges intelligencia ipari tanszéket hozott létre az ELTE Informatika Karával. Ennek apropóján kérdeztük Kemler Andrást, a Robert Bosch Kft. műszaki területekért és a telephely működéséért felelős ügyvezető igazgatóját, aki a kezdetektől támogatta a tanszék létrehozását.

Akció

A felsőoktatási intézményekkel közös projektek eddig is jelen voltak a vállalat életében. Ezek egy tudatos stratégia részei?

A Boschnál úgy gondoljuk, hogy érdemes a magyar felsőoktatást fejleszteni. Kétségtelen, van önös szándékunk is, hiszen mi a Boschon belül is komoly versenyhelyzetben vagyunk. Európában Németországon kívül Magyarországon, Budapesten működik a Bosch csoport legnagyobb kutatás-fejlesztési telephelye. A csoporton belül is van egyfajta versenyhelyzet, és mi szeretnénk egyre több olyan projektet Magyarországra hozni, amelynek nagy a hozzáadott értéke, illetve amelyet a kezdeti termékötlettől a szériába való bevezetésig Magyarországon csinálunk. Ehhez kell egy olyan egyetemi-akadémiai háttér, amely támogatja azt a stratégiát, hogy a megfelelő szakembereket megtaláljuk.

A versenyhelyzetben fontosak a KPI-mutatók (ez a Key Performance Indicator rövidítése, amit kulcsteljesítmény-mutatónak lehet fordítani – a szerk.), ezért is örülök, hogy Magyarországon is kezdik felismerni, mekkora a jelentőségük a világ különböző felsőoktatási intézményeit összehasonlító egyetemi rangsoroknak. De nemcsak a ranglistákon kell feljebb kerülniük a magyar egyetemeknek, hanem a mögöttes tartalomban is előre kell lépniük. Így aztán a felsőoktatásban összekapcsolódik a cég érdeke az ország érdekével.

A Boschnak van valamiféle speciális elköteleződése is Magyarország felé? Hiszen Magyarországon működik a cég második legnagyobb fejlesztési telephelye, nem például Indiában vagy más távol-keleti országban, ahol adott esetben olcsóbb a munkaerő, de a felsőoktatási intézmények is a világ legjobbjai között vannak.

Amikor a legnagyobb kutatás-fejlesztési központról beszélek, akkor Európáról van szó. Ha a létszámot vesszük, akkor az indiaiak vannak a legtöbben a Boschon belül is, de Európában, Németországon kívül, mi vagyunk a legnagyobbak. Büszkeségre ad okot, hogy egy éve a magyarországi és az Adria régió Bosch csoportjának vezetését is magyar kolléga kapta meg, illetve a budapesti telephely irányítása a tavalyi év közepétől már teljes egészében magyar ügyvezetőkkel működik. Ez korábban nem így volt, elsősorban németországi szakemberek vezették ezt az egységet is. Ez komoly bizalmi lépés a Bosch vezetése részéről.

Miért pont az ELTE-n indították el a mesterséges intelligencia ipari tanszéket, hiszen ilyen típusú együttműködés már más felsőoktatási intézményben is elindult? Nemrégiben például az Óbudai Egyetemmel kötöttek stratégiai megállapodást. Azért is érdekes ez, mert sok hazai egyetem alakult át alapítványi fenntartású intézménnyé, egyebek mellett épp azért, hogy hatékonyabban működjenek együtt a gazdaság szereplőivel. De az ELTE nem akart váltani, így állami fenntartásban maradt.

Valóban, a Boschnak fontos a mérnök- és informatikusképzés, illetve a közös kutatás-fejlesztés területe is. Az ELTE egyfajta sziget a mi ökoszisztéma-tengerünkön, hiszen a teljes magyar felsőoktatást szeretnénk fejleszteni és támogatni. Stratégiai programokat kínálunk azoknak az egyetemeknek, amelyek nekünk fontos szakirányokban dolgoznak. Az ELTE hangsúlyos szereplő, s igen, az Óbudai Egyetemmel is van stratégiai együttműködésünk, akárcsak a Budapesti Műszaki Egyetemmel. Megpróbálunk specializálódni, s azt vesszük figyelembe, hogy az adott egyetem miben a legjobb azon tématerületek közül, amelyek nekünk fontosak.

Az ELTE-vel való együttműködésünknek vannak persze előzményei is, hiszen az intézménynek nagyon jók az ipari kapcsolatai, velünk például már 5-6 éve folyamatos a közös munka. A tanszék megalakítása így nem a nulláról indult, de a régebbi projektjeinket kissé átalakítottuk. Korábban megbízást adtunk egy egyetemi kutatócsapatnak vagy akár diákoknak is, aztán vártuk az eredményt. Ezt fejlesztettük tovább az új tanszék kialakításával, és már nem megbízásokat adunk, hanem közösen kutatunk. A kutatócsapatokban mindenki tudja, ki melyik oldalról jött, de azt szeretnénk, ha a napi gyakorlatban elmosódnának ezek a határok. A vegyes csapatok szerintem mindkét félnek hasznosak. Ennek elősegítése érdekében a tanszéken van olyan Bosch-os kolléga is, aki idejének szinte 100 százalékában az ELTE-n dolgozik.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!