Mindig keresem, hogy hol tudok ellenállni

5 perc szünet Csángó Dániellel

Tóth Bea | 2021.08.03. 18:25

Címkék:

5 perc szünet

Olvasási idő kb. 9 perc

Kik és hányan alkotják a Freekey csapatát?

Tízen alapítottuk, hatan vagyunk heti szinten aktív kapcsolatban. Megalakulásunk nem is volt igazán hivatalos, nincs szervezeti formák sem, mozgalomként definiálom magunkat. Azokkal a fogyatékossággal élő ismerőseinkkel kezdtük el a munkát, akik a személyi asszisztenciával jobban ki tudnának teljesülni és akiknek ugyanolyan fontos a fogyatékosság medikalizálásának lerombolása, mint nekünk. Valamint azokkal, akik az akadémiai pályájuk során nemcsak a tudományos előmenetelre, de a cselekvésre is hangsúlyt helyeznek. A Mozaik HUB és a JDC Magyarország Alapítvány ernyőszervezetek támogatása alatt állunk, valamint az American Jewish Alapítvánnyal is együttműködünk közös céljainkért, azért, hogy a fogyatékosságtudományt, a Critical Disability Studies-t gazdagítsuk, s bevezessük a személyi asszisztenciát, mint szolgáltatást. Látva a külföldi példákat, ez mindenhol egy alulról induló kezdeményezés, tehát egy maréknyi érintett mögé áll be a kritikus tömeg, amely kimondja: nem tudnak teljes életet élni, ha a múltban ragadt intézményrendszer és a családtagjaik segítségére szorulnak. Ahol a demokrácia jobban működik, például Skandináviában, nem volt szükség tüntetésekre.

Ott ez ennyire „sima ügynek” számított?

Az LMBT jogvédő mozgalmak növekvő elfogadottságával különböző szexuális területekkel kapcsolatos képzések jelentek meg az egyetemeken. Nem sokkal később fogyatékossággal élő hallgatók is megjelentek a felsőoktatásban. Az LMBT és a fogyatékossággal élő személyek értékei ugyanazok, ebben a tekintetben a Freekey is kapcsolódik a Pride-hoz. Hogy hozzánk, Európába is eljutott az Independent Living Movement, az önálló életvitel mozgalom, az Razka személyéhez köthető, aki a mozgalom bölcsőjében, egy amerikai egyetemen tanult. Ahogy visszatért Svédországba, kézzelfoghatóvá vált számára az a különbség, amit az egyetemi tanulmányai alatt és otthon tapasztalt. Adaptálta az amerikai modellt, többedmagával készített egy pilotot, kidolgozta annak gazdasági modelljét, amit utána bemutatott a döntéshozóknak. Egyértelmű volt, hogy ez támogatandó ügy egy olyan államban, ahol az emberek jövedelmének hatvan százalékát leadózzák és erős a szociális háló.

Az Önálló Életvitel Európai Hálózata készített egy felmérést, amely alapján kiderült, hogy Skandináviában a legjobb, Bulgáriában a legrosszabb a helyzet személyi asszisztencia tekintetében. Hol állunk mi?

Bulgáriában a szolgáltatás nem érhető el 24 órában, ahogy hétvégén sem. Emellett központi finanszírozású, tehát nem az érintettek költik el az összeget úgy, ahogyan az nekik jó lenne. Holott ezek alapkritériumok, amikor személyi asszisztenciáról beszélünk, mert a lényege az, hogy én határozhassam meg a körülményeimet és az én kezemben legyen a kontroll. Bulgáriában 2019 szeptemberében valósult meg a modell, ahhoz képest mi sehol sem állunk, mert Magyarországon még nincs ilyen szolgáltatás.

A jelenleg működő támogató szolgálat épp ennyiben merül ki, amit most Bulgária esetében elmondtál.

Papíron úgy tűnik, mintha hasonló lenne, de a szakemberhiány miatt a rászorulóknak csak a töredéke tudja igénybe venni. Az érintettek hétköznap csak minimális segítséget tudnak kapni, legfeljebb pár órában. Másrészt nincs beleszólásuk abba, ki legyen a segítőjük, holott a személyi asszisztencia esetében a legfontosabb az érintett és asszisztens kapcsolata. Ha nincs összhang, az nem minőségi segítség, csak kényszerhelyzet.

A személyi asszisztencia más területen, így az idősek ellátásában is jól jönne.

Amikor személyi asszisztenciáról beszélek, a 18 és 65 év közöttiekre gondolok, mert a fiatalok és az idősek bevonásával már egy olyan nagyságú csoportot kapnánk, hogy kezelhetetlenné válna a rendszer bevezetése. Ráadásul egy demens vagy egy fiatalkorú személy esetében másfajta kihívásokkal nézünk szembe. Úgy vélem, induljunk el egy szűkebb célcsoporttal, alakítsunk ki egy alkalmazott–munkaadó viszonyt, jogi kereteket. Ha ez sikerül, akkor lehet bővíteni a szolgáltatást.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés